Talentpooling

Talentpooling: alles wat je moet weten!

Talentpooling - een bekende recruitment trend. Maar wat is dit precies, waarom zou je het inzetten voor jouw bedrijf en hoe zet je een succesvolle talentpool op? De antwoorden vind je in dit blog!

Wat is talentpooling?

Talentpooling is een wervingsstrategie waarbij gebruik wordt gemaakt van een talentpool. Dit is simpel gezegd een database met mogelijke kandidaten voor jouw openstaande vacatures. Een talentpool is dus opgebouwd uit potentiële medewerkers die, op dit moment of in de toekomst, interessant zijn voor jouw bedrijf en benaderd kunnen worden.  

De 4 voordelen van talentpooling

Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van de juiste kandidaten en daarmee moeite met het invullen van hun vacatures. Talentpooling kan hierbij uitkomst bieden. We geven je de 4 voordelen: 

  • 1. Snelheid in werven

Met een goed bijgehouden talentpool win je veel tijd wanneer er een vacature vrij komt, want er is al een lijst van potentiële kandidaten. Beschikbare kandidaten kunnen direct uit deze lijst uitgenodigd worden voor een interview. Blijkt deze kandidaat tijdens het interview de juiste match te zijn? Hoppa, de vacature is binnen no-time ingevuld. 

Deze snelheid komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer een collega onverwachts vertrekt. Met een talentpool die up-to-date is, heb je snel de vacature ingevuld. 

  • 2. Kostenbesparing

Zoals bij vorig punt beschreven, kun je een deel van het wervingsproces overslaan wanneer je als organisatie een actieve talentpool gecreëerd hebt. Logischerwijs bespaar je hiermee niet alleen tijd, maar ook kosten. Denk aan wervingskosten voor advertenties, actieve search, screening, etc. Dit vrijgekomen geld kan ingezet worden voor bijvoorbeeld een goede onboarding of het aanbod van ontwikkelingsmogelijkheden. Jouw organisatie zal hier profijt van hebben in de vorm van een gelukkige werknemer en langdurige dienstverbanden.

  • 3. Binding

Een ander voordeel is dat een geïnteresseerde kandidaat niet per definitie afgewezen hoeft te worden. Misschien past diegene op dat moment niet bij de vacature waarvoor je een nieuwe werknemer zoekt, maar wel bij een andere functie die (in de toekomst) vrijkomt. Door deze persoon op te nemen in je talentpool, vergroot je de binding met de geïnteresseerde. 

  • 4. Aantrekken van loyale werknemers

Een groot deel van je talentpool bestaat uit kandidaten die interesse getoond hebben in jouw bedrijf. Zij zullen loyaler zijn aan jouw organisatie en dit kan resulteren in langere dienstverbanden. Hier heeft jouw bedrijf veel baat bij, want een lager verloop = minder kosten!

Talentpool opzetten in 5 stappen

Een talentpool zet je niet zomaar op, dit kost tijd en aandacht. Maar geen zorgen, dit win je later weer (dubbel en dwars!) terug. Met de volgende 5 stappen bouw je een succesvolle talentpool op.

voordelen_van_talentpooling

Stap 1: Bepaal naar welke kandidaten je op zoek bent

Het is belangrijk dat je weet welke kandidaten je in jouw talentpool op wilt nemen. Naar wat voor talent ben je als bedrijf op zoek? Denk na over de hard skills, soft skills en waarden die een kandidaat moet bezitten. Wees hierbij kritisch. Zo voorkom je dat je een te uitgebreide pool opbouwt die moeilijk te onderhouden is.

Stap 2: Zoek naar deze kandidaten

Nu je weet welk talent je in je pool wilt opnemen, kun je via verschillende kanalen op zoek naar deze kandidaten. Kruip in het hoofd van je doelgroep, bedenk waar je jouw ideale medewerker kunt vinden en zoek op deze kanalen. Denk aan jobboards, social media, Google, maar ook netwerkbijeenkomsten of banenbeurzen. Om jouw zichtbaarheid richting deze kandidaten te vergroten, is het verstandig om vacatures te plaatsen op verschillende jobboards.

Moeite met het kiezen welke jobboards geschikt zijn voor jouw zoektocht? Lees ons blog ‘Vacature plaatsen op een jobboard - Hoe maak ik de beste keuze?’.

candidate-experience

Ook kun je gebruik maken van referral recruitment. Vraag je collega’s of zij binnen hun netwerk nog een geschikte kandidaat kennen. 

Meer weten over referral recruitment? We hebben een uitgebreide download geschreven inclusief stappenplan om een referral programma op te zetten! Je kunt de download hier vinden.

Stap 3: Benader kandidaten

Neem contact op met de kandidaten waarvan jij denkt dat ze bij jouw organisatie passen en nodig ze uit voor een gesprek. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je bepalen of de kandidaat daadwerkelijk een goede match is.

Lees ook ons blog ‘6 sollicitatietips voor werkgevers’.

Stap 4: Sla de gegevens op in een ATS- of CRM-systeem

Het is essentieel om de gegevens van je potentiële werknemers gestructureerd op te slaan, vooral wanneer je talentpool begint uit te breiden. Een ATS- of CRM-systeem biedt hierbij uitkomst (of Excel, mochten deze systemen nog niet haalbaar zijn). Denk na over welke gegevens je wilt opslaan. Denk aan persoonlijke gegevens, diploma’s, werkervaring, vaardigheden, maar bijvoorbeeld ook wanneer je voor het laatst contact met ze hebt gehad.

Stap 5: Blijf in contact met je talentpool

Om potentiële nieuwe werknemers betrokken te houden bij je organisatie, is het van belang om met ze in contact te blijven. Hoe je dit het beste kan doen, hangt af van wie jouw potentiële kandidaten zijn en op welke kanalen ze zich bevinden. Houd bijvoorbeeld jouw doelgroep op de hoogte van vrijkomende vacatures. Of is er lang geen contact meer geweest? Vraag dan of jouw potentiële kandidaat een nieuwe uitdaging zoekt. Let wel op dat je je potentiële kandidaten niet overspoelt met berichten, dit kan irritatie opwekken. Let op de timing en zorg dat de berichten die je stuurt gepersonaliseerd zijn.

Denk ook na over hoe de kandidaat in contact wil blijven. Is dit via telefoon, e-mail of WhatsApp? De jongere generatie zal de voorkeur voor WhatsApp hebben. Pas je communicatiestrategie hierop aan.

Maak het jezelf gemakkelijker en optimaliseer je binding met je (potentiële) kandidaten door gebruik te maken van automation. Benieuwd hoe je dit het beste aan kan pakken? Bekijk het blog ‘Hoe helpt recruitment automation jou om kandidaten aan je te binden?’.

Talentpool onderhouden

Als je optimaal gebruik wilt kunnen maken van je talentpool is het essentieel om deze goed te onderhouden. Segmentatie vormt hierbij de sleutel tot succes. Zorg dat je kenmerken toevoegt aan de profielen van je kandidaten. Denk aan vaardigheden (hard en soft skills), certificaten, beschikbaarheid (fulltime of parttime), gebied waar de kandidaat werk zoekt, etc. Dit maakt het makkelijker om de juiste kandidaat in de pool te vinden. Een ATS-/CRM-systeem biedt uitkomst bij het overzichtelijk en geordend houden van de gegevens.

Schakel Artiflex’ hulp in!

Kom je er niet aan toe om een talentpool op te bouwen? Of geef je dit proces toch liever uit handen? Artiflex staat voor je klaar! Wij hebben een uitgebreide talentpool opgebouwd en vinden in een handomdraai de geschikte kandidaat voor jouw bedrijf.

Neem contact op met één van onze kantoren en Artiflex helpt je verder!

 

Verder lezen? Klik hier voor onze download Wervingsplan en leer meer over hoe je een succesvol wervingsplan opzet!

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen