werknemer en baas schudden elkaar de hand sollicitatie

6 Sollicitatietips voor werkgevers

Wanneer je op internet zoekt naar sollicitatietips vind je vooral handige tips en tricks voor de sollicitant. Maar… waar een sollicitant is, is een werkgever. In deze blog geeft Artiflex 6 sollicitatietips voor een soepel, helder en compleet sollicitatiegesprek voor jou als werkgever.

1. Bereid je voor op de sollicitatie

We beginnen met het intrappen van een open deur: bereid je voor! Grote kans dat jouw sollicitant dit ook doet. Wie komt er straks eigenlijk door de deur stappen? Je hebt diegene niet voor niets uitgenodigd.

Artiflex stuurt altijd een profiel mét cv op. Lees dit door en bedenk passende en gerichte vragen. Heb je goed voor ogen welke eigenschappen iemand écht nodig heeft voor de functie?

Een aantal voorbeelden van goede vragen:

  • Welke hobby’s heb je?
  • Waar word je gelukkig van?
  • Wat zijn jouw drie sterkste eigenschappen?
  • Wat is tot nu toe jouw grootste uitdaging geweest in je carrière?
  • Hoe wil jij aangestuurd worden en wat heb je nodig om jouw werk goed te kunnen doen?
  • Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
  • Wat zijn je dromen die je ooit nog eens hoopt te vervullen?
  • Waarom zouden we jou moeten aannemen?

2. Breng medewerkers op de hoogte

Zorg dat jouw medewerkers weten dat er iemand op sollicitatiegesprek komt. Voorkom ongemakkelijke situaties waarin niemand op de hoogte is van een sollicitant. Misschien moet iemand zich bij binnenkomst melden aan de balie. Zorg dan ook dat de baliemedewerker weet hoe laat iemand komt. Klinkt logisch, maar uit terugkoppelingen die wij krijgen weten we dat dit écht niet altijd zo is.

werknemer en baas schudden elkaar de hand sollicitatie

3. Zorg voor een ontspannen sfeer

Voor een sollicitatiegesprek hangt soms spanning in de lucht bij sollicitanten én werkgever. Bewaar daarom ingewikkelde vragen voor later in het gesprek en begin met een ijsbreker. Wist je dat de meestgestelde openingsvraag ‘Heb je het goed kunnen vinden?’ is? Vergeet trouwens ook niet te vragen of jouw sollicitant iets wilt drinken.

Stel vervolgens een paar vragen over hobby’s, kinderen of sport. Dit hoeft echt niet lang te duren, maar het zorgt er wel voor dat de sollicitant zich op zijn gemak voelt.

4. Vertel over het bedrijf en de werksfeer

Sollicitanten hebben tegenwoordig vaak de keus uit meerdere werkgevers. Vertel dus zeker over jouw bedrijf, de cultuur, werksfeer én waarom het zo leuk is om bij jouw bedrijf te werken.

Geef ook aan wat eventuele doorgroeimogelijkheden en normen en waarden binnen het bedrijf zijn. Dit helpt de sollicitant om uiteindelijk de beste keus te maken over zijn of haar toekomstige werkgever.

solliciteren handen schudden

5. Wees transparant, open en eerlijk

Geef aan het eind van het gesprek zoveel mogelijkheid duidelijkheid. Wat kan de sollicitant verwachten? Grote kans dat het verdere sollicitatieproces via Artiflex verloopt en dat wij de sollicitant mogen vertellen of hij wel of niet is aangenomen. Geef dit in het sollicitatiegesprek ook aan en vertel wanneer iemand uiterlijk meer te horen krijgt. Wees dus helder en duidelijk over het gehele sollicitatieproces.

6. Neem tijd voor een rondleiding

Van sollicitanten die op sollicitatiegesprek zijn geweest, horen we vaak dat een rondleiding door het bedrijf als fijn wordt ervaren. Een rondleiding geeft ze een goede kijk op jouw bedrijf en de werkzaamheden. 

Een rondleiding hoeft niet lang te duren. Wandel een rondje door het magazijn, de werkplaats of productieruimte. Iemand krijgt zo een eerste indruk van misschien zijn toekomstige werkomgeving en kan deze impressies meenemen in zijn eigen keuze. 

O ja, hier is ook tip 2 van toepassing. Zorg dat jouw medewerkers op de hoogte zijn dat er een rondleiding wordt gegeven. Of zorg ervoor dat de bedrijfscultuur zo is ingericht dat het de normaalste zaak van de wereld is dat een sollicitant een rondleiding krijgt.

Wil jij als werkgever het beste uit sollicitatiegesprekken halen? Volg dan deze 6 sollicitatietips. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van personeel? Neem dan contact op met Artiflex en wij vinden de ideale match!

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen