Dit is hoe wij recruitment in de verschillende fases van de candidate journey toepassen.
1. Eerste reactie na sollicitatie
Als een kandidaat solliciteert, verdient hij altijd een reactie. Ook al heb je de sollicitatie nog niet in behandeling genomen. Wij sturen elke sollicitant geautomatiseerd een e-mail om hem of haar te bedanken en te informeren over het vervolgproces. Belangrijk: dit maken we zo persoonlijk mogelijk, met de voornaam in de aanhef. Ook benoemen we de vacature en het kanaal van de sollicitatie. Dit zorgt voor herkenning en bevestiging, maar oogt niet algemeen.
2. Afspraak voor eerste kennismaking
De volgende stap is om met de kandidaat in contact te komen. Als wij een kandidaat, na sollicitatie of search, niet telefonisch te pakken krijgen, kunnen wij vanuit ons systeem een automatische e-mail en WhatsApp sturen. Natuurlijk gepersonaliseerd, en dat in slechts een paar klikken.
Eenmaal in contact met de kandidaat, wil je een gesprek gaan inplannen. Meestal stem je dit telefonisch af. De uitnodiging sturen wij automatisch na het invullen van de datum en tijd waarop het gesprek zal plaatsvinden. Ook hier zijn weer weinig handmatige acties voor nodig.
3. Geautomatiseerde e-mail bij onboarding
Ga je de kandidaat aannemen? Een goed moment om marketing automation te gebruiken. Je wilt hem of haar voorzien van informatie. Uiteraard gebeurt dit ook in een persoonlijk gesprek, maar wij sturen in het kader van onboarding een e-mail met alle informatie die de kandidaat nodig heeft voor een vlekkeloze start.
4. Kandidaat aangenomen? Vraag om feedback!
Je hebt een blije kandidaat, want hij of zij heeft een nieuwe baan! Grijp deze kans aan om de nieuwe werknemer een positieve beoordeling achter te laten over jullie recruitmentproces. Stuur geautomatiseerd een e-mail met daarin de links naar jullie feedback mogelijkheden. Denk aan Indeed, Google, Facebook of een intern reviewsysteem.
Wij sturen onze kandidaten na elk gesprek een reviewverzoek. De antwoorden hiervan komen terug in ons systeem, waardoor wij inzicht krijgen in hoe kandidaten onze sollicitatiegesprekken ervaren en we die waar nodig kunnen verbeteren.
Is de kandidaat het niet geworden voor deze functie, maar is hij wel interessant voor toekomstige andere functies? Zorg voor een job alert en vraag de kandidaat of hij of zij die wil ontvangen. Als er dan een nieuwe vacature beschikbaar komt die bij deze kandidaat past, wordt deze automatisch toegestuurd.
Als de kandidaat eenmaal voor ons aan het werk is, gaat het recruitmentproces over in een customer journey. Om de tevredenheid van ons personeel te meten, zetten we marketing automation in. Deze combinatie werkt uitstekend voor ons!
1. In de beginperiode
Dit deden we al na het sollicitatiegesprek, maar dus ook bij onze werknemers. Vooral in het begin is het belangrijk om te letten op de tevredenheid van je nieuwe werknemer. Stel dus vragen, zoals:
- Ben je goed geholpen in de aanloop naar je nieuwe baan?
- Hoe vind je het contact met je contactpersoon?
- Hoe vind je je nieuwe baan?
Het zijn een aantal vragen waar je makkelijk en snel antwoord op kunt krijgen.
2. Tijdens de opdracht
Wij sturen tijdens de customer journey diverse reviewverzoeken waarin wij feedback vragen over communicatie, kwaliteit, veiligheid, et cetera.
3. Wanneer iemand uit dienst gaat
Ten slotte vragen wij om feedback als iemand bij ons stopt. Dit geeft ons inzichten in de redenen waarom mensen stoppen en hoe ze het ervaren hebben om voor ons te werken.
Natuurlijk kun je deze dingen ook persoonlijk bespreken met je werknemers. Maar niet iedere medewerker voelt zich hier even gemakkelijk bij. Wij hebben gemerkt dat mensen meer informatie geven omdat ze zich online makkelijker kunnen uiten dan face-to-face.
Ben je op zoek naar een specialist in de recruitment voor jouw vacatures, dat zijn recruitment automation goed op orde heeft? Neem contact op!