capelle

Vacature plaatsen op een jobboard - Hoe maak ik de beste keuze?

Het vinden van de juiste kandidaat voor een vacature, dat staat anno 2024 gelijk aan een uitdagende taak! Met veel verschillende platforms en kanalen die beschikbaar zijn, is het belangrijk om te weten waar je jouw vacature het beste kunt plaatsen om de juiste kandidaten aan te trekken. Van traditionele jobboards tot social media en SEO-strategieën. In dit blog lees je over de verschillende manieren om een vacature te verspreiden.

 

logo's jobboards

Jobboards

Een jobboard is een plek waar vacatures worden gepubliceerd. Tegenwoordig zijn dit vaak digitale jobboards, maar ook een prikbord in de supermarkt is een jobboard! Beetje ouderwets, maar toch. Een jobboard wordt door werkzoekenden gebruikt om hun perfecte baan te vinden! Eentje die écht bij hun past! Jobboards zijn onder werkgevers een populaire keuze voor het verspreiden van vacatures.

Een ander woord voor jobboard is vacaturebank of vacaturesite, of anders gezegd: een database vol met vacatures. 

1. Indeed

Indeed is het grootste jobboard van Nederland. Om een vacature op Indeed te plaatsen heb je een werkgevers-account nodig. Dit kan je gratis aanmaken. Bij het posten van een vacature vul je altijd de functietitel, functieomschrijving, de bedrijfsinformatie, werklocatie, vacature-eisen, competenties en arbeidsvoorwaarden in. Ook kan je aangeven hoe jij sollicitaties wilt ontvangen. Handig!

Met Indeed bereik je dus jouw kandidaten heel specifiek door de vele targeting-opties. Jouw vacatures worden getoond aan potentiële kandidaten die zoektermen gebruiken die passen bij de openstaande functie. 

2. Monsterboard

Monsterboard was ooit een van de grootste jobboards in Nederland, maar heeft terrein verloren aan Indeed en LinkedIn. Monsterboard heeft een relatief groot aanbod vacatures voor hoger opgeleide functies.

Dit jobboard verstuurt automatisch jouw vacature in hun email-alerts naar kandidaten die een soortgelijke baan zoeken. Daarnaast kan je ook gebruik maken van meer dan 2000 functie-omschrijvingen wanneer je het lastig vindt om er zelf een te schrijven. 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van een vacature? Download dan onze vacature handleiding

Bij Monsterboard betaal je wanneer kandidaten de vacature bekijken of erop solliciteren. Je kan hiervoor je eigen budget instellen. Ook is het mogelijk om tegen extra budget vacatures te promoten.

3. Nationale Vacaturebank 

Door een vacature te promoten op Nationale Vacaturebank, kan je jouw vacature direct verspreiden over nog 10 andere carrièresites. Dit jobboard is onderdeel van DPG Media, waardoor jouw vacature ook via dit medianetwerk wordt verspreid. Zo bereik je tot wel een miljoen kandidaten! Wist je trouwens dat alle vacatures op de Nationale Vacaturebank handmatig worden gecontroleerd op kwaliteit? Zo weet je zeker dat je een ijzersterke vacature hebt geplaatst! 

4. Jobbird

Naast dat je op een jobboard een vacaturetekst kan plaatsen, is het op dit jobboard ook mogelijk om een wervingsvideo te plaatsen. Jobbird is nog gratis te gebruiken, maar met een premium abonnement heb je een grotere zichtbaarheid en bereik. De vacatures worden ook in vacaturemailings verstuurd.

5. Werk.nl

Werk.nl brengt werkzoekenden en werkgevers bij elkaar. Mensen met een uitkering kunnen via dit jobboard op zoek naar een baan. De website is van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Werk.nl heeft een groot aanbod gesubsidieerde banen en banen met leerwerktrajecten. Dit platform is gratis te gebruiken.

6. Werkzoeken.nl

Dit jobboard is een relatief nieuwe speler op de markt van de jobboards. Werkzoeken.nl groeit snel en heeft een steeds groter aanbod vacatures. Werkzoeken is gratis te gebruiken. Daarnaast bieden ze ook een optie om vacatures te sponsoren tegen een ingesteld vacaturebudget. 

linkedin

LinkedIn

LinkedIn is meer dan alleen een professioneel netwerk. Het is ook een krachtig platform voor het werven van talent. Met LinkedIn Jobs kun je jouw vacature rechtstreeks delen met een groot netwerk van professionals. Bovendien kun je gebruikmaken van LinkedIn Recruiter om actief naar potentiële kandidaten te zoeken en contact met hen op te nemen. LinkedIn Jobs is geïntegreerd met het professionele netwerk van LinkedIn en heeft zowel gratis, als betaalde opties.

Social media

Sociale media-platforms zoals Facebook, LinkedIn, X (Twitter), Instagram, en tegenwoordig zelfs Snapchat en TikTok, bieden ook mogelijkheden om vacatures te delen. Door jouw vacature te delen op sociale media kun je een breder publiek bereiken en potentiële kandidaten aanspreken die misschien niet actief op zoek zijn naar een baan. Zorg ervoor dat je de juiste hashtags gebruikt en overweeg om betaalde advertenties in te zetten om jouw bereik te vergroten.

social-media-logo-s

Hoe kies je nu het beste jobboard voor jouw vacature?

Met onderstaande tips maak jij de beste keus voor een vacaturesite om jouw vacature te plaatsen.

Tip 1: Check de zichtbaarheid van het jobboard

Natuurlijk wil je dat jouw vacature straks goed gevonden wordt. Plaats je vacature op een jobboard die ook hoog scoort in Google. Hoe een vacaturesite scoort, verschilt per functietitel. Zoek daarom eerst zelf in Google op de functienaam waarvoor je een vacature wilt plaatsen. Check hierbij of het jobboard dat jij op het oog hebt, hoog in de zoekresultaten van Google verschijnt.

Tip 2: Vergelijk de kosten 

Commerciële vacaturesites vragen geld om een vacature op hun website te plaatsen. Bekijk wat de kosten zijn voor het plaatsen van een vacature en vergelijk de verschillende jobboards met elkaar. Naast de kosten per sollicitatie, is het ook goed om te kijken naar de kosten per hire/plaatsing. Want bij sommige jobboards krijg je veel sollicitaties tegen lage kosten per sollicitatie, maar is de kwaliteit ook minder goed. 

Vraag je daarnaast af of de betaalde optie nodig is. Sommige functies worden ook snel ingevuld zonder daar maanden voor te moeten betalen. Moeilijk invulbare vacatures zijn het juist weer extra waard om budget tegenaan te gooien, omdat je anders waarschijnlijk nooit de geschikte kandidaat vindt.

Tip 3: Vergelijk de service van de vacaturesites

Kijk naast de kosten ook naar de service die de jobboards bieden. Bieden ze een handig sollicitatieformulier? Kunnen ze een deel van het sollicitatieproces overnemen? Hoe makkelijk is het om een vacature achteraf nog aan te passen? Allemaal opties die je meeneemt in jouw overweging.

Tip 4: Blijf evalueren

Blijf altijd evalueren of het jobboard geschikt is voor jouw vacature. Als je merkt dat de kwaliteit van sollicitaties bij een jobboard niet goed is of dat de kosten per hire hoger zijn dan bij andere jobboards, kun je ervoor kiezen om dit te bespreken met het jobboard. Of je kan stoppen met dat jobboard en juist de budgetten verhogen bij de vacaturesite die wel goed werkt. Eens een ander jobboard uitproberen is een optie. Zet je budget zo efficiënt mogelijk in.

SEO/SEA

Het optimaliseren van jouw vacature voor zoekmachines (SEO) kan helpen om organisch verkeer naar jouw vacature te genereren. Gebruik relevante zoekwoorden in de titel en beschrijving van de vacature en zorg ervoor dat jouw vacaturepagina geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten (dus niet te lange zinnen gebruiken). Daarnaast kun je overwegen om zoekmachineadvertenties (SEA) in te zetten om jouw vacature te promoten op Google aan mensen die actief op zoek zijn naar werk.

Tips voor het plaatsen van een vacature

  • Zorg voor een duidelijke en aantrekkelijke vacaturetekst die de functie, arbeidsvoorwaarden en vereisten compleet beschrijft.

  • Gebruik foto’s, video’s, quotes van medewerkers of infographics om jouw vacature meer kracht te geven.

  • Gebruik relevante zoekwoorden in de titel en beschrijving om de vindbaarheid te verbeteren.

  • Wees actief en betrokken bij het beantwoorden van vragen en het opvolgen van reacties op jouw vacature.

  • Overweeg om een mix van verschillende kanalen en strategieën te gebruiken om een breder publiek te bereiken.

Kom je er zelf niet uit? Schakel de hulp van Artiflex in!

Laat jij het plaatsen van vacatures liever aan ons over? Snappen we! Wij weten precies welke kanalen de juiste doelgroepen weten te vinden én welke taal we moeten spreken om hun aandacht te grijpen.

Wij plaatsen vacatures zowel op onze eigen website, als op jobboards.

Wil jij direct een vacature plaatsen bij ons? Dat kan! Vul het formulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen