hefhijs-1859-1

Arbeidsvoorwaarden: meer dan vakantiedagen en salaris

Arbeidsvoorwaarden: ze staan beschreven in vacatures, je praat erover tijdens een sollicitatiegesprek en je onderhandelt erover wanneer je in dienst bent. Tijd om eens uitleg te geven over ‘alles rondom arbeidsvoorwaarden’.

Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Zoals de Dikke Van Dale zegt:

ar·beids·voor·waar·de (de; v(m); meervoud: arbeidsvoorwaarden)
voorwaarden waarop een arbeider voor de werkgever werkt

Het zijn dus de afspraken die je met je werkgever maakt over zaken als salaris, vakantiedagen en andere voordelen. Wat voor arbeidsvoorwaarden bestaan er eigenlijk nog meer? En welke afspraken vallen onder welke voorwaarden?

magazijn-vacatures

De Nederlandse wet …

… stelt een aantal minimale arbeidsvoorwaarden vast. Zo bestaat er het wettelijk minimumuurloon (per 1 januari 2024 is dat € 13,27 bruto per uur) en een minimum aantal vakantiedagen  waarop werknemers recht hebben. 

Je hebt recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt aan vakantiedagen. Werk je bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heb je recht op 32 x 4 = 128 vakantie-uren.

De arbeidsvoorwaarden moeten altijd voldoen aan de wettelijke vereisten én de geldende cao bij de sector waarin je werkt.

Verschillende soorten arbeidsvoorwaarden

Er bestaan 4 soorten arbeidsvoorwaarden. De meest bekende zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Toch gaat het anno 2023 steeds vaker over tertiaire arbeidsvoorwaarden en bestaan er ook flexibele arbeidsvoorwaarden. Hieronder lees je over de verschillen.

hefhijs-1859-1
  • 1. Primaire arbeidsvoorwaarden

De primaire arbeidsvoorwaarden zijn de basis voor een contract of arbeidsovereenkomst. Hieronder vallen afspraken over het het salaris dat je gaat verdienen, vakantiedagen, vakantiegeld en het aantal werkuren per week. Ook als er sprake is van een vaste dertiende maand of een ploegentoeslag, is dit een primaire arbeidsvoorwaarde.

  • 2. Secundaire arbeidsvoorwaarden

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra voorwaarden die worden aangeboden, maar die niet wettelijk verplicht zijn. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn: pensioenregeling, collectieve ziektekostenverzekering, reiskostenvergoeding, flexibele werktijden of een betaalde opleiding. Ook zaken als een telefoon, tablet of auto van de zaak vallen onder de secundaire voorwaarden.

  • 3. Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Steeds meer bedrijven bieden ook tertiaire arbeidsvoorwaarden aan. Dit zijn niet-verplichte extra’s zoals bedrijfsuitjes, bedrijfsfitness, vers fruit op het werk, kerstpakketten of vrijdagmiddagborrels.

  • 4. Flexibele arbeidsvoorwaarden

Naast de primaire, secundaire en tertiaire voorwaarden bestaan er ook flexibele arbeidsvoorwaarden. Dit zijn arbeidsvoorwaarden waarbij je bijvoorbeeld kan kiezen tussen extra vakantiedagen of een fiets van het werk. Of dat je gemaakte overuren wilt opsparen of juist wil laten uitbetalen.

Verder lezen?

Wil je meer weten over salarissen, contracten, jaaropgaves en andere belangrijke arbeidszaken? Lees dan deze blogs!

Wat is een jaaropgave?

Wat staat er op mijn loonstrook?

De meestgestelde vragen over atv- en adv-dagen

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Uitzicht op een vast contract
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs