De meestgestelde vragen over atv- en adv-dagen

Tussen de arbeidsvoorwaarden onderaan de vacature staat het weer; adv-dagen. Stond er bij die vorige vacature niet atv? Zowel atv- als adv-dagen komen voor; het is dus geen slordige typfout. Deze dagen vinden hun oorsprong in de jaren 80 en zijn bedacht om voor meer werkgelegenheid te zorgen. Door vaste werknemers meer vrij te geven, kon het beschikbare werk over meer mensen verdeeld worden. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, maar staat het nog steeds in veel cao’s en bedrijfsregelingen. Wat houden deze adv- en atv-dagen in en wat is het verschil? Artiflex legt het je graag uit en zet de meestgestelde vragen op een rij.

Wat zijn adv-dagen en atv- dagen?

Adv staat voor ‘arbeidsduurverkorting’, waar atv staat voor ‘arbeidstijdverkorting’. Beide zijn vrije uren die je opbouwt tijdens het werken. Het opbouwen van adv- en atv-dagen kan op twee manieren. Bij veel werkgevers bouw je automatisch adv- of atv-uren op naar rato. Dit gaat op basis van het aantal uur dat je per week werkt en is vastgesteld in je cao of contract. Het aantal adv- of atv-uren dat je op deze manier opbouwt is dus anders bij een parttime, 32-urige werkweek dan bij een fulltime werkweek van 40 uur. De andere manier is dat jij zelf uren opbouwt. Dit gebeurt wanneer je meer uur werkt dan wat in jouw arbeidsovereenkomst is afgesproken. Op wat voor manier jij uren opbouwt, kun je vinden in je cao of in je contract.

Wat is het verschil tussen atv en adv? 

Bij zowel arbeidsduurverkorting (adv) als bij arbeidstijdverkorting (atv) bouw je extra vrije uren op wanneer je meer uur per week werkt dan in je contract staat. Het verschil zit hem vooral in de manier waarop je deze uren kunt opnemen. 

  • Adv-dagen kun je gebruiken om je werkweek in te korten. Zo kun je deze bijvoorbeeld inzetten om een keer eerder te genieten van je weekend of om ‘s ochtends eens uit te slapen. Je kunt ook kiezen om jouw adv-uren op te sparen om een hele dag vrij te nemen. Hoe je jouw week inkort, bepaal jij zelf in overleg met je werkgever.
  • Bij arbeidstijdverkorting, oftewel atv-dagen, kun je een aantal roostervrije dagen per jaar opnemen. Je werkgever mag bepalen wanneer je zo’n atv-dag opneemt door deze dagen vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan de dag na Hemelvaart of kerst. Gebeurt dat niet? Dan mag je die vrije dagen zelf, in overleg met je werkgever, plannen.

Zijn vakantiedagen en atv / adv hetzelfde? 

Er bestaan twee soorten vakantiedagen: wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke. De wettelijke vakantiedagen zijn via de wet vastgesteld. Hier heb jij als werknemer dus altijd recht op. Adv- en atv-dagen zijn niet wettelijk geregeld en dus ook niet verplicht. Het is dus geen garantie dat je bij iedere werkgever recht hebt op deze extra vrije uren. Hoe en of jij hier recht op hebt, kun je terugvinden in de arbeidsovereenkomst of je cao. Als er in je cao of bedrijfsregeling staat dat jij recht hebt op atv- en adv-dagen, moet je werkgever zich daaraan houden. Vakantiedagen kun je vaak meenemen naar het volgende jaar, waar dat met atv en adv niet kan; deze vervallen na een jaar.

Kun je deze atv- en adv- uren laten uitbetalen?

Atv- en adv-dagen mogen uitbetaald worden, maar in de praktijk gebeurt dit eigenlijk niet. Als je werkt via een recruitment- of uitzendbureau ligt dat iets anders: daar worden atv-/adv-dagen juist vaker in geld uitbetaald dan in tijd. Mocht jouw werkgever deze uren wel uitbetalen, kun je dit terugvinden in jouw arbeidsovereenkomst. Als dat het geval is, wordt jouw bruto uurloon verhoogd met een percentage; het atv-opslagpercentage. Dit komt niet vaak voor; meestal kun jij jouw atv of adv opnemen in de vorm van vrije uren of dagen. Je hebt op die vrije momenten gewoon recht op een loon tegen 100 procent. 

Heb je recht op atv- en adv-dagen via Artiflex?

Ook als je werkt voor een recruitment- of uitzendbureau kun je recht hebben op atv- en adv-dagen. Dit komt door de inlenersbeloning. Als jij als uitzendkracht aan de slag gaat bij een bedrijf waar deze dagen zijn opgenomen in de cao heb jij recht op deze atv- en adv-dagen. Artiflex hanteert het ABU CAO. De inlenersbeloning is hier onderdeel van. Dit betekent dus dat, wanneer jij start via Artiflex bij een bedrijf waar sprake is van arbeidsduurverkorting, jij hier ook recht op hebt. Artiflex betaalt dit niet uit in tijd, maar in geld. Jij krijgt dus een adv-toeslag bovenop jouw uurloon, tenzij hier andere schriftelijke afspraken over zijn gemaakt. Werk jij via Artiflex in de bouwsector? Dan krijg jij jouw arbeidsduurverkorting uitbetaald in tijd. Volgens de bouw CAO heb jij recht op minimaal 20 adv-dagen. Deze vrije dagen bouw jij automatisch op tijdens het werken via Artiflex. 

Na het lezen van deze blog nog steeds vragen over atv of adv of wil jij meer weten over werken via Artiflex? Neem dan contact met ons op; wij beantwoorden met plezier al jouw vragen!

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

CNC

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs