Zij-instromer

Wat is een zij-instromer?

Wanneer je de overstap maakt naar een nieuwe functie buiten jouw huidige sector, ben je een zij-instromer. Je hebt geen achtergrond in deze nieuwe sector. Je wilt bijvoorbeeld overstappen naar de techniek, maar hebt geen technische opleiding, geen ervaring in een technische functie en waarschijnlijk geen (of niet zo veel) vaardigheden in de techniek. 

Instromen wordt steeds toegankelijker. Als je via een werkgever een instroomprogramma volgt, volg je vaak specifieke cursussen of opleidingen. Zo kan je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt in jouw nieuwe branche bijspijkeren. Of je gaat alles in de praktijk leren. 

Zij-instromen via Artiflex

Overweeg jij een zij-instroomtraject? Artiflex kan jou hierbij helpen! Met onze 16 vestigingen hebben we een groot netwerk door heel Nederland. We hebben nauw contact met bedrijven in verschillende sectoren: techniek, productie, bouw, logistiek, metaal, infra en ICT. Zo kunnen wij voor jou de juiste werkplek vinden waar je kan zij-instromen.

Eén ding is zeker, Artiflex stopt niet voordat jij de perfecte baan hebt gevonden. Zit jij helemaal op jouw plek bij jouw nieuwe functie? Gefeliciteerd met jouw nieuwe baan! Past het toch niet helemaal bij jou? Dan gaat onze zoektocht naar werk dat écht bij jou past gewoon verder.

In welke branches kan je werken als zij-instromer?

In principe kan je in elke branche instromen. Artiflex heeft zij-instroom vacatures in de techniek, bouw, infra en productie. Beroepen waar veel vraag naar personeel is, zijn: hovenier, magazijnbeheerder, baliemedewerker, vrachtwagenchauffeur, elektromonteur, koelmonteur en automonteur. Wie weet maak jij jouw carrièreswitch naar één van deze beroepen!

Zij-instromer Bjorn ging je voor

Na lange tijd in een productiehal gewerkt te hebben, was Bjorn toe aan iets totaal anders. Hij sprong in het diepe en begon als leerling monteur bij All-in Bedrijfsdeuren & Docking. ‘Alles was compleet nieuw voor mij, maar het bedrijf gaf mij het vertrouwen. Ze begrepen dat ze nog niet alles van mij konden verwachten.’

Na een paar proefdagen, besloot Bjorn dat hij nooit meer iets anders wilde. ‘Ik heb mijn droombaan gevonden.’

Van logistiek naar het groen

Crista maakte de switch van de logistiek naar het groen. Nadat ze via Artiflex had gesolliciteerd op een vacature van hovenier, liep ze een dag mee bij Hoveniersbedrijf Kruijt. Ondanks de stromende regen, was het een succesvolle dag en mocht Crista aan de slag als hovenier! 

Met Artiflex’ hulp wist Crista deze overstap te maken. In het blog ‘Hovenier worden zonder ervaring? Crista bewijst dat het kan!’ lees je haar hele verhaal. 

Laat je gegevens achter

Je carrière over een andere boeg gooien; het wordt steeds gebruikelijker en gemakkelijker. Werknemers stappen over van de ene naar de andere branche. Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging of voldoet jouw huidige sector niet aan jouw behoeften? Dan is werken als zij-instromer misschien ook wel iets voor jou!

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Veelgestelde vragen

1. Waar komt zij-instroom vandaan?

Zij-instroom gebeurde vooral veel in de zorg en het onderwijs. Door personeelstekorten hebben werknemers een carrièreswitch gemaakt naar deze sectoren. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker zij-instromers bij andere branches. 

2. Waarom zou ik zij-instromen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor zij-instroom. Denk aan werkloosheid in je huidige sector, interesse in iets nieuws in een andere branche, persoonlijke en professionele groei of financiële redenen. Wat jouw reden ook is, twijfel niet om Artiflex’ hulp in te schakelen.

3. Hoelang duurt zij-instroom?

Dat hangt af van de functie waar je wilt zij-instromen. Bij de ene functie doorloop je een uitgebreid inwerktraject en kan je snel zelfstandig aan de slag. Bij de andere functie moet je wellicht eerst bepaalde certificaten of opleidingen behalen. In dit geval, duurt het zij-instroomtraject wat langer.

4. Wat verdient een zij-instromer?

Ook dit hangt af van jouw nieuwe functie. Als zij-instromer start je op een lager salaris dan een volleerd collega. Naarmate jij je ontwikkelt in jouw nieuwe functie, zul je snel groeien in salaris. Wat jouw salaris uiteindelijk zal worden, ligt aan jouw functie. 

5. Past zij-instroom bij mij?

Zolang jij de wil hebt om de skills te leren die bij de nieuwe functie in jouw nieuwe branche horen, kan je zij-instromer worden. Het is belangrijk dat jij je wilt ontwikkelen, open staat voor feedback en bereid bent bepaalde certificaten te behalen. Ben jij dit? Dan ben je klaar om een carrièreswitch te maken!