Vakantie

Vakantiegeld en vakantiedagen: zo werkt het!

Vakantiegeld en vakantiedagen; die 2 begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Opgebouwd vakantiegeld kan je uitgeven als je jouw welverdiende vakantie viert van jouw vakantiedagen. In deze blog lees je alles over vakantiegeld en vakantiedagen.

Vakantiegeld

Ieder jaar aan het eind van de maand mei krijg je jouw vakantiegeld uitbetaald. Hoeveel dit vakantiegeld precies is, hangt af van je salaris van afgelopen jaar. Het volledige vakantiegeld wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van dit jaar. 

Het vakantiegeld is minimaal 8% van je bruto jaarsalaris (bij Artiflex is dit zelfs 8,33%). Het bedrag dat je opbouwt, zie je terug op je loonstrook. Wil je jouw vakantiegeld eerder laten uitbetalen dan mei? Dat kan! Geef dit dan aan bij jouw werkgever. 

Vakantiedagen

Naast het vakantiegeld bouw je ook vakantiedagen op. Wanneer je een dag vrij neemt of vakantie opneemt, krijg je doorbetaald. Afhankelijk van de branche waarin je werkt en het aantal uren dat je werkt, bouw je vakantiedagen op. 

Er zijn 2 soorten vakantiedagen. Namelijk wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Voor beide soorten vakantiedagen gelden verschillende regels.

Wat is het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen?

Wettelijke vakantiedagen zijn het minimaal aantal vakantiedagen waarop je volgens de wet recht hebt. In Nederland is dit aantal vastgesteld op vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Dus als je vijf dagen per week werkt, heb je recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar.

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra vakantiedagen bovenop jouw wettelijke vakantiedagen. Deze dagen komen bijvoorbeeld uit de cao, jouw arbeidscontract of een individuele afspraak tussen jou en je werkgever. 

Bij het opnemen van vakantiedagen neem je eerst jouw wettelijke vakantiedagen op, voordat de bovenwettelijke vakantiedagen aan de beurt komen.

Mag je vakantiedagen meenemen naar volgend jaar?

Wettelijke vakantiedagen vervallen na 6 maanden in het nieuwe jaar. Daarvoor moet je ze dus opnemen. Je vakantiedagen die je extra hebt door bijvoorbeeld de cao, zijn 5 jaar geldig. Dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen.

Wat gebeurt er met je vakantiedagen en vakantiegeld als je stopt met werken?

Je vakantiegeld wordt uitbetaald met de laatste loonbetaling wanneer je stopt met werken. De vakantiedagen kan je, in overleg met je werkgever, opnemen voor het eind van jouw contractperiode. 

Het is ook mogelijk om jouw resterende vakantiedagen uit te betalen. Hier betaal je wel belasting over. Kies je er niet voor om de vakantiedagen op te nemen, dan wordt het opgebouwde bedrag na het eind van jouw dienstverband automatisch (binnen 6 weken) naar je overgemaakt.

Vragen over jouw vakantiegeld of vakantiedagen?

Met dit blog heb je alles kunnen lezen rondom vakantiegeld en vakantiedagen. Heb je hierover nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Artiflex.

Vakantie

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Vakantie

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs