Loonstrook

Wat staat er op mijn loonstrook?

Loonstrook, salarisstrook of salarisspecificatie: het is een overzicht vol ingewikkelde woorden, getallen en afkortingen over jouw salaris. In deze blog lees je alles over de verschillende onderdelen op jouw loonstrookje. Ook vind je een voorbeeld van een loonstrook bij Artiflex.

Wat is een loonstrook?

Eerste dingen eerst. Wat is een loonstrook precies? Een loonstrook is een overzicht van jouw salaris over een gewerkte periode. Bij Artiflex ontvang je iedere week of iedere 4 weken een loonstrook in de app.

Loonstrook

Uitleg van je loonstrook

Nu je de betekenis van een loonstrook kent, gaan we in op wat er precies op staat. Je loonstrookje begint met gegevens zoals jouw naam, adres, geboortedatum en BSN (Burger Service Nummer). Ook zie je de periode waarover de loonstrook gaat.

Daaronder zie je jouw brutoloon en hoe dit is opgebouwd. Hier kom je veel moeilijke woorden en afkortingen tegen die we verder in deze blog uitleggen.

Bij de reserveringen zie je hoeveel vakantiegeld en vakantie-uren je hebt opgebouwd. Tot slot zie je het nettoloon. Dit is het bedrag dat je op je bankrekening gestort krijgt.

Voorbeeld van een loonstrook

In de basis is iedere loonstrook hetzelfde, al zien ze er soms per werkgever anders uit. Hieronder zie je een voorbeeld van een loonstrook van Artiflex.

Voorbeeld loonstrook Artiflex

Moeilijke woorden en afkortingen op je loonstrook

Begrijp je helemaal niets van die ingewikkelde woorden en vreemde afkortingen? Geen paniek, dat is heel normaal. Hieronder lees je 1 voor 1 wat de belangrijkste begrippen betekenen.

Uitleg loonstrook

In het kort:

  • Bruto: Het salaris voor aftrek van belastingen en premies.
  • Werknemersverzekering: Premie dat Artiflex afdraagt tegen gevolgen van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
  • Loonheffingen: Loonbelasting die je betaalt aan de Belastingdienst.
  • Netto: Het bedrag dat je op je bankrekening ontvangt.
  • Cumulatief: Alle bedragen van dit kalenderjaar tot aan de loonstrook bij elkaar opgeteld.
  • Reiskostenvergoeding: Netto vergoeding van jouw reiskosten.
  • Betaling: Jouw rekeningnummer waarop het loon wordt gestort.
  • Kort verzuim: Dit is het aantal uur dat je hebt opgebouwd voor bijvoorbeeld dokters- of tandartsbezoek.
  • Bovenwettelijke en wettelijke vakantiedagen: Het aantal vakantiedagen dat je hebt opgebouwd, uitgedrukt in salaris en uren.

Jaaropgave: een enorme loonstrook

Jouw jaaropgave ontvang je in januari of februari van het nieuwe jaar. Hierop staat het totale loon dat je bij één werkgever hebt verdiend over afgelopen jaar.

De jaaropgave is dus een overzicht van al jouw inkomsten over afgelopen jaar. Je kan het omschrijven als een enorme salarisstrook over het hele jaar. 

Wil je weten wat er precies op een jaaropgave staat en waarvoor je dit overzicht nodig hebt? Lees dan ons blog: Wat is een jaaropgave?

Vragen over jouw loonstrook?

Met dit blog heb je meer inzicht gekregen in wat er op jouw loonstrook staat. Het is belangrijk om jouw salarisspecificatie in grote lijnen te begrijpen, zodat je eventuele fouten op tijd kunt herkennen. Heb je vragen over je loonstrook? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Artiflex.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Loonstrook

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs