Jaaropgave

Wat is een jaaropgave?

Aan het begin van het nieuwe jaar (vaak januari of februari), ontvang je jouw jaaropgave. Hierop staat het loon dat je hebt verdiend bij één werkgever, zoals bijvoorbeeld Artiflex. Heb je meerdere werkgevers gehad? Dan ontvang je ook meerdere jaaropgaven. De jaaropgave heb je nodig om belastingaangifte te doen. Wie weet krijg jij wel geld terug!

Wat is een jaaropgave?

Een jaaropgave is een overzicht van jouw inkomsten over het afgelopen kalenderjaar. Het is een soort van gigantische loonstrook over het hele jaar. Iedere werkgever is verplicht om een jaaropgave te sturen, dus ook die van jou.

Waarom heb je een jaaropgave nodig?

Om belastingaangifte te doen. De werkgever (bijvoorbeeld Artiflex) levert jouw jaaropgave aan bij de Belastingdienst. Zij gebruiken deze informatie om jouw aangifte in te vullen, maar het is belangrijk om zelf te controleren of de gegevens goed zijn overgenomen. Check je jaaropgave en zorg dat alles klopt. Zo maak je geen fouten en laat je geen geld liggen. Check check belastingcheck!

Jaaropgave

Wat staat er op een jaaropgave?

Voordat je naar de cijfers en bedragen gaat kijken, zorg dat het jaar waarover je je loon kreeg, jouw persoonlijke gegevens en die van jouw werkgever kloppen. Is dit allemaal in orde, dan staan daaronder de volgende onderdelen van de jaaropgave:

  • Totale bruto jaarinkomen

Als eerste zie je jouw totale brutoloon over afgelopen jaar staan. Hier is nog niets van afgehaald en is dus jouw volledige jaarloon dat je afgelopen jaar hebt verdiend. Op de jaaropgave wordt dit ‘fiscaal loon’ genoemd.

  • Loonheffing

Op jouw jaaropgave kan je ook zien welke belastingen en premies er van jouw loon zijn ingehouden. Door de loonheffingskorting betaal je minder loonheffing (belasting) en krijg je meer uitbetaald. Let wel op, je kan maar bij één werkgever deze korting krijgen. Op je jaaropgave zie je of je wel of niet gebruik maakt van deze loonheffingskorting.

  • Arbeidskorting

Je krijgt sowieso arbeidskorting. Op de jaaropgave staat de ‘verrekende arbeidskorting’, dat is de korting die je krijgt op belasting. Hoeveel deze korting is, hangt af van jouw leeftijd en inkomen. Het bedrag geeft aan hoeveel korting je hebt gekregen op de loonheffing waardoor je uiteindelijk meer overhoudt. Fijn om te weten is dat je deze arbeidskorting niet apart hoeft aan te vragen bij de belastingaangifte. Dit gaat vanzelf.

  • Onbelaste vergoeding(en)

Aan het eind van de jaaropgave staan de onbelaste vergoedingen. Dit is bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding die je hebt ontvangen. Een werkgever is niet verplicht om dit op je jaaropgave te zetten. Als het er wel staat, hoef je deze vergoedingen niet te vermelden in de belastingaangifte.

De jaaropgave van Artiflex

Heb je afgelopen jaar voor Artiflex gewerkt? Dan ontvang je jouw jaaropgave eind januari, begin februari van ons. Je ontvangt ‘m automatisch in jouw Tigris-app. Heb je vragen over jouw jaaropgave? Neem dan contact op met onze backoffice.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Klimaatdoel

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs