Bouwvakker

De referentie: waarom is dit belangrijk tijdens een sollicitatie?

Tijdens een sollicitatieproces is het de normaalste zaak van de wereld dat er gevraagd wordt naar een referentie. Maar wat zijn referenties? En hoe werkt een referentie precies? In dit artikel leggen we je alles uit over referenties én waarom ze jou kunnen helpen bij die nieuwe baan!

Wat is een referentie?

Referentie betekent letterlijk verwijzing. Een referent is een persoon die jou kan aanbevelen. Denk bijvoorbeeld aan een vorige werkgever of oud-collega.

Een referentie geeft een beschrijving over jouw werkervaring, vaardigheden, functioneren en persoonlijkheid.

Het doel is dat de referent een positieve indruk van jou achterlaat. Als je meerdere banen hebt gehad, kun je ook meerdere referenties opgeven.

Bouwvakker

Wie kies je als referentie?

Denk na over wie jou het beste kan aanbevelen en jouw kwaliteiten goed kan benadrukken. Kies mensen die jou goed kennen en die positief over jou kunnen spreken. Denk bijvoorbeeld aan vorige leidinggevenden of collega's met wie je nauw hebt samengewerkt.

> Vraag of iemand jouw referentie wil zijn

Wanneer je iemand vraagt om jouw referentie te zijn, is het belangrijk om dit op een professionele manier te doen. Zorg ervoor dat je de persoon persoonlijk benadert en vraag of hij of zij bereid is om jouw referentie te zijn. Leg uit waarom je denkt dat hij of zij een goede referentie zou zijn en bedank de persoon voor zijn of haar tijd en moeite.

> Waarom zijn vrienden of familie niet geschikt als referentie?

De meeste vrienden of familieleden zijn sowieso positief over je, of je nu goed werk aflevert of niet. Daarom zijn ze niet geschikt als referentie, omdat ze geen objectieve en een inhoudelijk op werk afgestemde mening kunnen geven.

> Huidige werkgever als referentie opgeven?

Ja, dat kan! Je kan een huidige collega of leidinggevende vragen om een referentie af te geven. Let wel op: doe dit alleen als ze op je werk weten dat je aan het solliciteren bent.

Lasser

Referenties vermelden op je cv

Een veelgestelde vraag is waar je de referenties het beste kunt neerzetten op je cv. Je kunt ze bijvoorbeeld onder je persoonlijke gegevens plaatsen of je kunt ze apart vermelden onder een kopje 'referenties'.

Ook is het mogelijk om bij jouw werkervaringen de referenties te vermelden. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en de ruimte die beschikbaar is op je cv.

Je kunt natuurlijk ook meerdere referenties opgeven.

> Referenties met contactgegevens

Zorg altijd dat de naam, functie en contactgegevens (zoals telefoonnummer en e-mailadres) van de referent kloppen en duidelijk zijn. Je kunt de referentie eventueel aanvullen met de functietitel en de naam van het bedrijf waar je referentie werkt.

Wees wel voorzichtig met het delen van contactgegevens, vraag altijd eerst toestemming aan jouw referentie.

> Referenties op aanvraag

Heb je referenties, maar wil je die contactgegevens niet op je cv zetten? Kies dan voor referenties die op aanvraag beschikbaar zijn. Zet dan de zin 'referenties op aanvraag' in je cv of sollicitatiebrief.

Wil je meer lezen over hoe je een goed cv schrijft? Lees dan dit blog!

Logistiek medewerker met palletwagen

Waarom een referentie handig is

Referenten zijn een belangrijk onderdeel van jouw sollicitatie. Ze bieden toekomstige werkgevers de mogelijkheid om een beter beeld te krijgen van jou als kandidaat en om te zien hoe je hebt gepresteerd in eerdere functies.

Ook kunnen ze helpen om je te onderscheiden van andere kandidaten en iemand overtuigen waarom jij geschikt bent voor de functie.

Een goede referentie kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Werkgevers hechten veel waarde aan referenties, omdat ze extra informatie geven over jou als potentiële werknemer.

Een referentie van een oude werkgever kan bevestigen wat jij in je cv en sollicitatiebrief hebt geschreven en kan een nieuwe werkgever overtuigen om jou een kans te geven. Zo horen ze het niet alleen uit jouw mond, maar ook uit die van een ander.

Door goede referenties toe te voegen aan je sollicitatieproces, vergroot je de kans op een succesvolle sollicitatie.

Houtbewerking

Dus... Solliciteer altijd met een referentie

Een referentie maakt jouw sollicitatie dus nóg waardevoller. Ze geven een toekomstig werkgever extra informatie over jou als kandidaat en kunnen een positieve indruk achterlaten.

Door referenties toe te voegen aan je cv vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek en uiteindelijk de baan te krijgen.

Een goede referentie kan het verschil maken en jou een streepje voor geven op andere kandidaten. Maak gebruik van de kracht van referenties en vergroot zo je kansen voor die nieuwe baan!

Heb je de perfecte vacature gevonden?

Solliciteer dan via onze website op de vacature!

We kijken niet alleen naar jouw cv en werkervaring, maar zijn vooral nieuwsgierig naar jouw karakter en persoonlijke eigenschappen.

Vergeet je niet om aan een referentie te denken?

Wil je meer lezen over solliciteren? Lees dan onze volgende blogs:

Werken in de fabriek

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Houtbewerking

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs