timmerman aan het aftekenen

Voordelen van een skillsgerichte arbeidsmarkt

In de zoektocht naar nieuwe medewerkers wordt nog altijd veel waarde gehecht aan opleidingen, certificaten en werkervaring, de welbekende hard skills. Tóch loont het om in de veranderende arbeidsmarkt ook naar de zogenaamde soft skills te kijken en het cv eens aan de kant te schuiven. In deze blog lees je wat de voordelen zijn van een skillsgerichte arbeidsmarkt.

Wat is het verschil tussen hard skills en soft skills?

Om te kunnen begrijpen wat een skillsgerichte arbeidsmarkt is, is het goed om te weten wat hard- en softskills zijn. Hard skills zijn functionele, technische en praktische vaardigheden die iemand bezit. Deze vaardigen zijn concreet en gaan over opgedane kennis tijdens een opleiding, stage of werk.

Softskills zijn 'zachte' vaardigheden. Deze vaardigheden zijn minder tastbaar en maken deel uit van de persoonlijkheid van een werknemer. Denk bijvoorbeeld aan skills als inlevingsvermogen, zelfstandigheid, stressbestendigheid, creativiteit, aanpassingsvermogen, betrouwbaarheid of het vermogen om goed samen te werken met anderen.

timmerman aan het aftekenen

Wat is een skillsgerichte arbeidsmarkt?

Bij een skillsgerichte arbeidsmarkt ligt de focus op de vaardigheden en competenties (softskills) van werknemers, in plaats van alleen op hun opleiding, diploma's of werkervaring (hardskills), zoals in de huidige arbeidsmarkt vaak het geval is.

Volgens cijfers van Nationale Vacaturebank heeft 59% van de Nederlanders een baan die niet aansluit bij hun opleiding of werkervaring. Doordat de nadruk meer ligt op persoonlijke skills, kunnen werkgevers mensen aannemen die geen traditionele opleiding hebben gevolgd, maar wel beschikken over de nodige vaardigheden en kwaliteiten.

Voordelen van een skillsgerichte arbeidsmarkt

Hieronder lees je 4 voordelen van een skillsgerichte arbeidsmarkt.

steigerbouwer hoog in de steigers
1. Kansen op de arbeidsmarkt voor werknemers

Een skillsgerichte arbeidsmarkt vergroot de kansen van werknemers, ook als ze geen opleiding hebben gevolgd. Op basis van hun vaardigheden en competenties kunnen werknemers zich aanbieden voor een breed scala van vacatures, zolang hun vaardigheden en soft skills relevant zijn voor de functie.

2. Betere match tussen kandidaat en functie

Door te focussen op de vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie, in plaats van het opleidingsniveau of de werkervaring, kunnen werkgevers de kandidaat vinden die het beste past bij de eisen van de functie. Als bedrijf weet je als geen ander wat voor karakters en type werknemers het best passen binnen de bedrijfscultuur én welke soft skills iemand nodig heeft om succes te hebben. Benoem deze softskills ook in jouw vacatureteksten. 

Lees bijvoorbeeld het blog van Danny. Zonder werkervaring ging hij aan de slag als bruggenbouwer. Door zijn technisch inzicht, nieuwsgierigheid en motivatie wist hij van zijn nieuwe baan een succes te maken.

3. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Werkgevers kunnen personeel flexibeler inzetten en specifiek opleiden in een skillsgerichte arbeidsmarkt, ook wanneer de werkomstandigheden veranderen. Werknemers zijn beter voorbereid op veranderingen die komen en gaan en hebben meer vaardigheden in huis om nieuwe taken op te pakken en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Met deze aanpak kunnen werkgevers ook gemakkelijker inspelen op veranderingen in de markt. Als er bijvoorbeeld een nieuwe trend opkomt in de branche, kunnen werknemers met de juiste vaardigheden snel worden ingezet om hierop in te spelen.

4. Verhoogde productiviteit en innovatie

Door een op vaardigheden gebaseerde aanpak kan de organisatie de productiviteit  verbeteren, omdat werknemers de vaardigheden hebben om efficiënter en effectiever te werken. Bovendien kan het leiden tot meer innovatie, werknemers kunnen nieuwe ideeën aanbrengen of nieuwe wegen inslaan, omdat ze de innovatieve vaardigheden hebben om dat te doen.

Deze aanpak kan ook leiden tot een hogere werknemersbetrokkenheid. Werknemers voelen zich meer gewaardeerd als hun vaardigheden centraal staan in de organisatie en zijn daardoor gemotiveerder om bij te dragen aan het succes van de organisatie.

oranje heftruck met houten platen

Wat zijn de uitdagingen van een skillsgerichte arbeidsmarkt?

Een van de uitdagingen van een skillsgerichte arbeidsmarkt is het beoordelen van de vaardigheden en competenties van werknemers. Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen welke vaardigheden en soft skills iemand precies bezit en op welk niveau. Daarnaast kan het lastig zijn om de waarde van bepaalde vaardigheden in te schatten. Zo zijn ‘soft skills’ zoals communicatieve vaardigheden en leiderschapskwaliteiten lastiger te meten dan ‘hard skills’ zoals technische kennis.

Beoordelen van soft skills

Het is niet zo moeilijk om naar iemands soft skills te vragen, maar hoe kun je beoordelen of de kandidaat daadwerkelijk over deze vaardigheden beschikt? Softskills zijn deels te herkennen tijdens een sollicitatiegesprek. Als de persoon goede vragen stelt en oogcontact maakt, betekent dit dat hij of zij actief kan luisteren. Kandidaten die op een overtuigende en natuurlijke manier antwoorden geven op vragen, laten zien dat ze effectief kunnen communiceren.

Daarnaast kun je situatie- of gedragsgerichte vragen stellen met behulp van de STAR-methode. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Je kunt bijvoorbeeld een (probleem)situatie voorleggen en vragen hoe ze hebben gehandeld in die specifieke situatie. Luister goed of ze daarbij zachte vaardigheden noemen en zo ja, welke vaardigheden dat zijn.

Benoem soft skills in vacatureteksten

Natuurlijk is het nog mooier dat de juiste kandidaten met de benodigde softskills reageren op de vacature. Geef daarom de soft skills in mooie plek in jouw vacaturetekst. Krijg helder welke vaardigheden en kwaliteiten passen bij de functie en bij jouw bedrijf. Ook wanneer je samenwerkt met een wervingsbureau is het van belang om de nodige softskills duidelijk voor ogen te hebben zodat ook zij precies weten naar welke kandidaat ze moeten zoeken.

 

Volgens Werf& is dit de top 10 meest gevraagde soft skills in vacatures:

  • Communicatieve vaardigheden
  • Flexibiliteit
  • Teamvaardigheden
  • Proactiviteit
  • Gedrevenheid
  • Passie
  • Analytisch vermogen
  • Stressbestendigheid
  • Sociale vaardigheden
  • Resultaatgerichtheid.

Hulp bij de werving van personeel

Kan jouw bedrijf ook hulp gebruiken bij het invullen van vacatures? Wij kijken verder dan het cv en vinden zo die passende match voor jouw organisatie: op skills, motivatie én karakter. 

Wil je meer lezen over soft skills, vaardigheden en competenties? Lees dan ons blog over 7 redenen om een leerlingen of zij-instromers zonder diploma aan te nemen.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen