leerling krijgt uitleg

7 redenen om leerlingen zonder diploma aan te nemen

Leerling, zij-instromer, starter of toch ervaren vakkracht? Tegenwoordig is er veel vraag naar gemotiveerde leerlingen op de werkvloer. Handige mensen met technisch inzicht, twee rechterhanden of ‘feeling voor het vak’. Toch vragen bedrijven vaak om een afgeronde opleiding, werkervaring of aanvullende certificaten. Zo mis je sollicitaties van handige en gemotiveerde arbeidskrachten, enkel omdat ze niet de juiste papieren hebben. Zonde, want juist die mensen kunnen veel toevoegen aan jouw bedrijf, al helemaal in de huidige, krappe arbeidsmarkt.

In deze blog geeft Artiflex redenen waarom het aannemen van leerlingen, zij-instromers en starters in de bouw, productie, techniek of logistiek waardevol kan zijn voor jouw bedrijf. 

Een leerling kan ook een carrièreswitcher zijn

Bij een leerling denken veel werkgevers aan een jong iemand met een (bijna) afgeronde opleiding. Maar, iemand die toe is aan een carrièreswitch kan ook een leerling zijn. Van schilderen naar een baan in de montage: waarom niet? Bij Eric (53 jaar) werd niet gekeken naar zijn ervaring, maar naar soft skills. Zo heeft hij een carrièreswitch  kunnen maken. Had het bedrijf alleen naar diploma’s gekeken, was hij niet aangenomen. Een mooi voorbeeld van hoe belangrijksoft skills zijn. Kijk dus niet alleen naar de hard skills, maar let ook op vaardigheden en potentie. 

Geen diploma, wel de juiste soft skills

Of het nou een leerling, starter of zij-instromer betreft: allemaal hebben ze nog niet de wereld aan ervaring, maar wel de motivatie. Leerlingen en starters selecteer je dus niet op hard skills, maar op vaardigheden en soft skills.  Als bedrijf is het belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Dat ze niet meteen alles zelfstandig kunnen, betekent niet dat ze die capaciteiten niet hebben. Steek tijd en energie in die gemotiveerde leerlingen en je zult zien dat het zijn vruchten afwerpt. Voor je het weet heb je een volwaardig vakkracht die alle processen zelfstandig draaiende houdt! 

leerling krijgt uitleg

Waarom investeren in leerlingen en zij-instromers het waard is 

Of je bedrijf nou actief is in de productie, techniek, infra, logistiek of bouw: werknemers zonder diploma kunnen, met de juiste soft skills, het verschil maken. À la 2023 is de arbeidsmarkt zodanig dat skills belangrijker zijn dan diploma’s. Hieronder 7 redenen waarom ook jouw bedrijf baat heeft bij leerling-medewerkers:

  • 1. Je kunt ze kneden naar jouw wens

Een leerling heeft nog geen diploma’s of werkervaring. Jij kunt ze dus alles van A tot Z leren op de manier van jouw bedrijf. Zo vorm je die enthousiaste medewerker tot een ervaren vakkracht die precies weet hoe het reilt en zeilt in je bedrijf. 

  • 2. Ze willen écht bij jouw bedrijf werken

Geen ervaring, maar wel een flinke dosis aan motivatie: die leerlingen, starters en zij-instromers kiezen heel bewust voor hun baan. Ze willen aan de bak en hebben een innerlijke drive om daar ook echt vol voor te gaan. Hoe mooi is het dat jij hun die kans biedt? 

  • 3. Vul je personeelstekort op

Het vinden van werknemers met de juiste papieren voor die ene technische functie kan ingewikkeld zijn. Er zijn tegenwoordig meer vacatures dan vakkrachten. Hierom is het van belang om ook op andere criteria te selecteren naast hard skills. Verleg je focus en selecteer op talent en instelling. Je zult zien hoeveel kandidaten er potentie hebben voor jouw vacature, die enkel op hard skills nooit waren opgevallen. 

  • 4. Leerlingen en zij-instromers zijn financieel aantrekkelijk 

Een ervaren vakkracht met een flinke map aan papieren kan in de huidige arbeidsmarkt overal aan de bak. Hierom hebben ze een sterke onderhandelingspositie wat betreft salaris. Een leerling, starter of zij-instromer heeft nog niet de ervaring of diploma’s om op terug te vallen. Vaak (maar dus niet altijd) zijn ze ook nog relatief jong. Ze stappen in een lagere salarisschaal in en groeien door naarmate ze zich ontwikkelen. 

  • 5. Je vaste personeel heeft er baat bij

Als jouw bedrijf interne en externe leertrajecten aanbiedt, of zelfs een gecertificeerd leerbedrijf is, kunnen ook jouw huidige werknemers hiervan profiteren. Misschien wil die ene productiemedewerker die er al jaren werkt wel doorgroeien naar operator! Zo creëer je intern mogelijkheden om openstaande functies te vervullen met je eigen personeel. De functies die vrijkomen zijn dan een perfecte instap voor nieuwe gemotiveerde leerlingen, starters en zij-instromers! 

  • 6. Je blijft up-to-date en straalt deskundigheid uit

Een gecertificeerd leerbedrijf straalt vakbekwaamheid uit. Naast dat het bijdraagt aan de professionalisering én een positieve invloed heeft op de maatschappelijke status van je bedrijf, biedt het ook nóg een voordeel; je blijft op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Zo blijft je bedrijf adaptief én toekomstbestendig. 

  • 7. Leerlingen van vandaag zijn de vakkrachten van morgen

Hoewel ze nu misschien nog geen ervaring hebben; over een aantal jaar runnen zij het bedrijfsleven. Leerlingen van vandaag, zijn de ervaren vakkrachten van de toekomst. Als je als bedrijf wilt blijven meedraaien, zal je moeten innoveren en investeren in jong, gemotiveerd personeel. Zo voorkom je vergrijzing binnen de bedrijfsmuren én creëer je een leeromgeving waar iedere starter aan de slag wil. 

Hoe trek je leerlingen aan en leid je ze op?

Het belang van leerlingen binnen het bedrijf is inmiddels duidelijk. Maar hoe trek je nou die gemotiveerde zij-instromers, starters en leerlingen aan? Simpel gezegd: begin bij het begin.

  • Bied instapfuncties aan

Hoewel de wonderen de wereld nog niet uit zijn, zullen de meeste starters niet meteen aan de slag kunnen als voorman, hoofd technische dienst of teamleider. Bied banen aan waar ze ook écht geen ervaring of diploma voor nodig hebben. Denk aan functies als bouwhulp of hulpmonteur.

  • Zorg voor voldoende middelen

Met enkel de juiste functiemogelijkheden en een passend loopbaantraject ben je er nog niet. Leerlingen en zij-instromers hebben de juiste begeleiding nodig van ervaren collega’s. Zorg dus eerst dat die ervaren collega’s er zijn, én dat zij bereid zijn om leerlingen van A tot Z te begeleiden. 

  • Creëer een aantrekkelijke leeromgeving

Zorg dat er een positieve werksfeer op de werkvloer heerst. Werkplezier is het halve werk en trekt werknemers aan als een magneet. Je kunt ook een gecertificeerd leerbedrijf worden om het imago van je bedrijf een extra boost te geven.

Leerlingen werven via Artiflex

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd en wil jij ook graag leerlingen toevoegen aan jouw team? Werven via Artiflex biedt jou als werkgever extra voordelen. Wij denken graag met je mee en zoeken met en voor jou naar de ideale kandidaat. Neem contact  op met ons zodat we direct voor je aan de slag kunnen gaan.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen