MTC Rotterdam Botlek

Carrièreswitch: van schilder naar tankcontainer monteur

15 dec. 2022
Ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? Dat was de 53-jarige Eric ook. Hij werkte jaren in de schildersbranche en besloot op zoek te gaan naar een andere baan. Sinds januari 2022 werkt Eric bij Mainport Tankcontainer Services (MTC) in Botlek Rotterdam. Hij vertelt over zijn carrièreswitch. “Iets wat je wilt, kun je altijd leren”.

De juiste vaardigheden

Elke dag komen er bij Mainport Tankcontainer Services beschadigde tankcontainers binnen. Deze worden zo snel mogelijk gerepareerd zodat ze weer gebruikt kunnen worden. Om dit werk te doen, heeft iemand technisch inzicht nodig en is het belangrijk dat iemand nauwkeurig kan werken. Laat dit nu precies de vaardigheden zijn die Eric meeneemt uit het schildersvak. Ervaring als tankcontainer monteur? Dat had hij niet. Sleutelvaardig en - de welbekende - twee rechterhanden? Dat heeft Eric zeker wel! “Ik heb 10 jaar lang mijn eigen onderhoudsbedrijf gehad. Loodgieterswerk, riolering, elektra, montage- en renovatiewerkzaamheden; ik deed dit allemaal zelf.”

Sollicitatie bij Artiflex

Eric begint zijn verhaal: “Op een gegeven moment kwam ik op het punt dat ik graag een andere baan wilde. Ik zag de vacature van tankcontainer monteur bij Artiflex en heb gesolliciteerd. Het sleutelen en de technische werkzaamheden spraken mij ontzettend aan. Omdat ik al eens een kennismakingsgesprek heb gehad bij Artiflex - en dus een oude bekende was -, ging het erg snel. Telefonisch legde ik uit waarom deze baan mij aansprak en vertelden ze dat het ging om een baan in de Rotterdamse haven. Twee dagen later stond ik, door het snelle schakelen van Artiflex, bij mijn toekomstige werkgever op de stoep en 3 dagen later kon ik beginnen.”

“Bij MTC reageerden ze heel relaxed op mijn achtergrond als schilder. Ze vroegen of ik kon sleutelen en een beetje handig was. Dat zat naar mijn idee wel goed. Ik heb aangegeven dat ik al lang niet had gesleuteld en dat ik de werkzaamheden graag wilde leren. Dit werd allemaal positief ontvangen. Toen ik eenmaal begon, dacht ik: dit kan ik best! Zo ben ik in de container business terechtgekomen” aldus Eric.

Succesvolle periode

“Ik ben goed ingewerkt op alle technische aspecten van het  werk en zo leerde ik ook verschillende vaktermen kennen. Na  zo’n twee maanden ben ik naar de afdeling ‘repair’ verhuisd waar ik voor was aangenomen. Inmiddels had ik alle vaardigheden onder de knie en kon ik zelfstandig werken. Natuurlijk staan collega’s altijd klaar wanneer ik hulp nodig heb. Na een paar maanden ging er een collega weg en zagen ze potentie in mij om zijn gevarieerde werkzaamheden over te nemen” zegt Eric terugkijkend op zijn inwerkperiode.

Tankcontainer monteur bij MTC Rotterdam Botlek

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaalplaatje

“Het totaalplaatje. Dat is het allerleukste aan mijn werk. Het technische aspect, het sleutelwerk, het uitvoeren van druktesten, het verhelpen van lekkages, het vervangen van kleppen en het ondersteunen bij tankkeuringen. Die afwisseling in het werk en in de ochtend niet weten wat je precies gaat doen, maakt het uitdagend. Verder vind ik het heerlijk om buiten te werken en vind ik een baan in de 2-ploegen heel fijn voor mijn werk-privé balans. Daarbovenop komen nog de behulpzame en gezellige collega’s; wat wil je dan nog meer?” 

Toekomst in de container business

“Hoe de toekomst er voor mij bij Mainport Tankcontainer Service uitziet? Ongetwijfeld zullen er weer nieuwe plekken vrijkomen waar ik ingezet kan worden en nieuwe vaardigheden kan leren. Dat laat ik altijd een beetje op mij afkomen. Van nature ben ik leergierig en nieuwsgierig. Ik wil altijd alles weten en kunnen. Nieuwe kansen binnen de container business ga ik dan ook zeker niet uit de weg.”

Gouden tip voor een carrièreswitch

“Mijn gouden tip voor mensen die een carrièreswitch overwegen, is dat je altijd jezelf moet inspireren. ‘Iets wat je wilt, kun je altijd leren’. Ga niet werken omdat het moet, maar omdat je iets leuk vindt en ergens interesse in hebt. Het is nooit te laat om het roer om te gooien; durf uit je comfortzone te stappen.” Nu, na bijna een jaar kan Eric wel zeggen: hij heeft zijn plek gevonden, hij is tankcontainer monteur. Als je niet gelukkig bent met wat je doet, kun je ook op latere leeftijd nog iets anders gaan doen. Echt, het kan!

Zelf van baan veranderen?

Na elf maanden is Eric overgenomen door Mainport Tankcontainer Service in Botlek Rotterdam en kan hij zichzelf tankcontainer monteur noemen. Wil jij - net als Eric - van baan wisselen? Kijk dan eens in ons vacatureaanbod of kom langs op een van onze kantoren. Artiflex helpt je graag verder!