collega's die en plan bedenken met post-its

6 Tips om de arbeidsproductiviteit in jouw team te verhogen

Het woord productiviteit heb je vast wel eens binnen jouw organisatie gehoord. Mooie kreet, productiviteit, maar wat is dat dan? In deze blog laten we zien wat het is en hoe je de productiviteit binnen jouw organisatie kan verhogen. 

Wat is productiviteit?

Arbeidsproductiviteit kom je overal tegen. Neem als voorbeeld een vakkenvuller, die voor 20:00 uur de schappen gevuld moet hebben of een pizzabakker die met 15 minuten een heerlijke pizza moet kunnen bakken. Deze voorbeelden hebben allemaal te maken met productiviteit. Maar wat houdt dit nou precies in?

Factoren die productiviteit verlagen

Een van de grootste factoren die productiviteit kan verlagen is, afleiding! Op een werkplek kunnen meerdere factoren erg afleidend zijn, zoals collega’s die met elkaar praten, lachen of luidruchtig bellen. Die laatste heeft er ook mee te maken dat we continu apparaten om ons heen hebben die onze aandacht vragen. Een ander obstakel zijn persoonlijke omstandigheden en dan voornamelijk ‘’alle ballen in de lucht houden’’. Vijf dagen werken, huishouden, sporten en dan natuurlijk ook nog vrienden en familie zien. Door deze druktes kan de productiviteit dalen. Wees hier als werkgever van bewust en probeer hier in mee te denken door gesprekken aan te gaan met je werknemers over werk-privé balans. 

work harder, work smarter

6 Tips om productiviteit te verhogen

Arbeidsproductiviteit is onder te verdelen in twee soorten. Productiviteit van personeel (de gemiddelde productie van werknemers binnen een bepaalde periode) en persoonlijke productiviteit (relevante input van een individu in een bepaalde periode). Om als werkgever de productiviteit van je personeel te verhogen is het slim om te beginnen bij de persoonlijke productiviteit. Het kan namelijk zo zijn dat iemand veel input geeft, maar de resultaten uitblijven. Wij geven je zes tips om de arbeidsproductiviteit van medewerkers te verhogen:

bouwvakker
1. Doelen stellen

Zorg ervoor dat je team goed begrijpt wat de doelen zijn en wat er persoonlijk van hen verwacht wordt. Dit kan helpen om focus te behouden en elkaar te motiveren. 

2. Communicatie

Zorg ervoor dat er open gecommuniceerd wordt met elkaar. Door regelmatig een overleg te hebben, kunnen problemen snel opgelost worden, waardoor de arbeidsproductiviteit verhoogd wordt. 

3. Samenwerken

Het klinkt voor de hand liggend, maar door je team taken te laten verdelen en samen te laten werken, krijgen ze samen een grotere verantwoordelijkheid. Dit zorgt ervoor dat er efficiënter gewerkt wordt.

4. Training en ontwikkeling

Door trainingen aan te bieden kunnen werknemers zich ontwikkelen en werken om hun vaardigheden te verbeteren. Het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden draagt bij aan een hogere productiviteit en betere prestaties.

5. Werk- en privébalans

Geef werknemers de ruimte om - waar mogelijk - hun eigen tijd in te delen. Dit kan helpen om de werkdruk te verminderen en zo de productiviteit te verhogen in de tijd dat ze aan het werk zijn.

6. Belonen

Beloon je werknemers regelmatig voor hetgeen wat ze presteren, je hebt ze niet voor niets aangenomen, dus laat blijken dat je blij bent dat ze bij jouw team horen. Dit kan al door af en toe een compliment te geven. Je zult zien dat hun motivatie én productiviteit omhoog schiet!

collega's die en plan bedenken met post-its

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van personeel? Neem dan contact op met Artiflex en wij vinden de ideale kandidaten voor jouw bedrijf!

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen