artiflexlocatiecapelle-7

Eerlijker beoordelen van kandidaten: weg met de vooroordelen

Vooroordelen zitten bij het maken van een succesvolle match vaak in de weg. In dit blog delen we 6 waardevolle tips om een sollicitatiegesprek te voeren zonder vooroordelen. Het resultaat: een eerlijke selectie die niet alleen recht doet aan de kandidaten, maar ook bijdraagt aan het succes van jouw organisatie. 

1. Denk na over mogelijke vooroordelen

Voordat je een sollicitatiegesprek ingaat, is het belangrijk om jezelf bewust te zijn van mogelijke vooroordelen. Zorg dat je als werkgever vooroordelen herkent. Hieronder een opsomming van aspecten die vooroordelen kunnen oproepen:

  • Voor- en achternaam
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Afkomst
  • Kleding

Een voor- of achternaam onthult vaak het geslacht, kan iets prijsgeven over waar iemand vandaan komt en kan zelfs een indicatie geven van leeftijd. Maar, wat zegt het eigenlijk over hoe iemand zijn of haar functie uitoefent?

artiflexlocatiecapelle-7

2. Stel dezelfde vragen aan iedere sollicitant

Iedereen moet dezelfde kans krijgen om vragen zo goed en eerlijk mogelijk te beantwoorden. Door alle kandidaten dezelfde vragen te stellen, kun je een objectieve vergelijking tussen kandidaten maken. Dit leidt tot een weloverwogen keuze bij het selecteren van de meest geschikte kandidaat. Door consistente vragen te stellen, zorg je ervoor dat elke kandidaat dezelfde kans krijgt om hun unieke vaardigheden en ervaringen te benadrukken, waardoor een eerlijke vergelijking mogelijk is.

3. Waak voor niet-relevante vragen voor de functie

Om een gesprek op gang te brengen, wordt vaak gevraagd naar zaken die niets met de functie te maken hebben (zoals bijvoorbeeld hobby’s). De antwoorden die een kandidaat geeft, kan jouw oordeel over de kandidaat - positief of negatief - beïnvloeden. Zorg dus dat je hiervoor waakt. Het vermijden van niet-relevante vragen is niet alleen tijdsefficiënt, maar het zorgt er ook voor dat jouw oordeel gebaseerd is op relevante informatie, wat de besluitvorming ten goede komt.

 

werken_bij_artiflex

4. Maak een checklist van soft skills

Soft skills zijn de eigenschappen die iemand nodig heeft voor de functie. Maak voordat je sollicitatiegesprekken voert een checklist van de benodigde soft skills. Op deze manier kan je iedere sollicitant een score geven per soft skill. Bijvoorbeeld een score tussen 1 en 10. Op deze manier leg je alle kandidaten langs dezelfde 'softskills-meetlat'. Een gestructureerde aanpak met een checklist voor soft skills geeft niet alleen inzicht in de capaciteiten van kandidaten, maar biedt ook een meetbare basis voor vergelijking tussen verschillende sollicitanten.

5. Breng de nodige kennis en hard skills in kaart

Net als bij de soft skills, kan je ook een checklist maken van hard skills. Zijn er diploma's die écht nodig zijn voor de functie? Welke vaardigheden moet iemand al kunnen? Het identificeren van essentiële hard skills en benodigde kennis legt de basis voor een objectieve beoordeling. Dit zorgt ervoor dat de geselecteerde kandidaat niet alleen op papier, maar ook in de praktijk de juiste vaardigheden bezit.

6. Bedenk hoeveel ieder aspect meeweegt

Om de meest geschikte kandidaten uit het sollicitatieproces te halen, moet je ze langs dezelfde meetlat houden. Je beoordeelt de kandidaten dus op dezelfde aspecten. Vraag jezelf ook af hoe zwaar je ieder onderdeel wilt laten wegen in het eindoordeel.

Dus bijvoorbeeld:

  • Softskills: 30%
  • Hardskills en werkervaring: 20%
  • Persoonlijkheid: 20%
  • Motivatie: 20%
  • Cv en motivatiebrief: 10%

We zeiden het al in de intro: zorg dat je kandidaten consistent en eerlijk beoordeelt, allemaal op dezelfde manier. Alleen op die manier kan je als werkgever een écht eerlijke keuze maken. Hoe je de verdeling maakt, is helemaal aan jou, voor ieder bedrijf wegen andere aspecten zwaarder.

Door duidelijke prioriteiten te stellen en een evenwichtige verdeling te maken van de verschillende aspecten, kan je als werkgever een weloverwogen keuze maken. Dit resulteert in een eerlijke selectie die niet alleen recht doet aan de kandidaten, maar ook bijdraagt aan het succes van jouw organisatie.

Wil je meer lezen?

We hebben ook een blog geschreven over het selecteren van de juiste kandidaat. Hierin gaan we in op het opstellen van een functieprofiel, het sollicitatiegesprek en een stappenplan voor een effectief selectieproces.

Tot slot kan je in het blog 'sollicitatietips voor werkgevers' 6 tips vinden voor een soepel, helder en compleet sollicitatiegesprek.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen