lasser met gele laskap aan het werk

Hoe selecteer je de juiste kandidaat?

Bij het aannemen van nieuw personeel is het een uitdaging om de perfecte kandidaat te selecteren. Hoe weet je wanneer je de juiste keuze maakt? Hoe vergelijk je verschillende kandidaten en wat zijn hierbij de valkuilen? Dit blog is de ultieme checklist voor het selecteren van de állerbeste kandidaat.

Naast de directe impact op de productiviteit en werksfeer, heeft de juiste kandidaat ook langetermijneffecten op jouw bedrijf. Een geschikte kandidaat draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van jouw organisatie, terwijl een verkeerde keuze deze vooruitgang kan belemmeren.

lasser met gele laskap aan het werk

Opstellen van een functieprofiel

Wanneer je op zoek bent naar de beste kandidaat voor een functie, heb je eerst een goed beeld nodig van wat de functie precies inhoudt. Een duidelijk functieprofiel geeft niet alleen de kandidaten een helder beeld van wat er van hen verwacht wordt, maar het helpt ook jou als werkgever om gericht te zoeken naar de juiste persoon.

In een functieprofiel breng je onder woorden wat een functie inhoudt en omschrijf je bijbehorende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Het vormt een belangrijke basis voor het opstellen van je vacature en bij de werving van een nieuwe werknemer.

Bedenk waar een kandidaat aan moet voldoen

Een functieprofiel omvat niet alleen technische kennis en praktische vaardigheden (harde criteria), maar ook softskills zoals inlevingsvermogen, zelfstandigheid, stressbestendigheid, creativiteit, aanpassingsvermogen, betrouwbaarheid of het vermogen om goed samen te werken met anderen.

Het is essentieel om goede kandidaten te vinden die niet alleen over de hardskills beschikken, maar ook goed passen binnen de bedrijfscultuur.

Tip: Betrek collega's om tot een functieprofiel te komen. Denk aan een collega's met dezelfde of vergelijkbare functie of de directe leidinggevende. Zij staan op de werkvloer en kennen de functie het allerbeste.

Wil je meer lezen over functieprofielen? Lees dan ons blog: 'Hoe stel je een goed functieprofiel op?'.

mallenmaker-timmerman-beton-mombarg

Sollicitatiegesprek

Om een kandidaat beter te leren kennen en te beoordelen of ze geschikt zijn voor de functie, voer je natuurlijk sollicitatiegesprekken. Het is belangrijk om tijdens dit gesprek gerichte vragen te stellen die de vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid van de kandidaat in kaart brengen.

Een aspect dat vaak wordt vergeten bij het selecteren van een kandidaat is de culturele fit. De culture fit is de match tussen jou als werkgever en sollicitant op basis van gedeelde drijfveren, normen en waarden.

Daarnaast is het belangrijk dat de kandidaat goed past binnen de organisatiecultuur en kan samenwerken met het bestaande team. Een goede culturele fit zorgt voor een betere samenwerking en een hogere tevredenheid op de werkvloer.

Ook kijk je tijdens een gesprek naar de persoonlijke eigenschappen van de kandidaat. Dit geeft een indicatie over hoe goed de kandidaat zal passen binnen het team en de organisatie als geheel.

Persoonlijkheidskenmerken zoals assertiviteit, flexibiliteit en stressbestendigheid kunnen van invloed zijn op het succes van de kandidaat in de functie.

Wil je meer lezen over het voeren van een sollicitatiegesprek of een softskills gerichte arbeidsmarkt? Lees dan onze blogs: '6 sollicitatietips voor werkgevers' en 'Voordelen van een skillsgerichte arbeidsmarkt'.

Stappenplan voor een effectief selectieproces

Om het selectieproces soepel te laten verlopen, is het handig om een stappenplan te volgen. Hieronder staat een kort, eenvoudig maar effectief stappenplan om aan vast te houden:

  1. Analyseer de functie-eisen en stel een functieprofiel op;

  2. Schrijf een vacature en plaats ze op relevante kanalen;

  3. Screen de sollicitaties en maak een eerste selectie van de meest geschikte kandidaten;

  4. Voer sollicitatiegesprekken met de geselecteerde kandidaten;

  5. Trek referenties na van de sollicitant;

  6. Maak een weloverwogen keuze en doe een aantrekkelijk aanbod.

Wil je meer lezen over het schrijven van een goede vacaturetekst? Download dan onze whitepaper om een perfecte vacature te schrijven.

bouwvakkers tijdens pauze met koffie
montagemedewerker bij een stelling

Vergelijken van verschillende kandidaten

Het kan soms lastig zijn om de juiste keuze te maken uit verschillende kandidaten. Want: wanneer maak je nu de beste keuze en wijs je niet de verkeerde sollicitant af?

Om deze selectie objectief te houden, kun je de sterke en zwakke punten van elke kandidaat tegen elkaar afwegen en zo uiteindelijk de beste keuze maken. En houd altijd in je achterhoofd dat de beste kandidaat niet altijd degene is met de gevraagde opleiding of werkervaring.

Valkuilen bij het selecteren van de juiste kandidaten

Bij het selecteren van de juiste kandidaten zijn er een aantal valkuilen waar je voor moet waken. Een veelvoorkomende valkuil is bijvoorbeeld het laten beïnvloeden door persoonlijke voorkeuren, aannames of vooroordelen.

Wist je dat je brein al in de eerste seconden bepaalt welke indruk je van iemand hebt? Probeer die eerste indruk achterwege te laten om te voorkomen dat een aanname je beoordeling beïnvloedt.

Het is belangrijk om objectief en neutraal te blijven tijdens het selectieproces en te focussen op de vereiste kwalificaties en competenties.

Tips voor het selecteren van de beste kandidaat

Hieronder lees je een aantal handige tips die kunnen helpen bij het selecteren van de juiste kandidaten:

  • Stel gerichte vragen aan de sollicitant om een goed beeld te krijgen van de kandidaat;

  • Neem contact op met vorige werkgevers (referenties natrekken);

  • Let op non-verbale communicatie en lichaamstaal van de kandidaat;

  • Houd rekening met de softskills, persoonlijke eigenschappen en culturele fit van de kandidaat.

Samen met Artiflex op zoek naar de perfecte kandidaat

Kan je hulp gebruiken bij het vinden én selecteren van de juiste kandidaat? Neem dan contact op met Artiflex en samen vinden we de ideale kandidaten voor jouw bedrijf!

Lees ook eens ons blog over 'effectief referral recruitment' en ontdek hoe je medewerkers inzet bij de werving van nieuw personeel.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen