samen achter de laptop voor referral

Effectief referral recruitment

Referral is niet meer weg te denken in de recruitmentwereld.  Hoe kun je jouw medewerkers activeren en welke beloning werkt het beste? In deze blog vertellen we je alles over hoe je referral recruitment effectief kan inzetten.

Wat is referral recruitment?

Referral recruitment betekent dat je jouw medewerkers inzet voor het werven van nieuwe medewerkers. Hierbij keer je een bonus uit aan je huidige medewerkers voor het werven van een nieuwe collega. Referral recruitment, wordt ook wel via-via werving genoemd en kan waardevol zijn wanneer je op zoek bent naar nieuwe medewerkers. Je eigen medewerkers kennen de werkzaamheden en de bedrijfscultuur als geen ander. Het is dan ook logisch dat je hen inzet bij het werven van nieuwe medewerkers.

Voordelen van referral recruitment

Beter geselecteerde kandidaten
Wanneer je een vacature plaatst, krijg je wel eens sollicitanten die niet gekwalificeerd zijn, motivatiebrieven die gekopieerd en geplakt zijn óf kandidaten die de plank volledig misslaan. Met referral recruitment worden dit soort dingen vermeden, omdat jouw medewerkers niet zomaar iemand zullen aandragen. Vaak bevelen ze iemand aan waar ze vertrouwen in hebben en die ze gelijkwaardig aan zichzelf vinden.

Betrokkenheid van huidige medewerkers
Referral recruitment is niet alleen goed voor je wervingsproces, maar ook voor het behouden van je huidige werknemers. Een bonus voor het aandragen van nieuwe collega’s, zorgt ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen bij de bedrijfsvoering. 

Minder tijd en moeite
Door een stapel sollicitatiebrieven en cv’s worstelen kost je als bedrijf  onnodige tijd en een vacature adverteren op verschillende media kan hoog in de kosten oplopen. Met referral recruitment bespaar je op termijn tijd en geld, zelfs als je jouw medewerkers een bonus geeft voor het aandragen van een kandidaat. Via referral krijg je dan wel minder sollicitaties, maar de kandidaten zijn vaak van hogere kwaliteit, waardoor het sollicitatieproces minder tijd in beslag neemt.

Hoe werkt referral recruitment? 

‘’Bij het bedrijf waar ik werk staat nog een leuke vacature open, is dat iets voor jou?’’  

Zouden jouw medewerkers dit over jouw bedrijf zeggen? Referral is namelijk overal mogelijk. Collega’s hebben altijd vrienden, kennissen, familie en oud-studiegenoten. In tegenstelling tot eenmalige referrals is er bij referral recruitment sprake van een gestructureerd programma dat actief aanbevelingen door medewerkers aanmoedigt. Deze referral programma’s worden meestal opgezet dankzij goede interne communicatiestrategieën, met begeleiding van de HR-afdeling. Wij geven je 3 tips over hoe je referral effectief kan inzetten.

3 tips hoe je referral effectief kan inzetten

Hieronder lees je 3 tips hoe je referral effectief kan inzetten binnen jouw bedrijf.

poster met referral program
1. Stel een sterke recruitmentstrategie op

Op welke manier ga je te werk in het vinden van nieuw personeel, welke tools ga je inzetten en welke bonus ga je uitbetalen? Neem goed de tijd om samen met de HR-afdeling een strategie neer te zetten. Een goede strategie is:

2. Maak je vacature deelbaar op social media

Zorg ervoor dat je vacature makkelijk te delen is op social media. Denk hierbij aan LinkedIn, Instagram of Facebook. Waarschijnlijk bevindt de hele kenniskring van jouw referral zich op social media, waardoor je bereik nog groter wordt.

3. Bied een aantrekkelijke bonus of extra’s

Geld is natuurlijk een populaire referral bonus, maar er zijn ook nog andere manieren om je medewerkers te motiveren. Je kunt ook incentives aanbieden zoals cadeaubonnen, vrije tijd of teamuitjes. Al je toch kiest voor geld wees dan duidelijk in wat een medewerker krijgt. Geef een hogere beloning voor functies die moeilijker in te vullen zijn, bied een vast bedrag voor elke doorverwijzing of doe iets extra’s bij kandidaten die langdurig worden aangenomen.
Er zijn dus verschillende mogelijkheden wanneer je medewerkers een bonus krijgen. Is dat bij het aandragen van een collega, of als een collega is gestart, er 3 maanden werkt of een halfjaar werkt. Wees hier consequent in, want je wilt geen ongelijkheid creëren in je organisatie.

samen achter de laptop voor referral

Referral samenwerking met Artiflex

Bij Artiflex maken we graag gebruik van de samenwerking die we hebben met onze opdrachtgevers. Op de vestiging Achterhoek hebben wij bijvoorbeeld een referral samenwerking met Mombarg Beton. Alle werknemers van Mombarg (flex & vast) geven referral-leads door aan ons. Als de referral-lead/kandidaat start, krijgt de medewerker van Mombarg bij startdatum €150 van Artiflex en is de referral-lead/kandidaat bij 3 maanden nog steeds aan het werk, dan krijgt de medewerker die de referral-lead heeft gegeven nog eens €500 van Mombarg! Benieuwd naar deze samenwerking met Mombarg? Je leest het hier.

Ken jij iemand die op zoek is naar een (nieuwe) baan en wil jij een cadeaukaart t.v.w. €150 verdienen? Bekijk dan ons referral programma.

Wil je meer lezen over referral recruitment? Download dan onze whitepaper: het netwerk van jouw werknemers is (goud) geld waard.

welkom bij artiflex letterbord
Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen