hr_manager

Hoe stel je een goed functieprofiel op?

In een functieprofiel breng je onder woorden wat een functie inhoudt en omschrijf je bijbehorende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Het vormt een belangrijke basis voor het opstellen van je vacature. Nu klinkt het misschien als iets dat onlosmakend verbonden is aan de werving van nieuwe medewerkers, maar ook intern spelen functieprofielen een belangrijke rol. Een goed functieprofiel is dus een absolute must! Hoe je dit aanpakt lees je in deze blog.

Waarom een functieprofiel? 

Een functieprofiel vormt de basis vanaf de werving van de nieuwe kandidaat tot de dag dat de medewerker uit dienst treedt. Een functieprofiel kent meerdere doeleinden:

 • 1. Een succesvolle werving, begint bij een helder functieprofiel

Bij de werving- en selectieprocedure vormt het functieprofiel een goede basis voor de vacature. Aan de hand van het functieprofiel stel je de vacaturetekst op. Een functieprofiel kun je indelen in een functieomschrijving, werkgeversprofiel en een werknemersprofiel.

 • 2. Een functieprofiel biedt houvast aan je huidige medewerkers 

Enerzijds weten huidige medewerkers wat er van hen verwacht wordt, waar de kansen en ontwikkelingsmogelijkheden liggen én biedt het hen perspectief voor de toekomst. Anderzijds vormen functieprofielen de basis om huidige medewerkers, tijdens functioneringsgesprekken, te beoordelen. Hoe voert de medewerker de taken en werkzaamheden uit die zijn opgenomen in het functieprofiel? Je kunt aan een functieprofiel een beoordelings- en beloningssysteem hangen om tot zo een eerlijke verdeling binnen de organisatie te komen.  

 • 3. Functieprofielen vormen de leidraad voor jouw organisatiestructuur

Door goed naar je functieprofielen te kijken, krijg je inzicht in de taken binnen het bedrijf. Wie doet wat? Zijn er taken die elkaar overlappen? Door hier zorgvuldig naar te kijken, kun je efficiënter gaan werken en - indien nodig - de samenstelling van je team veranderen.

Waaruit bestaat een functieprofiel?

Het functieprofiel bestaat uit drie onderdelen. Een functieomschrijving, werkgeversprofiel en een werknemersprofiel. De functieomschrijving omvat uitsluitend het takenpakket en bestaat uit taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Het daaropvolgende functieprofiel is uitgebreider en omvat arbeidsvoorwaarden, randvoorwaarden en een omschrijving van de bedrijfscultuur. 

1. Functieomschrijving
 • Functietitel; 
 • Omschrijving van de taken en werkzaamheden
 • Verantwoordelijkheden en bevoegdheden;
2. Functieprofiel

Het functieprofiel deel je op in werkgevers- en werknemersprofiel. 

In het werkgeversprofiel omschrijf je wat jij als werkgever te bieden hebt;

 • Informatie over het dienstverband (aantal uren, vast of tijdelijk contract);
 • Arbeidsvoorwaarden; waaronder salaris
3. Werknemersprofiel

Het werknemersprofiel omvat de vereisten die jij als werkgever stelt waaronder; 

 • Benodigde opleiding (en eventuele certificaten);
 • Minimale werkervaring;
 • De benodigde competenties (kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten).

Additioneel kun je een organisatie omschrijving toevoegen. De lezer heeft dan niet alleen een goed beeld van de functie, maar ontvangt ook informatie over de organisatie. Handig, maar zeker niet verplicht! 

coaten

Aan de slag met jouw functieprofiel

Een functieprofiel gebruik je doorlopend en vormt dus de basis voor het gehele proces van werving, functioneren, monitoren en beoordelen van je medewerkers. Daarom luidt ons advies: neem de tijd om je functieprofiel op te stellen. Hoe zorgvuldiger je te werk gaat bij het noteren van de werkzaamheden, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, hoe groter de kans dat je een juiste werknemer vindt. En dat niet alleen, door te investeren in het functieprofiel bespaar je tijd zodra je op zoek bent naar nieuwe medewerkers. Je weet immers precies wat je in een kandidaat zoekt en kun je het functieprofiel gemakkelijk naast de sollicitatie leggen.

Het functieprofiel kan heel uitgebreid zijn, maar dit hoeft zeker niet. Als de verwachtingen maar duidelijk zijn. Om tot een goed functieprofiel te komen, ga je stapsgewijs te werk: 

 1. Hoe ziet een dag van een werknemer eruit? Noteer alle werkzaamheden, omschrijf de taken die een medewerker uitvoert inclusief bijbehorende verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen de functie;
 2. Breng vervolgens de hard skills in kaart, zoals opleiding en werkervaring;
 3. Denk ook na over de soft skills die een werknemer met zich mee moet brengen. Moet hij leiderschap tonen, sociaal zijn of bijvoorbeeld probleemoplossend?;
 4. Kijk naar de bedrijfscultuur binnen je organisatie en ga eens in gesprek met jouw ‘beste’ medewerker. Welke kwaliteiten bezit hij? Heeft hij bepaalde werkervaring of diploma’s? Waarom past juist hij in deze functie?;
 5. Schrijf vervolgens alle arbeidsvoorwaarden binnen dit functieprofiel uit. 
ijzer-vlechter

Een functieprofiel vormt de basis van een vacature

Dus ben je op zoek naar personeel? Dan kun je nu aan de hand van het functieprofiel een wervende vacaturetekst schrijven. Het functieprofiel neem je op in je vacature. 

Benieuwd hoe jij een ijzersterke vacaturetekst schrijft? Aan de hand van een zeven stappenplan leggen we je uit hoe je een goede vacature schrijft volgens de normen van Google en Indeed. Je leest het in onze download: hoe schrijf ik een goede vacature?

Uiteraard staan we voor je klaar en helpen we graag bij de zoektocht naar potentiële kandidaten voor jouw team. Neem contact met ons op of dien direct een aanvraag in via onze website.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen