In een functieprofiel breng je onder woorden wat een functie inhoudt en omschrijf je bijbehorende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Het vormt een belangrijke basis voor het opstellen van je vacature. Nu klinkt het misschien als iets dat onlosmakend verbonden is aan de werving van nieuwe medewerkers, maar ook intern spelen functieprofielen een belangrijke rol. Een goed functieprofiel is dus een absolute must! Hoe je dit aanpakt lees je in deze blog.
Een functieprofiel vormt de basis vanaf de werving van de nieuwe kandidaat tot de dag dat de medewerker uit dienst treedt. Een functieprofiel kent meerdere doeleinden:
1. Een succesvolle werving, begint bij een helder functieprofiel
Bij de werving- en selectieprocedure vormt het functieprofiel een goede basis voor de vacature. Aan de hand van het functieprofiel stel je de vacaturetekst op. Een functieprofiel kun je indelen in een functieomschrijving, werkgeversprofiel en een werknemersprofiel.
2. Een functieprofiel biedt houvast aan je huidige medewerkers
Enerzijds weten huidige medewerkers wat er van hen verwacht wordt, waar de kansen en ontwikkelingsmogelijkheden liggen én biedt het hen perspectief voor de toekomst. Anderzijds vormen functieprofielen de basis om huidige medewerkers, tijdens functioneringsgesprekken, te beoordelen. Hoe voert de medewerker de taken en werkzaamheden uit die zijn opgenomen in het functieprofiel? Je kunt aan een functieprofiel een beoordelings- en beloningssysteem hangen om tot zo een eerlijke verdeling binnen de organisatie te komen.
3. Functieprofielen vormen de leidraad voor jouw organisatiestructuur
Door goed naar je functieprofielen te kijken, krijg je inzicht in de taken binnen het bedrijf. Wie doet wat? Zijn er taken die elkaar overlappen? Door hier zorgvuldig naar te kijken, kun je efficiënter gaan werken en - indien nodig - de samenstelling van je team veranderen.