Laat je gegevens achter
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.
Volgens het CBS zijn er jaarlijks bijna 200.000 bedrijfsongevallen in Nederland. Van een aanrijding met de heftruck tot een val van de steiger op de bouwplaats. Vaak denk je: ‘Zoiets overkomt mij niet’, maar zeker weten doe je het nooit. Natuurlijk zijn er regels en procedures rondom veiligheid vanuit het bedrijf, maar uiteindelijk ligt het bij jou als werknemer om ook écht voor veiligheid op de werkvloer te zorgen. In dit blog geven wij jou 4 tips om jouw werkomgeving zo veilig mogelijk te maken.
Wees jezelf bewust van jouw werkomgeving. Hoe is jouw werkplek bijvoorbeeld ingedeeld? Zijn er vluchtroutes of gemarkeerde paden? Dit zijn enkele punten waar je rekening mee kunt houden voor extra veiligheid op de werkvloer. Bekijk ook waar je bijvoorbeeld wel en niet mag lopen. Waar staan machines die risico's met zich meebrengen? Waar rijden hef- of reachtrucks? Die plekken moet je goed in de gaten houden.
Zorg ervoor dat je beschermende kleding en accessoires draagt, ook wel persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) genoemd. Denk hierbij aan werkschoenen, helmen, brillen en gehoorbescherming. Vaak krijg jij deze van jouw werk, maar het is altijd goed om even aan je leidinggevende of contactpersoon na te vragen welke PBM’s je precies nodig hebt om veilig te kunnen werken.
Wil je meer lezen over het vinden van de juiste werkschoenen? Lees dan ons blog: Welke werkschoenen heb je nodig?
Dit gaat over jouw kennis van werkinstructies en veiligheidsprotocollen. Naast dat je weet wat je moet doen, is het ook belangrijk om te weten hoe je jouw taken op de werkvloer veilig uitvoert. Werk je met gevaarlijke stoffen? Dan is het goed om precies te weten hoe je daarmee om moet gaan. Werk je met machines? Weet dan hoe je de machine stilzet mocht het fout gaan. Neem tijdens je inwerkperiode de tijd om alles goed te begrijpen en wees niet bang om vragen te stellen. Liever een vraag te veel dan te weinig!
Een VCA-certificaat toont aan dat jij de nodige kennis hebt op het gebied van veiligheid op de werkvloer, gezondheid en milieu, vooral in een risicovolle omgeving. Met een VCA laat jij zien dat je bewust bent van de veiligheidsrisico’s tijdens het werk. Je kunt een opleiding volgen of zelf de boeken induiken om vervolgens het VCA-examen af te leggen.
Meer weten over een VCA-certificaat? Lees dan ons blog: Wat is een VCA certificaat?
Wil je nog meer weten over veiligheid op de werkvloer óf ben je op zoek naar een nieuwe baan? Neem dan contact op met een van onze kantoren in jouw regio óf loop gewoon eens binnen. Wij helpen jou graag verder!
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.