Vca certificaat

Wat is een VCA certificaat?

Als je onze vacatures leest, kom je het begrip regelmatig tegen bij de functie-eisen: VCA. Dit certificaat moet je in bezit hebben of kun je behalen via Artiflex. Maar wat is het eigenlijk? En waarom heb je een VCA nodig? In deze blog leggen we je alles uit over het VCA certificaat.

Wat is een VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een certificering die aantoont dat jij de nodige kennis hebt op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, vooral in een risicovolle omgeving. Voorbeelden van deze omgevingen zijn de bouw, logistiek, techniek en fabrieken. Met een VCA laat jij zien dat je bewust bent van de veiligheidsrisico’s tijdens het werk.

Welke soorten VCA zijn er?

Er zijn 2 verschillende soorten VCA certificaten die je kunt behalen:

  1. VCA Basis (of B-VCA) - hiermee laat je als medewerker zien dat je veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu je werk kan doen;
  2. VCA-VOL  (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) - deze is voor leidinggevenden en zzp’ers.
Vca certificaat

Voor wie is een VCA?

Een VCA certificaat is niet alleen voor stoere bouwvakkers of operators in de fabriek. Het is voor iedereen die in een omgeving werkt waar veiligheid een prioriteit is. Denk bijvoorbeeld aan bouwplaatsen, petrochemische installaties en zelfs kantoren waar risico's kunnen optreden. Dus als je solliciteert naar een baan waar veiligheid een belangrijke rol speelt, is ‘het bezit van een VCA certificaat’ iets wat waarschijnlijk tussen de functie-eisen staat.

Waarom een VCA?

Nu vraag je je misschien af: "Waarom zou ik de moeite nemen om een VCA diploma te behalen? Naast het feit dat veiligheid natuurlijk altijd op de eerste plaats komt, is het hebben of behalen van een VCA certificaat verplicht bij veel vacatures. Als jij een VCA hebt, vergroot dit je kans op werk, omdat het aantoont dat je op de hoogte bent van de veiligheidsprocedures en op een verantwoorde manier met risico's om kan gaan. 

Werken bij Lodewikus

VCA certificaat behalen

Nu komt het misschien wel belangrijkste deel: het verkrijgen van jouw VCA! Je kunt zelf de boeken induiken of een klassikale of online opleiding volgen. Tijdens de opleiding leer je alles over veiligheidsprocedures, noodmaatregelen en hoe je risico's kunt beperken. Je wordt ook voorbereid op het VCA examen. Dit examen bestaat uit meerkeuzevragen. Zodra jij slaagt voor het examen, ontvang je jouw VCA diploma en kun je aan de slag! Jouw VCA is 10 jaar geldig. 

Je hebt ook de mogelijkheid om jouw VCA diploma via Artiflex of het bedrijf waar je gaat werken te behalen. Dat komt wel goed dus!

Ben jij op zoek naar jouw droombaan? Neem dan contact op met een van onze kantoren in jouw regio óf zoek naar een passende vacature op onze website. Wij helpen jou graag verder!

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Vca certificaat

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs