Magazijnmedewerker

Wat zijn goede vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Het is zover! Je bent op intake geweest bij Artiflex en je mag bij een bedrijf op sollicitatiegesprek. Wat zijn goede vragen om te stellen?

Het kan best spannend zijn om op gesprek te gaan. Je wilt laten zien dat je geïnteresseerd bent en een goede indruk achterlaten. Maar het is ook belangrijk om erachter te komen of het bedrijf wel bij jou past. Hoe kom je hier achter? Nou, door goede vragen te stellen!

 

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Als je op gesprek gaat bij een bedrijf is het voor jezelf én voor het bedrijf fijn als je weet wat ze doen. Verdiep je vooraf in het bedrijf, bijvoorbeeld via de website of LinkedIn. Dit voorkomt dat je vragen stelt waarvan je het antwoord al had kunnen weten. Dit kan namelijk ongeïnteresseerd of passief overkomen, terwijl dat waarschijnlijk niet jouw bedoeling is. Bovendien houd je meer tijd over om vragen te stellen om erachter te komen of deze baan écht bij jou past. 

13 vragen om te stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Er zijn ontzettend veel vragen die je kan stellen tijdens het sollicitatiegesprek, maar hier is waarschijnlijk geen tijd voor. Bepaal vooraf welke vragen voor jou belangrijk zijn. Wat wil je echt weten? Luister tijdens het gesprek ook goed of sommige van jouw vragen misschien al beantwoord worden. 

Sollicitatievragen die je zou kunnen stellen:

 • Hoe ziet een dag eruit?
 • Welke taken horen bij deze baan?
 • Wat zou een uitdaging kunnen zijn waar ik tegenaan zou kunnen lopen?
 • Hoe ziet het team eruit?
 • Werk ik veel individueel of juist samen?
 • Hoe is de sfeer binnen het bedrijf?
 • Wat voor persoon zoeken jullie?
 • Wordt er verwacht dat ik in de avonden of het weekend beschikbaar ben? 
 • Komt overwerken vaak voor?
 • Hoe ziet de inwerkperiode eruit?
 • Zijn er mogelijkheden om verder te groeien? Zo ja, welke?
 • Hoe ziet de toekomst van het bedrijf eruit?
 • Heb je nog vragen over dingen in mijn cv? 
zelfverzekerde werknemer

Vragen om te verrassen

Door onverwachte vragen te stellen, maak je indruk. Hiermee laat je jouw creativiteit zien en onderscheid je je van jouw concurrentie. Vraag bijvoorbeeld:

Door dit soort vragen te stellen krijg je ook een betere indruk van de baan, het team en het bedrijf. 

Wist je dat je lichaamstaal ook van invloed is op het beeld dat de ander van jou vormt? Lees het blog Lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek: hoe zet je dit in? om erachter te komen wat lichaamstaal is en hoe je dit inzet.

Sollicitatiegesprek afsluiten

Het gesprek is voorbij en je bent benieuwd hoe je je sollicitatiegesprek gedaan hebt. Misschien heb je er zelf een goed gevoel over, maar vraag je je af of de ander daar ook zo over denkt. Waarschijnlijk heb je brandende vragen als ‘Hoe vond je dat ik het sollicitatiegesprek heb gedaan?’, ‘Maak ik kans op de baan?’ en ‘Hoeveel concurrenten heb ik?’. Probeer deze vragen te vermijden, want ze kunnen het signaal afgeven dat je onzeker bent. 

Toch wil je weten waar je aan toe bent nadat je de deur uitloopt. Hier kan je achter komen door deze vraag te stellen:

 • Hoe ziet de sollicitatieprocedure er verder uit? 

Zo weet je wanneer je meer hoort.

Meer tips om je sollicitatiegesprek te laten slagen? Lees: Rock jouw sollicitatiegesprek als een koning(in): 6 tips.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Uitzicht op een vast contract
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs