solliciteren-glimlach-lichaamstaal

Lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek: hoe zet je dit in?

Een sollicitatiegesprek... Spannend! Je wilt het gesprek laten slagen, want je wilt graag die nieuwe baan. Een belangrijk onderdeel om het gesprek succesvol te laten verlopen, is gebruik maken van de juiste lichaamstaal. Lichaamstaal? Wat is dat eigenlijk precies? En hoe zet je dit in? Dat leggen we je allemaal uit in dit blog. 

Wat is lichaamstaal?

Lichaamstaal wordt ook wel non-verbale communicatie genoemd. Dit betekent dat je communiceert zonder woorden. Lichaamstaal is dus niet het communiceren via woorden, maar via het lichaam. Zonder dat je spreekt, zend je een boodschap uit. Dit gebeurt meestal onbewust, maar je kan het ook bewust inzetten. Dit kan bijvoorbeeld goed van pas komen tijdens een sollicitatiegesprek.

solliciteren-glimlach-lichaamstaal

Lichaamstaal inzetten: zo doe je dat

Je maakt jouw eerste indruk al op het moment dat de ander jou ziet. Nog voordat je een hand geeft of iets gezegd hebt, heeft de ander een mening van jou gevormd. Daarom is jouw lichaamshouding super belangrijk. Zit je onderuitgezakt in de stoel te wachten tot je opgehaald wordt? Dit geeft het signaal af dat je ongeïnteresseerd bent. Heb je een rechte rug en zit je rechtop? Dan straal je zelfverzekerdheid uit. Daarnaast is het goed om je armen ontspannen naast je lichaam te hangen of leggen. Zo laat jij aan de ander zien dat je open staat voor een gesprek. 

Dit is niet alleen belangrijk in het begin, maar tijdens de hele sollicitatie. Zit rechtop, laat je schouders en armen ontspannen naast je lichaam hangen en ga gericht naar de ander zitten. 

Wist je dat het schudden van handen een overblijfsel is van een oude gewoonte? Op deze manier lieten mensen aan elkaar zien dat ze geen wapens in hun handen hadden. Nee, dat wisten wij ook niet!

Nou is dat nu niet meer zo van belang, maar hoe jij iemand de hand schudt, zegt wel veel over jou. Bij een slappe hand kan de ander het idee krijgen dat je verlegen bent. Schud je de hand te krachtig? Dat kan duiden op dominantie. Zorg er daarom voor dat jouw handdruk niet te slap, te hard, te lang en niet te kort is. Dit is allemaal erg subjectief en daar kan je net niks mee. Hoe bepaal je nu wat de perfecte handdruk is? Geen zorgen, de perfecte handdruk verschilt per persoon. Zorg er in ieder geval voor dat je krachtig de hand van de ander pakt, even schudt en dan weer loslaat. Voel hierbij aan hoe de ander reageert. Dit zegt vaak al heel veel. En oja, veeg je handen nog even af in het geval van klamme handjes. Dan kan er niks meer misgaan!

solliciteren-handdruk-lichaamstaal
  • Oogcontact 

Tijdens het gesprek is het fijn als je iedereen in de ogen aan kan kijken. Kies de plek waar je gaat zitten dus hierop uit. Zo voorkom je ongemakkelijke momenten. Via de ogen wisselen jullie informatie met elkaar uit. Als je oogcontact vermijdt, lijkt het alsof je iets te verbergen hebt of erg onzeker bent. Voorkom dit en gebruik oogcontact als jouw kracht!

  • Hoofd schuin, knikken en glimlachen

Als je je hoofd iets schuin houdt en af en toe knikt tijdens het gesprek laat je de ander weten dat je luistert. Het straalt vriendelijkheid uit en geeft aan dat je je comfortabel voelt. Dit is een prettig gevoel voor jouw gesprekspartner. Je kan dit nog krachtiger inzetten door soms te glimlachen. 

Glimlachen is sowieso een krachtige tool. Je komt direct sympathieker over dan wanneer je met een serieus of gespannen gezicht het gesprek in gaat. Je kan jouw enthousiasme en vrolijkheid overbrengen door een glimlach. Zo vergroot je de kans dat jij gekozen wordt! Want wie wil er nu niet een sympathiek, vrolijk en enthousiast persoon in het team?

  • Handgebaren

Je kan gebruik maken van handgebaren om kracht te zetten bij wat je aan het vertellen bent. Je komt zelfverzekerd over en je laat zien dat je op je gemak bent. Doe het wel subtiel, anders kan het afleidend werken.  

Wees jezelf

Hoe cliché het ook klinkt, het is echt waar: wees jezelf! Het is goed om lichaamstaal in te zetten om een goede indruk te maken, maar forceer het niet. Wanneer je jezelf bent, kom je het natuurlijkst over. Zo kunnen jij én jouw gesprekspartner voelen of het een goede match is. Denk dus niet te veel na!

Ben je toch niet helemaal zeker van je zaak? Vraag dan iemand om met jou te oefenen. Zo kan je feedback vragen en weet je waar je staat! Of lees dit artikel om nog meer tips te krijgen over hoe je je sollicitatie laat slagen. 

Ben jij wel klaar voor een sollicitatiegesprek, maar zoek je eerst nog een baan om op te solliciteren? Kijk dan ons vacatureaanbod

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

engineer-uitleg

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs