Voetballen, nederlands elftal

Hoe scoor je met een goed cv?

17 mrt. 2021

Hoe schrijf je een goed cv?

Jouw cv vormt het hart van je sollicitaties. Mede aan de hand van je cv zal beoordeeld worden of je geschikt bent voor het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. Een slecht cv kan bijdragen aan een verkeerde eerste indruk. Wat moet er dan allemaal in een cv staan? Of misschien nog wel belangrijker: wat moet je vooral niet op je cv zetten? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen. Eerst wordt kort behandeld wat een cv nou eigenlijk is.

Wat is een cv? 

De afkorting van curriculum vitae is cv. Praktisch alle werkgevers verwachten dat je een cv bij je sollicitatie voegt. In een dergelijk cv staat informatie met betrekking tot jou en je carrière tot zover. Deze informatie kan een werkgever gebruiken om je geschiktheid voor een bepaalde functie te beoordelen. Naast het feit dat een cv functioneel moet zijn, is het belangrijk dat je cv opvalt. Werkgevers bekijken dagelijks namelijk veel cv's.

Wat moet er in een cv staan?

Je wil heel graag dat jij gekozen wordt als ideale werknemer voor de functie waar je op solliciteert. Maar wat zet je op je cv? Het is verstandig om in ieder geval de volgende elementen in je curriculum vitae terug te laten komen:

  1. Persoonlijke gegevens - het gaat hier om je volledige naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres. Ook is het verstandig om je leeftijd of geboortedatum te vermelden.
  2. Ervaring - er zijn weinig dingen die werkgevers belangrijker vinden dan ervaring. Het is dan ook van belang om al je relevante werkervaring op je cv te vermelden. Vermeld hierbij hoe lang je dit werk hebt gedaan.
  3. Opleiding - voor veel functies dien je een bepaalde opleiding te hebben afgerond. Het is daarom belangrijk op je cv te vermelden welke opleidingen je hebt afgerond. Vermeld daarbij in welke jaren je de opleidingen hebt gevolgd.
  4. Kern competenties - competenties zijn als het ware 'skills'. Het zijn dingen die je goed kunt en die jou bijzonder maken. Het is dan ook geen slecht idee om je belangrijkste competenties op je cv te vermelden. Zo kan een werkgever zien of jij aansluit op het profiel dat hij in gedachten had.
  5. Talenkennis - hoe goed ben je eigenlijk in talen? Het kan voor veel werkgevers belangrijk zijn om te weten hoe goed jij presteert op het gebied van (vreemde) talen. Vermeld kort hoe goed je een bepaalde taal beheerst. Het is niet nodig om hier een lap tekst bij te typen.
  6. Referenties (tegenwoordig een must) - Referenties zijn mensen die kunnen vertellen hoe jij je werk bij een vorige werkgever hebt gedaan. Hier hechten werkgevers vandaag de dag erg veel waarde aan.
  7. Hobby's en passies - de meeste werkgevers zijn niet slechts op zoek naar iemand die een functie goed kan vervullen. Werkgevers zoeken namelijk vaak ook naar iemand die een persoonlijkheid heeft. Iemand die hobby's en passies heeft, heeft ook een leven buiten het werk om. Dit zal uiteindelijk het werk ten goede komen. De meeste werkgevers zijn hier erg van bewust.

Moet ik een foto toevoegen aan mijn cv?

De gemiddelde curriculum vitae is door de jaren heen steeds persoonlijker geworden. Je ziet tegenwoordig dan ook steeds meer mensen die een foto van hunzelf op hun cv zetten. Met een goede foto van jezelf kun je ervoor zorgen dat je cv meer opvalt, en dat de recruiter of werkgever een beter beeld van je krijgt. Een foto op je cv kan dus zeker wat opleveren. Zorg er wel voor dat je een professionele foto van jezelf pakt. Vakantiekiekjes en selfies kun je dus beter achterwege laten, hoe leuk ze ook zijn.

Zet dit vooral NIET op je cv

Er zijn ook een aantal zaken die je beter niet op je cv kunt zetten:

  • Vermijd vreemde mailadressen: grapjas.42@gmail.com laat je dus beter achterwege. Gebruik een normaal mailadres met je naam er in.
  • Vermijd lange verhalen: een cv dient doeltreffend te zijn. Bewaar de lange verhalen voor je motivatiebrief.
  • Vermijd irrelevante zaken: niet al je levensstappen zijn relevant voor je (hopelijk) nieuwe werkgever. Voor een juridische baan is bijvoorbeeld werkervaring als een pizzabezorger minder relevant. Laat dit dan ook achterwege.

Hulp nodig?

Vind jij het nog steeds lastig om een goed cv te maken? Neem contact op met ons via deze pagina en wij helpen je graag. Weten hoe je een goede motivatiebrief schrijft? Lees dit artikel dan eens. Heb jij al een goed cv en ben je simpelweg op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan hier al onze openstaande vacatures.