cv

Help: er zit een gat in mijn cv

Er komen steeds meer banen beschikbaar in Nederland en dit is natuurlijk handig als je op zoek bent naar een baan. Je wilt gaan solliciteren, maar je wordt telkens afgewezen door het ‘gat’ in je cv. We zien steeds meer kandidaten die geen toelichting over dit gat geven. Je kunt verschillende redenen hebben waarom je een bepaalde periode niet in je leven hebt gewerkt. Je bent bijvoorbeeld werkloos geworden, bent ziek geworden, zorgde juist voor een ander (mantelzorg) óf je hebt een lange reis gemaakt. Dat gat in je cv hoeft helemaal geen probleem te zijn. We laten je zien hoe je het gat in jouw cv het beste kan toelichten.

Wanneer spreek je van een gat in je cv?

Meer dan de helft van de cv’s die we ontvangen bevatten wel eens een gat van één of twee maanden. Als je zo’n korte periode zonder werk hebt gezeten, heeft dat vaak geen uitleg nodig. Het kan trouwens nooit kwaad om ook deze periode te verklaren, omdat het misschien een korte reis is geweest of omdat je hebt nagedacht over jouw toekomstige carrière. Wanneer je langer dan 2 maanden werkloos bent geweest, spreken we van een gat in je cv. Het kan verschillende redenen hebben, maar zorg ervoor dat je het omdraait tot iets positiefs.

6 Tips om de gaten in jouw cv op te vullen

1. Een gat in je cv lang geleden is niet belangrijk

Heb je bijvoorbeeld zes jaar geleden en tijdje zonder werk gezeten, maar heb je sindsdien altijd gewerkt? Dan is dit gat minder belangrijk in je cv. Neem bijvoorbeeld de coronacrisis. Heb je in deze periode een aantal maanden zonder werk gezeten, maar heb je voor de rest altijd een baan gehad dan is dit makkelijk toe te lichten. 

2. Wees niet negatief over je oude werkgever

Misschien zat je niet helemaal op je plek of boterde het niet helemaal tussen jou en je vorige werkgever en zit je daarom zonder baan. Dit kan natuurlijk gebeuren, maar wees niet negatief over je oude werkgever. Ooit ben je daar ook met plezier heen gegaan dus vertel vooral daarover. Daarnaast kun je benoemen wat je bij je vorige baan miste en waar je nu wel op zoek naar bent.

3. Ga niet liegen op je cv

Een gat in je cv is niet direct een reden om jou niet aan te nemen. Maar erover liegen kan wel een reden zijn. Ga geen baan verzinnen die je niet hebt gehad, je vorige baan als huidige baan invullen óf liegen over de reden waarom je bent weggegaan bij een bedrijf. We checken altijd een referentie en dan val je door de mand. Wees dus eerlijk op je cv.

4. Beschrijf het gat in je cv positief

We horen je denken; wat kan ik dan wel doen met een gat in mijn cv?

  • Je kunt een periode waarin je niet gewerkt hebt ook op een positieve manier omschrijven. Zo laat je zien dat jouw persoonlijke ontwikkeling in die periode niet heeft stil gestaan. Heb je bijvoorbeeld geen betaalde baan gehad vanwege een opleiding? Benoem dan wat je allemaal tijdens deze opleiding hebt geleerd.
  • Heb je een mooie reis gemaakt? Benoem dan activiteiten die je hebt ondernomen om jezelf te ontplooien.
  • Als je werkloos was, beschrijf dit gat dan als ‘werkzoekend’ dit klinkt al een stuk proactiever dan ‘werkloos’. Mocht je in deze periode vrijwilligerswerk hebben gedaan, benoem dit dan zeker. Werkgevers kunnen het waarderen als je niet snel bij de pakken neer gaat zitten.

5. Hoe vermeld ik ziekte?

Maar hoe zit het dan als je ziek bent geweest? Dat is een lastigere situatie. Je bent niet wettelijk verplicht om over je ziekteverleden te praten, maar aan de andere kant is liegen ook geen goed idee. Je kunt vermelden dat je vanwege persoonlijke redenen niet kon werken en in de verdere sollicitatieprocedure kun je open kaart spelen. Het is belangrijk dat je benadrukt dat het is opgelost en jouw verleden geen belemmering is voor je toekomstige baan.

6. Vertrouw op jezelf en maak je niet te veel zorgen

Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen zonder één of meer gaten op hun cv. We zien steeds meer mensen ‘hoppen’ van baan naar baan. Door de arbeidskrapte kijken ook steeds meer mensen waar het gras groener is in arbeidsvoorwaarden, werksfeer, waardering en afstand, waardoor ze wisselen van baan. Een gat op je cv is niet het probleem, maar benader zo’n gat altijd zo positief mogelijk en zorg dat je een goede verklaring hebt.

cv

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan, maar twijfel je over jouw cv? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Artiflex.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

cv

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs