Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Je hebt een vacature gevonden en je bent super gemotiveerd om aan de slag te gaan bij die nieuwe baan. Dat is alvast een goede start! Om jouw motivatie voor deze sollicitatie te omschrijven, raden we je aan een motivatiebrief op te stellen. Hoe zorg je er alleen voor dat je een goede motivatiebrief schrijft? Artiflex helpt je!

Een motivatiebrief schrijven lijkt zo gemakkelijk 

Je bent enthousiast, de vacature is leuk, je wilt die baan graag hebben. Als je het er met iemand over hebt is het heel gemakkelijk om je motivatie te vertellen, maar nu dus op papier. Je moet op zoek gaan naar de juiste balans voor de tekst. Enthousiast, maar niet te overdreven. Hoe ga je aan de slag?

Zo gaat dat!

  • Om te beginnen schrijf je voor jezelf op waarom je enthousiast bent over de vacature. Je maakt een lijstje met alle redenen waarom jij deze baan graag wilt. Wat spreekt je aan? Waar word je blij van? Maak het persoonlijk.
  • Begin je brief met een sterke eerste alinea. Hierin val je ook met de deur in huis. Je solliciteert op een bepaalde functie. Licht toe waarom juist deze vacature jou aanspreekt.
  • Werkinhoudelijk is de vacature je ook op het lijf geschreven. Leg goed uit waarom je vindt dat jij geschikt bent voor het werk en kom met voorbeelden. Wat je zo leuk vindt aan de functie is bijvoorbeeld de veelzijdigheid. Dat had je als logistiek medewerker bij je vorige baan namelijk ook. Juist dat zorgde ervoor dat je het er reuze naar je zin had. Toon daarnaast interesse in de organisatie.
  • Vertel niet alleen waarom jij aan de functie-eisen voldoet, maar vertel ook iets over je eigen interesses. Bijvoorbeeld je hobby’s of een anekdote van vroeger die bij de vacature past.
  • Sluit het af. Beleefd en kort. Geef bijvoorbeeld aan dat je je motivatie graag toelicht in een persoonlijk gesprek, of dat je uit ziet naar een reactie. Een verwijzing naar je cv is ook aan te raden.

Tot slot sluiten we af met een aantal tips

  • Kies voor ongeveer 150 tot 300 woorden voor jouw motivatiebrief;
  • Herhaal niet je cv. Het is niet nodig om informatie die al op jouw cv staat, nogmaals in de brief te zetten;
  • Vermijd clichés of dooddoeners. Zoals: “Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging”, “Ik ben een echte teamplayer, maar ik kan ook goed zelfstandig werken” of “Ik ben een echte spin in het web”;
  • Wees selectief. Je hoeft niet álle redenen te beschrijven waarom jij perfect op deze baan past. Als je een korte motivatiebrief wil schrijven, moet je selectief zijn. Maak keuzes: kies een aantal kenmerken die écht belangrijk zijn voor de functie.

Neem contact met ons op voor hulp

Heb jij nog vragen over het schrijven van een goede motivatiebrief of heb je hulp nodig van ons? Neem dan vooral contact op! Je vindt onze contactgegevens hier
Wil je weten hoe je een goed cv schrijft? Lees dan ook eens onze blog 'Hoe schrijf je een goed cv?'.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

CNC

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs