backofficespecialist artiflex

Hoe bereid je je goed voor op je sollicitatiegesprek?

6 apr. 2021

5 tips om je goed voor te bereiden voor je sollicitatiegesprek

Je hebt gesolliciteerd op een leuke vacature en hoort net dat je bent uitgenodigd om op gesprek te komen! Nu begint het echte werk. Maar hoe bereid je je hier op voor? Wij hebben voor jou de belangrijkste tips op een rij gezet.

1. Bereid je online voor

Het is belangrijk om het bedrijf waar je gaat solliciteren goed te leren kennen. Hierdoor creëer je de kans om te laten zien dat je je goed hebt voorbereid. Nu kan jij de vraag 'Waarom wil jij deze baan bij ons bedrijf?' perfect beantwoorden. Hoe beter jij je hebt ingelezen, hoe meer indruk je maakt.

Ook is het verstandig eens op de LinkedIn te kijken van jouw gesprekspartner. Wellicht vind je overeenkomsten om een het gesprek mee te openen. Ook leer je zo jouw gesprekspartner al iets beter kennen. 

2. De eerste indruk

Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk. Hoe je zit, kijkt, praat en gedraagt zijn allemaal factoren waar jouw gesprekspartner op let. Wees dan ook attent, probeer rust en zelfvertrouwen uit te stralen en neem een actieve houding aan. Eerlijkheid wordt ook gewaardeerd. Als je iets niet snapt wees dan niet bang om het te vragen.

3. Wat zijn de jouw goede en slechte eigenschappen?

Jouw eigenschappen komen voort uit jouw karakter. Zo zijn belangrijke eigenschappen: positief, zelfvertrouwen, sociaal en creatief. Bij een sollicitatiegesprek is zelfkennis erg belangrijk. Dit houdt in dat je je goede én slechte eigenschappen kent. Het is lastig om je slechte eigenschappen te benoemen. Je kan bang zijn om een slechte indruk te maken. Maar geen zwakke punten tonen kan twee dingen betekenen: je durft het niet te zeggen of je hebt geen reflectievermogen. Geef daarom ook je slechte eigenschappen op zoals bijvoorbeeld: ongeduldig zijn, gesloten zijn of eerst doen dan denken. Als je het zelf niet weet, vraag het dan aan je omgeving.

4. Zelf vragen stellen

Een tweerichtingsgesprek is altijd beter dan een eenrichtingsgesprek. Zorg dan ook dat je je vragen hebt opgeschreven die je aan je gesprekspartner kunt stellen. Dit toont niet alleen een goede voorbereiding, maar ook interesse in de functie en het bedrijf. Deze vragen kan je tijdens het gesprek of aan het einde van het gesprek stellen. Het is mooi om enkele vragen over te laten tot het einde, maar als ze allemaal tijdens het gesprek zijn beantwoord is het goed om dat duidelijk aan te geven. Zo laat je zien dat je je goed hebt voorbereid. 

5. Wat trek je aan?

Buiten verbaal kan je ook non-verbaal een goede indruk achterlaten. Je kleding kan je uitstraling maken of kraken. Probeer te achterhalen via internet en wellicht via kennissen wat voor type bedrijf het is. Is het een formeel of informeel bedrijf? Pas je kleding hierop aan. Kan je hier lastig iets over vinden? Ga dan altijd voor een nette kledingstijl.

Onze laatste tip: wees op tijd! Liever 10 minuten te vroeg, dan ben je op tijd. Ben je op tijd, dan ben je te laat.

Neem contact met ons op voor hulp 

Heb je de perfecte baan nog niet gevonden of weet je niet waar je moet zoeken? Klik dan hier voor het vinden van jouw droombaan!

Heb je eerst nog hulp nodig bij het schrijven van een goed cv of een motivatiebrief? Lees dan dit artikel 'Hoe schrijf je een goed cv?' of 'Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?'

Wil je persoonlijk contact met een van onze collega's? Dat kan natuurlijk ook. Vind hier onze contactgegevens.