houtbewerkers

Soft skills bij recruitment: bepaal of een kandidaat succesvol wordt

Soft skills zijn anno 2024 een belangrijke factor bij recruitment van de juiste kandidaten voor een openstaande vacature. De soft skills van een persoon zijn indicatief voor hoe iemand werkt, waarom iemand bepaalde keuzes maakt, hoe iemand binnen een team functioneert en waarom het uiteindelijk wel of niet klikt met collega’s. Omdat soft skills zoveel zeggen over iemand persoonlijk, krijg je zo een heel goed beeld van hoe iemand zich gedraagt en of diegene bij jouw organisatie past.

Hier leggen we je uit hoe je dit gegeven als HR-medewerker in je voordeel kunt gebruiken: door vacatures goed op te stellen én door de soft skills van kandidaten goed te testen. Op deze manier selecteer jij moeiteloos de beste kandidaten!

Wat zijn soft skills?

Even een opfrisser: wat zijn soft skills ook alweer? Soft skills zijn vaardigheden die niet direct 'hard' aan te tonen zijn op basis van werkervaring of diploma’s. Ze beschrijven verschillende karaktereigenschappen en zijn daarom ook minder meetbaar dan hard skills. Het zijn dus subjectieve vaardigheden. Deze vaardigheden hebben een persoonlijk karakter en zijn daarom ook bepalend voor de manier waarop je met andere mensen omgaat. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld creativiteit, motivatie, communicatieve vaardigheden, sociale vaardigheden of zelfstandigheid. Soft skills worden steeds meer als essentieel vereiste beschouwd om succesvol te zijn in een bepaalde functie.

Kijk bij een kandidaat altijd naar de combinatie tussen soft skills en hard skills

Wanneer een kandidaat op papier de "perfecte kandidaat" is, op basis van hard skills, maar er wordt niet gekeken naar zijn soft skills, kun je er haast vanuit gaan, dat deze kandidaat niet succesvol gaat worden binnen het bedrijf. Belangrijk is dus om te kijken welke soft skills van belang zijn voor de functie en deze soft skills vervolgens ook te testen op de kandidaat. Zodra je een kandidaat hebt met de juiste balans tussen de passende hard skills en soft skills, kun je ervan uitgaan dat het een goede match gaat zijn.

Soft skills opstellen bij een vacature

Wanneer je als HR-medewerker kandidaten gaat werven, is het goed om van tevoren te bedenken welke soft skills je belangrijk vindt voor de functie. Wat zijn de vaardigheden die je graag in een nieuwe collega terug wilt zien? Kijk hierbij niet alleen naar de baan, kijk ook naar jouw organisatie als geheel en naar de mensen die er werken. Wat voor type personen werken er op de afdeling waar de kandidaat terecht zou komen, en waar krijgen zij energie van?

  • Maak een top 3 van soft skills

Onze tip: maak altijd een top 3 van de soft skills die de grootste rol spelen binnen jouw bedrijf / de functie waar je iemand voor zoekt. Zelfs als een kandidaat aan alle hard skills voldoet, maar niet aan deze drie soft skills, zal de kans groot zijn dat de kandidaat niet succesvol gaat zijn. Houd dit dus ook altijd aan! Hoe verleidelijk het vaak ook is; dat ene perfecte CV. We zijn allemaal mensen, en soft skills bepalen hoe iemand zijn hard skills tot uiting gaat brengen. Houd dit altijd in gedachten.

  • Maak een ‘soft skills-overzicht’ voor de recruiters

Als organisatie heb je vaak meerdere vacatures tegelijk open staan. Recruiters hebben vaak een lastige taak, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor meerdere verschillende functies en het beheren van verschillende vacatures.

Het is daarom belangrijk voor de recruiter(s) om ze een goed overzicht te bieden van welke soft skills bij welke vacature van belang zijn. Op basis hiervan kunnen zij dan bepalen welke kandidaat, welke soft skills nodig heeft voor welke functie. Faciliteer ze hierin: stel een overzicht op en zorg ervoor dat recruiters toegang hebben tot dit overzicht. Zodat zij dit helder hebben wanneer ze een kandidaat spreken. Stel ze ook in staat om veranderende eisen waar nodig bij te stellen.

Lees ook ons blog: Eerlijke beoordelen van kandidaten: weg met de vooroordelen.

montage

Deze soft skills zijn een indicatie voor een succesvolle kandidaat

Het is bijna onmogelijk om een standaard te bepalen voor soft skills, die voorspelt of een potentiële kandidaat succesvol zal zijn. Dit is namelijk volledig afhankelijk van wat je zoekt als bedrijf en om welke functie het gaat. Elke functie heeft andere verantwoordelijkheden en vraagt om bepaalde eigenschappen.

Wél is er een aantal belangrijke soft skills waar veel bedrijven waarde aan hechten en waarvan het dus goed is om hier rekening mee te houden. Dit zijn onder andere:

Uiteraard zijn er veel meer soft skills die belangrijk zijn, maar deze skills vertellen vaak wel hoe iemand gaat kunnen presteren binnen een team / bedrijf. Het is dus altijd goed om deze soft skills mee te nemen in een sollicitatiegesprek.

De ideale kandidaat

Als je goed naar deze soft skills kijkt, zie je hier eigenlijk de 'ideale kandidaat' in terug. Iemand die gemotiveerd is om te werken en het enthousiasme heeft om er elke dag voor te gaan. Iemand die zich kan aanpassen aan veranderende werkomstandigheden. Iemand die op een heldere manier kan communiceren en dit ook duidelijk kan overbrengen. Iemand die zich verbonden voelt met zijn werk en door deze houding ook zijn omgeving kan beïnvloeden. Een persoon die rekening houdt met zijn collega’s en hun behoeften en belangen. Iemand die snel nieuwe ideeën kan opnemen en deze kennis direct kan inzetten. Iemand waar je op kunt rekenen en in oplossingen kan denken en deze kan toepassen.

Lees ook ons blog: Voordelen van een skillsgerichte arbeidsmarkt.

werken-in-de-energie

Soft skills van een kandidaat testen – Hoe doe je dat?

Inmiddels heb je een lijst opgesteld met soft skills, waaraan een goede kandidaat voor de openstaande functie moet voldoen. Maar vervolgens wil je deze eigenschappen natuurlijk ook terugzien bij een kandidaat, waardoor je het weet wanneer je de juiste te pakken hebt. Maar hoe test je iemands soft skills? Communicatieve vaardigheden zijn vaak nog relatief gemakkelijk te spotten. Denk hierbij aan een goed geschreven motivatiebrief met weinig fouten erin. En de verbale communicatie komt natuurlijk tijdens het gesprek al ruimschoots naar voren.

Zo test je ook de meer impliciete soft skills:

1. Vraag naar de soft skills in de motivatiebrief of het cv

Om te beginnen: bijna iedere kandidaat heeft in zijn/haar CV of motivatie veel soft skills staan. Bestudeer de brief en het cv en zoek ze bij elkaar. Zijn dit ook de soft skills waar je waarde aan hecht voor de functie? Dan heb je hier al een mooi startpunt. Open vragen stellen is altijd een relatief gemakkelijke manier om bepaalde soft skills te achterhalen en om te kijken hoe iemand reageert. "Ik zie dat je op jouw CV hebt staan dat je gemotiveerd bent en doorzettingsvermogen hebt. Zou je dit eens kunnen toelichten?"

2. Let op non-verbale signalen

Uiteraard moet je in zo’n situatie vertrouwen op het antwoord van de kandidaat. Als iemand zegt dat hij gemotiveerd is, betekent dit niet dat je ook altijd een succesvolle, gemotiveerde kandidaat binnen hebt gehaald. Probeer daarom ook altijd te kijken naar iemands non-verbale signalen. Komt wat de kandidaat zegt overeen met wat hij uitstraalt? Vaak is dit ook iets waar je tijdens een gesprek een onderbuikgevoel bij hebt. Luister hier altijd naar!

3. Stel probleemoplossingsvragen

Wat extra kan helpen bij het testen van iemands soft skills is probleemoplossend gerichte vragen stellen. Een voorbeeld: "Een project blijkt tegen te vallen, de budgetten en deadlines zijn al overschreden en de klant wil er eigenlijk volledig mee stoppen en overstappen op een andere partij. Wat zou jij doen in deze situatie?". Het antwoord op deze vraag zegt veel over de persoonlijkheid van de kandidaat en dus zijn soft skills. Maar ook vragen als: “Heb je ooit een probleem gehad op de werkvloer en hoe ging je hier mee om? Wat deed jij om het probleem te verhelpen?” Of laat de kandidaat een probleem omschrijven dat hem of haar overweldigende. “Hoe heb je dit opgelost?” helpen om een inschatting te maken van de soft skills van een kandidaat. En dus de juiste match te vinden voor de functie.

Soft skills testen met de STARR methode

We hebben je hier al een aantal tips gegeven hoe je de soft skills van een kandidaat kunt testen. Bij Artiflex maken wij daarbij ook nog gebruik van een specifiek model: de STARR methode. Een praktische kapstok voor vragen over soft skills specifiek voor een bepaalde functie.

Bij de STARR methode stellen we de volgende vragen:

  • Situatie: noem een situatie in je vorige baan waarbij… ?
  • Taak: wat was jouw specifieke taak/rol?
  • Actie: hoe heb je dit aangepakt?
  • Resultaat: wat was het resultaat? / hoe reageerde jij/je omgeving hierop?
  • Reflectie: was je tevreden over het resultaat / zou je het anders aanpakken?

Naast deze methode stellen wij ook nog een aantal vragen om écht iets te weten te komen over de kandidaat. Je kunt hierbij denken aan: "Welke drie dingen zijn voor jou het belangrijkste in je werk en waarom?" "Op welk moment voelde jij je tevreden, energiek en productief? Wat was je aan het doen?" Wat is het meest interessante aan jou dat niet op je cv staat?"

veilige werkplaats

Zo werkt Artiflex: soft skills in onze voorstelprofielen

Als recruitmentbureau laten wij soft skills een belangrijkere rol spelen in het profiel. We focussen ons niet alleen op de hard skills, maar geven ook de softskills van een kandidaat een plek op ons voorstelprofiel.

Naast het achterhalen van de juiste soft skills bij een kandidaat is het ook van belang dat deze duidelijk en goed worden overgebracht op papier. Jij verdient als je personeel inhuurt via Artiflex een kloppende "eerste indruk" op papier.

Zo doen we dat:

In de persoonsbeschrijving schrijven we het persoonlijke verhaal van de kandidaat.

 

Daarnaast maken wij gebruik van de velden ‘interesses’ en ‘vaardigheden’. In deze velden kun je zien wat de belangrijkste soft skills en interesses van een kandidaat zijn.

 

Om jou de zekerheid te geven van de kwaliteit van de kandidaat, plaatsen we beoordelingen in een profiel. Eén is de beoordeling van de recruiter over de kandidaat en de tweede is de referentie. Een referentie is vaak een betrouwbare bron om bepaalde soft skills te controleren.

monteurs-box-positief

Welke soft skills zijn belangrijk voor jouw bedrijf? We helpen je graag om hier achter te komen

Geef je ons een nieuwe opdracht voor een vacature? Dan willen wij altijd een zo goed mogelijk beeld krijgen van wat jullie nu écht zoeken in een kandidaat. Onze accountmanagers en recruiters komen daarom graag langs voor een bezoek aan jouw organisatie. Ook is het natuurlijk mogelijk om een vacature telefonisch te bespreken.

Tijdens dit bezoek of telefoongesprek nemen we de vacature door, maar vooral ook: welke soft skills zijn belangrijk voor jouw bedrijf? Hoe is de werksfeer? Wat is de bedrijfscultuur? Waar hechten jullie waarde aan? Wat voor type personen werken er?

Samen kijken we welke vaardigheden naast de hard skills nu écht van belang zijn voor deze functie. Op basis daarvan kunnen onze recruiters dan weer de juiste match maken en ervoor zorgen dat het een langdurige en duurzame plaatsing wordt!

Ben jij op zoek naar goede kandidaat die bij jouw bedrijf past op zowel soft als hard skills? Wij gaan graag voor jou aan de slag! Neem contact met ons op of dien een aanvraag in via onze website. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op om de aanvraag door te nemen.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen