Werken aan je persoonlijke ontwikkeling, hoe doe je dat?

Persoonlijke ontwikkeling is een proces waarin je je kwaliteiten beoordeelt en je realistische doelen opstelt om zo het maximale uit jezelf te halen. Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk op de werkvloer. Je wilt zelf het liefst doorgroeien en daarin is deze ontwikkeling erg belangrijk. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Aan de hand van deze tips kan jij je persoonlijke ontwikkeling een zetje in de rug geven.

1. Een zelfanalyse

Met een zelfanalyse krijg je inzicht in waar je op dit moment staat. Zo krijg je een idee wat jouw kernwaarden, competenties en drijfveren zijn. Maar ook in je minder sterke punten krijg je inzicht. Met deze informatie herken je jouw valkuilen en mogelijkheden. Stel jezelf de volgende vragen:

Er zijn meerdere online zelfanalyses waarin je een nog duidelijker beeld van jezelf krijgt. Doe dit niet zelfstandig, maar ook samen met iemand die jou goed kent. Met die feedback kan je jezelf nóg beter leren kennen.

2. Realistische doelen stellen

Nu is het belangrijk dat je doelen stelt. Probeer ze zo concreet mogelijk te maken zodat je achteraf een duidelijk beeld hebt hoe je ervoor staat. Het stellen van deze doelen is niet alleen van toepassing op de werkvloer, maar kan in je persoonlijke leven ook van toepassing zijn. Dit maakt deze stap erg waardevol.

Een paar voorbeelden van doelen die je jezelf kunt stellen zijn:

Als je een doel hebt uitgekozen ga je hem concreet uitwerken (SMART), zodat jij weet wanneer je dit doel hebt behaald. 

3. Je persoonlijk ontwikkeling plan (POP)

Je weet nu waar jouw mogelijkheden liggen en welke doelen je wilt behalen. Nu is het tijd om een plan op te stellen zodat je dit kan realiseren. Dit kan je aan de hand van deze onderstaande onderwerpen doen:

  • Ontwikkelingspunten
  • Doelen
  • Activiteit
  • Planning
  • Benodigdheden
  • Afspraken

Let op, er zijn nog vele andere onderwerpen die in je POP kunnen staan. Zoek ze op, neem ze door en kijk welke het beste bij jouw doelen passen. Bovendien zijn er ook online POP-formulieren die je kan gebruiken.

Hulp nodig?

Heb je vragen over jouw doorgroeimogelijkheden? Neem contact op met ons via deze pagina en wij helpen je graag.

Is je POP gelukt, maar heb je moeite met een cv schrijven? Bekijk ons artikel het maken van een goed cv. Is dit allemaal al gelukt, maar ben je simpelweg op zoek naar een passende baan? Bekijk dan al onze openstaande vacatures.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

CNC

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs