Ontslag indienen

Ontslag nemen: hoe doe ik dat? 5 tips om dit aan te pakken

Herken je dat? Je hebt een toffe nieuwe baan gevonden en je wilt ontslag nemen, maar alleen bij de gedachte al ren je liever weg. Je weet niet hoe je het ontslag nemen het beste kan aanpakken. Wij geven je 5 tips van het moment dat je hebt besloten ontslag te nemen tot je laatste werkdag.

Hoe zit het met mijn opzegtermijn?

Je opzegtermijn hangt af van je contract. Als je een tijdelijk contract hebt, loopt deze overeenkomst sowieso af op de einddatum. Wil je eerder opzeggen? Overleg dan met je werkgever of dit kan en wat de opzegtermijn wordt. 

Heb je een vast contract voor onbepaalde tijd (dus zonder einddatum)? Dan heb je minstens 1 maand opzegtermijn. Dit kan dus ook meer zijn, afhankelijk van hoelang je al bij het bedrijf werkt.  

Stop je met werken voor het einde van je opzegtermijn? Foei! Je kan dan een boete krijgen. Die is zo hoog als je salaris tot het einde van je opzegtermijn. Voorbeeld: als je opzegtermijn tot 31 mei loopt en je komt vanaf 15 mei niet meer werken, dan is de boete de helft van je maandsalaris. Dit wil je natuurlijk niet betalen!

Als je via Artiflex in dienst bent bij een bedrijf, heb je een tijdelijk contract. Afhankelijk van welk type contract je hebt, verschilt de opzegtermijn. Dit kan 4 dagen zijn, 10 dagen of 1 maand. Overleg altijd goed met je werkgever over je opzegtermijn, zodat je weet waar je aan toe bent.

Hoe neem ik ontslag?

Ondanks dat je zeker bent van je besluit, is het spannend om het kantoor van je leidinggevende binnen te lopen. Hoe zal hij of zij reageren? Toch is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Je wilt namelijk niet dat je baas het via iemand anders hoort.

Hoe pak je dit gesprek dan aan? Ten eerste is het handig om een afspraak in te plannen met je leidinggevende. Zo heb je echt even de tijd om het erover te hebben. Val direct met de deur in huis en begin het gesprek met dat je ontslag neemt. Zo voorkom je dat er een onduidelijke situatie ontstaat. Leg ook uit waarom je ontslag neemt. Houd dit kort en bondig. Wees eerlijk en je mag best aspecten benoemen die je niet leuk vindt aan je baan, maar voorkom dat je te negatief overkomt. Probeer dus niet te klagen over het bedrijf of je collega’s. Benoem ook de positieve kanten van de baan en bedank je werkgever voor de kans die hij je heeft gegeven. 

Ontslag indienen

Ontslagbrief 

Nadat je jouw ontslag persoonlijk hebt besproken, is het goed om een ontslagbrief of e-mail te sturen naar je werkgever. Zo heb je jouw besluit zwart-op-wit staan. Je kan de volgende gegevens in je brief zetten:

Vraag ook om een bevestiging van jouw leidinggevende dat hij het bericht heeft ontvangen.

Laatste loodjes

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Maak ze dus lichter. Vaak zit je tegen je werkdagen aan te hikken op het moment dat je weet dat je binnenkort weggaat bij het bedrijf. Maar als je je inzet tot je laatste werkdag, kunnen jouw werkgever en collega’s dat zeker weten waarderen. Zo zijn je laatste werkdagen een stuk gezelliger en laat je een positieve indruk achter. En dit kan altijd van pas komen!

De referentie

Een manier waarop jouw positieve indruk van pas komt, is bij de referentie. Wanneer je gaat solliciteren naar een nieuwe baan, kan je gevraagd worden naar een referentie. Dan is het fijn dat je je oude werkgever op kan geven als referent. Heb je tot het einde je werk professioneel uitgevoerd? Dan zal je werkgever alleen maar met lof over jou praten. Zo blink jij uit ten opzichte van de concurrentie en heb je gegarandeerd binnen no-time die nieuwe baan!

Is de referentie nog een onbekend begrip voor je? Lees dan het blog De referentie: alles wat je wilt weten. Hierin wordt uitgebreid uitgelegd wat de referentie is en hoe deze je kan helpen aan een nieuwe baan.

Op zoek naar werk?

Heb je besloten je spreekwoordelijke oude werkschoenen weg te gooien en op zoek te gaan naar nieuwe? Met andere woorden: ben je op zoek naar een nieuwe baan? Kijk dan bij ons vacatureaanbod of neem contact met ons op. We helpen je graag werk te vinden dat écht bij je past!

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Uitzicht op een vast contract
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs