Blije werknemers in de ploegendienst

Ontdek met deze tips hoe je de ploegendienst trotseert!

De ploegendienst. In sommige functies ontkom je er niet aan. Werk jij in een ploegendienst? Lees dan gauw verder, want dit blog is speciaal voor jou! Wij geven je tips hoe je kan zorgen dat je fysiek en mentaal fit blijft. De ploegendienst kan jouw ritme namelijk flink verstoren. Leer hoe je hiermee om kan gaan op gebied van slaap, ontspanning, ritme, voeding en beweging.

Slaap

Waar je misschien wel het meeste last van hebt, is een verstoord slaapritme. En dat terwijl slaap juist zo belangrijk is. De volgende simpele tips zullen je helpen om weer als een roosje te slapen:

  • Zorg dat je tijdens jouw dienst veel beweegt om je lichaam vermoeid te maken.
  • Vermijd schermen (dus óók die mobiele telefoon) voor het slapengaan en zorg dat het donker is in je slaapkamer.
  • Zoek direct het daglicht op wanneer je wakker wordt. Hierdoor start je lichaam gelijk op en dit helpt uiteindelijk ook om makkelijker in slaap te komen.

Lig je vaak nog te malen en te piekeren in bed? Zorg dan dat je ontspannen bent voor het slapengaan. Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. Dit verlaagt je hartslag, maakt je kalm en binnen no-time waan je je in dromenland!

Blije werknemers in de ploegendienst

Ontspanning

Werken in verschillende ploegen zorgt voor stress voor jouw lichaam en geest. Helemaal als je ook nog een drukke dienst gehad hebt. Daarom is het goed om te zorgen voor ontspannende activiteiten in je vrije tijd. Door bijvoorbeeld iets met je lichaam of handen te doen, komt je brein tot rust. Denk aan een wandeling in het bos, sleutelen, koken of afwassen (maak je gelijk je partner blij).

Uiteraard is het ook heerlijk om soms gewoon even lekker op de bank te luieren. Een tijdje voor je uitstaren doet wonderen voor je geest!   

In de ratrace van het dagelijkse leven schieten deze ontspanningsmomenten er vaak bij in. Probeer daarom echt deze tijd voor jezelf in te plannen. Al is het maar 10 minuutjes, je brein is je dankbaar!

Ritme

Dit is een beetje als dweilen met de kraan open, want waar jij ritme en structuur in jouw dagelijks leven brengt, zal de ploegendienst deze juist verstoren. Precies daarom is het cruciaal om erop te letten. Je gaat er zeker baat bij hebben. Ondanks dat je na een nachtdienst misschien wilt slapen tot je uit jezelf wakker wordt, is het toch beter een wekker te zetten op een vaste tijd en een ritme aan te houden. 

 

Voeding

Gedurende de ochtend- en middagdienst lukt het vaak nog om een ritme vast te houden in je eetpatroon, maar het grootste knelpunt ligt bij de nachtdienst. Vaak neem je een snelle en makkelijk snack en juist die producten bevatten veel suikers en vetten. Jouw maag en darmen zijn hier alles behalve blij mee. Zij staan tijdens de nacht namelijk in een spaarstand en je zet ze flink aan het werk. Zorg daarom dat je een maaltijd meeneemt naar werk die je makkelijk en snel kan eten, maar die gezonde voedingsstoffen bevat. Dit voorkomt gelijk die flinke inkakker waarbij je niet meer vooruit te branden bent. Neem bijvoorbeeld een salade vol groenten, noten en ei mee. Hier zitten voldoende voedingsvezels en eiwitten in. Aangezien jij de afwas al gedaan had, kan je nu je partner lief aankijken om voor jou een salade te maken. 

 

Beweging

Door regelmatig in beweging te zijn, ga je beter in je vel zitten. We moeten onszelf er soms een schop onder de kont voor geven, want vaak zijn we moe en hebben we geen zin. Toch zul je merken dat je er juist energie van krijgt. Ga een paar keer per week sporten. Ben je niet zo’n sporter? Zorg dan dat je dagelijks een wandeling van 20-30 minuten maakt. Zo pak je ook nog daglicht mee, wat zorgt voor de aanmaak van vitamine D en vermoeidheid tegen zal gaan. 

Meer tips voor de nachtdienst?

Zit je vaak tegen die nachtdienst aan te hikken en wil je graag nog meer tips? Lees dan ons blog: Draai een gezonde nachtdienst met deze tips!

Op zoek naar een baan in de ploegendienst?

Lijkt het jou wat om in de ploegendienst te werken? Bekijk dan ons vacatureaanbod of neem contact op met Artiflex. Wij helpen je graag de juiste baan voor jou te vinden!

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

engineer-uitleg

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs