Werker in de nachtdienst

Draai een gezonde nachtdienst met deze tips!

Of jij het nu heerlijk vindt om een nachtdienst te draaien of juist totaal niet; het is belangrijk om op je gezondheid te letten. Daarom geven we je in dit blog nachtdienst tips op het gebied van slaap, licht, beweging, voeding en cafeïne. 

Het draaien van de nachtdienst kan verschillende voordelen hebben. De ploegentoeslag is een lekkere toevoeging op je salaris, overdag ben je vrij en je hoeft nooit in de file te staan. Aan de andere kant lijdt je gezondheid onder de nachtdienst, of je nu een fan van de nachtdienst bent of niet. Het is belangrijk hier op te letten, zodat je lichaam fit blijft en je geest fruitig.

Nachtdienst tips


Slaap

Door de nachtdienst raakt je biologische klok van slag. Je bent namelijk druk in de weer op het moment dat je lichaam zou willen rusten. Daarom is het verstandig om voor je nachtdienst nog even te gaan slapen. Het beste kan je 90 minuten slapen, want dan doorloopt je lichaam precies één cyclus. Als de wekker midden in de cyclus afgaat, blijf je nog lang duf. Dat wil je natuurlijk niet!

Heb je moeite met in slaap komen na de nachtdienst? Vermijd slaapmedicatie! Op korte termijn lijkt dit een goede oplossing, maar uiteindelijk went je lichaam eraan en neemt het effect af. Je kan beter goed ontspannen voordat je naar bed gaat. Probeer bijvoorbeeld een ademhalingsoefening te doen. Adem 4 seconden in door je neus, houd je adem 7 seconden vast en adem rustig uit voor 8 seconden. Herhaal dit een aantal keren. 

Heb je de luxe om tijdens de nachtdienst een powernap te doen van 20 minuten? Grijp die kans! 

Werkers in de nachtdienst
Licht

Je biologische ritme reageert op licht. Zodra het donker wordt, merkt je lichaam dat het tijd is om te slapen. Als ‘s ochtends de zon op komt, start je lichaam ook langzaam op. Bij de nachtdienst is dit ritme omgedraaid. Om je lichaam zo goed mogelijk op het ritme van de nachtdienst aan te passen, geven we de volgende tips:

  • Vermijd schermen na je dienst, want dit licht zorgt ervoor dat je brein actief blijft;
  • Zet een zonnebril op wanneer je naar huis gaat, zodat je brein weet dat het tijd is om te gaan slapen;
  • Ga na het slapen na je nachtdienst naar buiten, zodat je lichaam vitamine D kan opnemen en gelijk weet dat het dag is.

Beweging

Van beweging wordt je brein actief. Tijdens de nachtdienst is het daarom verstandig veel te bewegen om een flinke energiedip te voorkomen. Vooral als je zittend werk hebt. Loop af en toe een rondje. Dit helpt ook om daarna weer geconcentreerd aan de slag te gaan.

Wanneer je na de dienst wilt slapen, is het geen goed idee om van tevoren veel te bewegen. Daarom kan je bijvoorbeeld beter gaan sporten nadat je geslapen hebt. Anders lig je te actief in bed en blijf je lang schapen tellen. 

Voeding

Jij weet vast al dat voeding een grote impact op jouw lichaam heeft. Ook bij het draaien van nachtdiensten. Vermijd bijvoorbeeld de vette hap tijdens de nacht. Hoe verleidelijk het ook is, van die kroketten uit de airfryer worden jij en jouw collega’s alleen maar duffer. 

Een andere tip is om te ontbijten voordat je op één oor gaat liggen. Het helpt extra goed om producten te eten die het slaaphormoon, melatonine, aanmaken in jouw lichaam. Denk aan:

  • Banaan; 
  • Yoghurt; 
  • Noten;
  • Kip of kalkoen;
  • Melk.

Neem een bakje yoghurt met banaan en noten of een kop warme melk. Je (groot)moeder zou trots zijn!

Cafeïne

Uiteraard komt jouw kopje koffie ook om de hoek kijken. Misschien sla jij met gemak meerdere koppen koffie achterover tijdens jouw nachtdienst, maar dit is minder verstandig dan je denkt. Het is een goed idee om aan het begin van de dienst een kop koffie te drinken om wakker te blijven, maar je kan cafeïne aan het einde van je nachtdienst beter vermijden. Zorg dat je vanaf een uur of 3 in de nacht geen koffie meer drinkt. Zo kom je in de ochtend makkelijker in slaap. 

Toch overstappen naar de dagdienst?

Vind jij die nachtdiensten toch helemaal niks? Dan kan je overstappen naar de dagdienst. Lees in dit blog hoe Maykel dit ervaren heeft. Bekijk gelijk ons vacatureaanbod. Wie weet zit er voor jou een mooie functie in de dagdienst bij!

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Veiligheidsschoenen

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs