sterke-en-zwakke-punten-sollicitatie

Het sollicitatiegesprek: Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Je herkent het vast wel: je bent op sollicitatiegesprek en tijdens het gesprek wordt gevraagd naar jouw sterke en zwakke punten. Hoe kun je hier zo goed, maar tactisch mogelijk antwoord op geven? Dat lees je in dit blog!

Een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek is de vraag: ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ Het antwoord hierop kan je thuis al bedenken als voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch?

Wat zijn je sterke punten?

Sterke punten zijn persoonlijke eigenschappen en bestaan uit de dingen waar jij goed in bent. Wat dit precies is, verschilt per persoon.

Dus, wat zijn jouw goede eigenschappen en waar ligt jouw kracht? Bedenk voordat je op sollicitatiegesprek gaat welke van jouw sterke punten belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Het is een valkuil om bij je sterke punten direct te denken aan kennis en technische vaardigheden (hardskills). Onthoud dat jouw sterke punten óók gaan over jouw softskills zoals teamwork, leiderschap, creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Zorg trouwens dat je niet arrogant overkomt door een hele waslijst aan goede eigenschappen op te noemen, maar wees vooral ook niet bescheiden! Blijf in ieder geval dicht bij jezelf.

logistiek_medewerker

Voorbeelden van sterke punten

Vind je het moeilijk om jouw sterke punten te noemen? Vraag dan eens aan mensen uit je omgeving, zoals collega’s, vrienden of familie, om voor jou deze vraag te beantwoorden. Denk ook eens terug aan een vorige baan: welke complimenten kreeg je daar bijvoorbeeld?

Vind je het toch lastig om jouw sterke punten te verzinnen? Hieronder lees je een opsomming van sterke punten die je op weg helpen:

Wat zijn je zwakke punten?

Wat zijn dan zwakke punten? Dit zijn persoonlijke eigenschappen die bestaan uit dingen waar je minder goed in bent. Je kunt ze zien als verbeterpunten. 

'Wat zijn je zwakke punten?' Vaak een lastige vraag om te beantwoorden, omdat niemand graag zijn minder sterke punten benadrukt. Het is dus misschien nog wel moeilijker om aan te geven dan je sterke punten.

Zorg bij het aangeven van jouw zwakke punten dat je ze formuleert als verbeterpunten. Waar zou je beter in willen worden? Op deze manier vormen jouw zwakke punten geen negatief beeld over jou. Geef een positieve tint aan jouw zwakke punten door ze om te buigen tot iets waarin jij jezelf wilt verbeteren.

Het benoemen van je zwakke punten wordt gewaardeerd door werkgevers. Op die manier zien ze dat je bereid bent om aan jezelf te werken en je bewust bent van je eigen ontwikkelpunten.

sterke-en-zwakke-punten-sollicitatie-2

Voorbeelden van zwakke punten

Net als de sterke punten, geven we ook een opsomming van zwakke punten, of anders gezegd, ontwikkelpunten:

  • Onzekerheid
  • Alles zelf willen doen
  • Altijd het laatste woord willen hebben
  • Kritisch
  • Chaotisch
  • Jezelf wegcijferen
  • Onverantwoordelijk
  • Perfectionisme
  • Probleem vermijdend
  • Ongeduldig
  • Altijd beren op de weg zien
  • Conflict vermijdend

3 tips voor het benoemen van jouw sterke en zwakke punten

Met deze tips heb jij in no-time een antwoord op de vraag 'Wat zijn jouw sterke en zwakke punten':

  1. Benoem alleen je sterke en zwakke punten die relevant zijn voor de functie. Wees niet arrogant, maar wees ook zeker niet te min over jezelf!
  2. Wees eerlijk naar jezelf. Het gaat om jouw sterke en zwakke punten, dus een goed of fout antwoord is er niet.
  3. Onderbouw jouw sterke en zwakke punten. Geef voorbeelden van situaties waarin die punten tot zijn recht kwamen.

Sollicitatiegesprek

Tijd om jouw kennis over je sterke en zwakke punten in de praktijk te gebruiken, toch? Misschien heb je er wat aan tijdens het sollicitatiegesprek. Wil je helemaal goed voor de dag komen, lees dan ook ons blog over jouw lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek.

Nog geen sollicitatiegesprek gepland, maar zoek je wel een nieuwe baan? Kijk dan zeker even tussenonze vacatures.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Uitzicht op een vast contract
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs