werken in de bouw

Bouwen aan jouw eigen toekomst: Dennis vertelt waarom hij koos voor de bouw

Bouwen aan jouw toekomst. In de bouw kun je alle kanten op. Elke dag maak je mensen blij omdat je iets moois voor ze hebt neergezet, dat is werken in de bouw! Als je werkt in de bouw is geen dag hetzelfde. Het ene moment werk je aan een renovatieklus en het andere moment sta je op een nieuwbouwproject. In deze blog laten we je baankansen, trends, succesverhalen en vacatures in de bouw zien. 

Een tekort aan personeel in de bouw

Het zal je vast niet ontgaan zijn en je hoort het bijna overal: personeelstekort in de bouw. Komende jaren zijn er veel woningen, appartementen en kantoren nodig. De vraag naar woon- en werkruimte is groot, ook zijn bouwbedrijven bezig met onderhoud en renovatie aan panden. Door vergrijzing gaan oudere werknemers met pensioen, waardoor er veel vacatures openstaan. Dat betekent dat het kansen biedt voor mensen die in de bouw aan de slag willen. Volgens het UWV heeft 1 op de 5 werkgevers in de bouwsector een tekort aan personeel. 

Waarom werken in de bouwsector

Wanneer je twee rechterhanden hebt en graag fysiek bezig bent, dan ben je in de bouw aan het juiste adres. Werken in de bouw is hard werken, maar je draagt letterlijk je steentje bij aan mooie bouwprojecten. Dit levert veel voldoening op, omdat je concrete resultaten van je werk ziet. Een andere reden om te gaan werken in de bouw is omdat er een enorme variatie is aan beroepen en werkzaamheden. Zo kun je aan de slag als timmerman, sloper, interieurbouwer, werkvoorbereider, uitvoerder, betonboorder, schilder en ga zo maar door. Ben je trouwens benieuwd naar wat het werken als schilder inhoudt? Je leest het in onze blog.

Trends in de bouwsector

  • Duurzaam bouwen

De trend bestaat al een tijd, maar duurt nog steeds voort. De vraag naar duurzaam bouwen wordt steeds groter. Dit komt omdat er steeds meer wetgeving hangt om het bouwen van duurzame gebouwen. Sinds 2020 worden alle nieuwbouwproductie in de woning- en utiliteitsbouw energieneutraal gemaakt. Dit brengt voor jou als werknemer kansen met zich mee. Heb je namelijk specifieke kennis óf interesse in het gebruik van duurzame materialen, dan zullen werkgevers voor je in de rij staan. Denk bijvoorbeeld aan een baan als zonnepanelenmonteur.

  • Allround specialist in de bouw

Steeds meer vakmensen gaan zich specialiseren in de breedte. Van oudsher ook wel een bouwvakker genoemd; iemand die alles kan! Je ziet steeds vaker dat iemand die begonnen is als sloper, ook is gaan stukadoren, timmeren en schilderen. Er is een toenemende vraag naar mensen die het hele project kunnen overzien. Allround specialist in de bouw zijn, heeft nog een ander voordeel, namelijk als buitenprojecten vanwege weersomstandigheden stilliggen, er werkzaamheden binnen verricht kunnen worden.

Werken in de bouw

Succesverhaal van Dennis

Dennis (23) ging via Artiflex aan de slag in de bouw als kozijnenmonteur. Niet geheel onbekend terrein voor hem, aangezien hij al ervaring had als interieurbouwer en kozijnenmonteur. Je leest in dit interview wat Dennis zo leuk vindt aan de bouw.

Wanneer ben je begonnen in de bouw en heb je hiervoor een opleiding afgerond?
‘Dat zal zo’n 3,5 jaar geleden zijn. Ik heb daarvoor als aluminium kozijnenmonteur en interieurbouwer gewerkt. Ik ben na de middelbare school direct aan het werk gegaan. Alle opleidingen die ik heb gevolgd zijn interne opleidingen geweest en hebben ervoor gezorgd dat ik nu sta waar ik sta.’

Kun je wat vertellen over je dagelijkse werkzaamheden als kozijnenmonteur?
‘We beginnen om 06:30 op de zaak en vervolgens laden we de bus en rijden we naar de klus toe. We komen voornamelijk bij nieuwbouwprojecten en de meeste projecten zijn villa’s. Eenmaal bij de klus aangekomen overleggen we met de uitvoerder op de bouw wat er uitgevoerd moet worden. Vervolgens halen we onze spullen uit de bus en gaan we aan de slag met het monteren van de kozijnen. Onze projectlocatie is meestal een uurtje rijden,  dus we zijn meestal rond half 5 weer terug op de zaak.'

Hoe is de sfeer op de bouw?
‘Op de bouwlocatie werken vaak meerdere bedrijven, zoals stukadoorsbedrijven, hierdoor heb je met veel verschillende mensen contact. Onderling wordt er veel geouwehoerd, is het gezellig en leuk.’

Wat vind je het leukste aan werken in de bouwsector?
‘Dat je uiteindelijk de klant tevreden ziet met een glimlach op het gezicht, omdat je een mooi product hebt afgeleverd. Daarnaast ook de vrijheid die je hebt in de bouw. Je kan gewoon je eigen ding doen en hebt je eigen verantwoordelijkheid.’

Wat zou je willen meegeven aan mensen die willen starten in de bouw?
‘Gewoon doen! Je leert het vanzelf op de bouw.’

Vacatures in de Bouw

Wil jij aan de slag in de bouw? Bekijk al onze vacatures in de bouwsector.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

werken in de bouw

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs