Zoals ieder jaar worden er ook per 1 januari 2025 wijzigingen doorgevoerd in de wet- en regelgeving omtrent arbeid. Zo wil het kabinet aan de slag met het versterken van de maatschappelijke samenhang, de arbeidskrapte tegengaan en de ongelijkheid op de arbeidsmarkt wegnemen. In dit artikel zetten we de belangrijkste wetswijzigingen en veranderingen op een rij.
Vanaf 1 januari 2025 wordt het wettelijk minimumloon verhoogd met 2,75%, naar € 14,06 euro. Lees ook ons blog minimumloon 2025.
Met ingang van 2025 is de AOW-leeftijd gebaseerd op de levensverwachting. In 2025 tot en met 2027 stijgt de AOW-leeftijd niet, maar in 2028 stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden naar 67 jaar en 3 maanden.
Eén van de meest actuele maatregelen uit het pensioenakkoord betreft een tijdelijke subsidieregeling zodat werknemers in zware beroepen eerder met pensioen kunnen. Deze RVU-regeling loopt eind 2025 af; de minister heeft nu budget gereserveerd om deze regeling te verlengen en zal daarover in overleg gaan. Lees ook ons blog over de zwaarwerkregeling voor uitzendkrachten.
Vanaf 1 januari 2025 wordt gehandhaafd op schijnzelfstandigheid (Wet DBA: Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Als je als bedrijf een zzp’er inhuurt, die eigenlijk in loondienst werkt, loop je risico’s. Om dit te controleren, is een keuzehulp gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
De WW-premie is verdeeld in een hoge en lage premie. De hoge WW-premie betalen werkgevers bij flexibele contracten. De lage WW-premie geldt voor vaste contracten met vaste uren. Deze premies stijgen in 2025. De lage WW-premie stijgt van 2,64% naar 2,74%. De hoge WW-premie stijgt van 7,64% naar 7,74%.
Vanaf januari 2025 is er een nieuwe regeling met betrekking tot overwerken. Deze regeling maakt het mogelijk voor werknemers om naast hun vaste contract tot 30% extra te werken zonder dat de WW-premie omhoog gaat. Wordt er echter meer dan 30% extra gewerkt, dan geldt met terugwerkende kracht het hogere tarief voor de hele periode. Voor contracten van 30 uur of meer per week geldt deze regeling niet, waardoor bedrijven en werknemers meer flexibiliteit krijgen.
Daarnaast wordt de sollicitatieplicht van de WW-gerechtigden onder de loep genomen. Er wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de plicht. Echter worden de eerste resultaten hiervan pas in 2027 verwacht.