Laat je gegevens achter
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.
Goed nieuws voor uitzendkrachten in de bouw en infra. Vanaf 1 januari 2025 kun jij als uitzendkracht namelijk ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling (ZWR). Deze regeling, vastgelegd in de cao bouw en infra, is gericht op medewerkers die fysiek zwaar werk verrichten. Sinds januari 2021 is deze regeling al van kracht voor bouwplaatsmedewerkers en sinds 1 januari 2022 voor UTA-medewerkers. Nu dus ook in de uitzendbranche.
Vervroegd pensioen: Je kunt tot maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken;
Aanvragen: dit kan maximaal 6 maanden en minstens 3 maanden voor de gewenste ingangsdatum;
Financieel: De maandelijkse uitkering anno 2024 is € 1.939,32 bruto per maand op basis van fulltime (40 uur) werken, en € 23.271,84 op jaarbasis per volledig jaar dat je eerder stopt;
Verschillende regels: Er gelden andere regels voor bouwplaatsmedewerkers dan voor UTA-medewerkers, bekijk de details hier: zwaarwerkregeling.
Vanaf 1 november 2024 kun jij als uitzendkracht een aanvraag ZWR doen. Die dien je in bij het Aanvullingsfonds Bouw & Infra. Zodra deze is goedgekeurd en je de ontslagbrief ingediend hebt, ontvang je de uitkering van de zwaarwerkregeling vanaf de aangegeven ingangsdatum. Je kunt per 1 januari 2025 gebruikmaken van de ZWR, zolang je vóór 1 januari 2026 start.
Je kunt als uitzendkracht alleen een beroep doen op de zwaarwerkregeling als je aan een aantal voorwaarden voldoet. De belangrijkste voorwaarde is dat je in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar in de bouw en infra hebt gewerkt, als werknemer of als uitzendkracht. Daarnaast moet je zowel vakkracht als deelnemer bpfBOUW zijn.
Je bent vakkracht als je:
Je bent deelnemer in de bpfBOUW:
Wil je de ZWR aanvragen? Volg dan dit stappenplan:
1. Check de voorwaarden: Controleer of je in aanmerking komt en gebruik bijvoorbeeld de leeftijdscheck (link invoegen ZWR);
2. Vraag op tijd aan: Doe dit minstens 3 en maximaal 6 maanden voor de gewenste ingangsdatum. Dit kun je doen via de website van zwaarwerkregeling.
3. Voorlopige toekenning: Binnen 10 werkdagen na je aanvraag hoor je of je in aanmerking komt;
4. Definitief besluit: Hak de knoop door en dien je ontslag in bij je werkgever;
5. Stuur de ontslagbrief op: Na het indienen van ontslag stuur je een kopie van je brief op naar APG. Doe dit uiterlijk 14 kalenderdagen voor ingangsdatum naar: Email: administratie@bter-bouw.nl, Adres: Aanvullingsfonds Bouw & Infra, Postbus 8700, 1005 AS Amsterdam
6. Ontvang je eerste uitkering: Die krijg je op de laatste donderdag van de maand waarin je ZWR ingaat.
De zwaarwerkregeling loopt in ieder geval tot en met 31 december 2025. Wat er daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. De cao-partijen hebben afgesproken de ZWR met 5 jaar te verlengen, dus tot en met 2030. Dit hangt af van de verlenging van de wettelijke RVU-drempelvrijstelling, die werkgevers belastingvrijstelling biedt over de uitkering. Hierover wordt nog overlegd, wat de toekomst van de ZWR nog onduidelijk maakt.
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.