Wat moet je weten over de wet DBA?
Met het afschaffen van de VAR en het introduceren van de wet DBA, kwamen er modelovereenkomsten om de afspraken rondom de arbeidsrelatie vast te leggen. Deze modelovereenkomsten konden door de Belastingdienst goedgekeurd worden. De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij per januari 2025 geen modelovereenkomsten meer gaan goedkeuren. Goedgekeurde modelovereenkomsten blijven nog wel geldig tot de einddatum, maar worden niet meer verlengd.
De wet DBA dwingt opdrachtgevers en zzp'ers dus om goed na te denken over de manier waarop ze samenwerken en welke afspraken zij maken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er een opdrachtovereenkomst met elkaar afgesproken wordt, maar de Belastingdienst van mening is dat dit gezien wordt als een arbeidsovereenkomst. Opdrachtgever en zzp’er zijn namelijk samen verantwoordelijk voor de fiscale afdracht.
Welke risico’s loop ik als ze gaan handhaven?
Waar de Belastingdienst tot eind 2024 aanwijzingen tot correctie kan geven als zij constateren dat er sprake van schijnzelfstandigheid is, is dat vanaf januari 2025 verleden tijd. Vanaf dat moment vervalt het zogenaamde 'handhaving moratorium' en betekent dit dat zij na vaststelling van schijnzelfstandigheid direct correctieverplichtingen en naslagheffingen op kunnen leggen.
Voor opdrachtgevers houdt dat in dat ze verplicht kunnen worden om (eventueel met terugwerkende kracht) loonbelasting en sociale premies af te dragen. Naast deze fiscale gevolgen speelt de arbeidsrechtelijke regelgeving ook een rol. Zo word je als opdrachtgever bijvoorbeeld verantwoordelijk voor doorbetaling bij ziekte, opbouw vakantiedagen en ontslagbescherming. Zzp'ers kunnen evengoed belast worden met naheffingen omdat zij mogelijk onterecht gebruik hebben gemaakt van belastingvoordelen. De belastingdienst heeft gecommuniceerd dat zijn in het jaar 2025 nog geen boetes zullen opleggen, alleen in gevallen waarbij het duidelijk is dat er doelbewust misbruik van zelfstandigheid is gemaakt.