Doorlopen van een overeenkomst

Wet DBA: Alles wat je moet weten over schijnzelfstandigheid

In ons blog ‘wetswijzigingen arbeid 2025: alles wat je moet weten’ haalden we het al kort aan; vanaf 2025 gaat er strenger gehandhaafd worden op de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie), oftewel schijnzelfstandigheid onder zzp’ers.

Wat is schijnzelfstandigheid?

In het Burgerlijk wetboek zijn hoofdstukken opgenomen waarin de regels omtrent werken in loondienst of als zzp’er worden beschreven. Wanneer iemand een opdracht uitvoert als zelfstandig ondernemer (zzp’er) maar volgens de regels eigenlijk in loondienst is, dan is er sprake van schijnzelfstandigheid. Dit wordt ook wel een verkapt dienstverband genoemd.

Het komt erop neer dat de werkgever belastingen en premies – oftewel werkgeverslasten – moet afdragen voor medewerkers in loondienst, er is dan sprake van een arbeidsovereenkomst. Een werkgever draagt voor een zzp’er geen werkgeverslasten af, er wordt gewerkt volgens een opdrachtovereenkomst en in dat geval wordt de werkgever een opdrachtgever genoemd.

Wat gaat er veranderen rondom de handhaving van de wet DBA?

Vanaf januari 2025 gaat de belastingdienst strenger handhaven op de wet DBA. Tot 2016 kenden we de VAR-verklaring (Verklaring ArbeidsRelatie), dit was een systeem van de belastingdienst waarmee zzp’ers aan konden tonen dat er geen sprake was van een dienstverband bij een werkgever. Doordat dit systeem gevoelig bleek voor schijnconstructies, werd deze afgeschaft en kwam de wet DBA daarvoor in de plaats. Hier werd tot nu toe nog niet op gehandhaafd, behalve als er sprake was van kwaadwillig misbruik. Daar komt vanaf januari 2025 dus verandering in, de belastingdienst gaat strenger handhaven op de wet DBA.

collega's in overleg

Wat moet je weten over de wet DBA?

Met het afschaffen van de VAR en het introduceren van de wet DBA, kwamen er modelovereenkomsten om de afspraken rondom de arbeidsrelatie vast te leggen. Deze modelovereenkomsten konden door de Belastingdienst goedgekeurd worden. De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij per januari 2025 geen modelovereenkomsten meer gaan goedkeuren. Goedgekeurde modelovereenkomsten blijven nog wel geldig tot de einddatum, maar worden niet meer verlengd.    

De wet DBA dwingt opdrachtgevers en zzp'ers dus om goed na te denken over de manier waarop ze samenwerken en welke afspraken zij maken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er een opdrachtovereenkomst met elkaar afgesproken wordt, maar de Belastingdienst van mening is dat dit gezien wordt als een arbeidsovereenkomst. Opdrachtgever en zzp’er zijn namelijk samen verantwoordelijk voor de fiscale afdracht. 

 

Welke risico’s loop ik als ze gaan handhaven?

Waar de Belastingdienst tot eind 2024 aanwijzingen tot correctie kan geven als zij constateren dat er sprake van schijnzelfstandigheid is, is dat vanaf januari 2025 verleden tijd. Vanaf dat moment vervalt het zogenaamde 'handhaving moratorium' en betekent dit dat zij na vaststelling van schijnzelfstandigheid direct correctieverplichtingen en naslagheffingen op kunnen leggen.

Voor opdrachtgevers houdt dat in dat ze verplicht kunnen worden om (eventueel met terugwerkende kracht) loonbelasting en sociale premies af te dragen. Naast deze fiscale gevolgen speelt de arbeidsrechtelijke regelgeving ook een rol. Zo word je als opdrachtgever bijvoorbeeld verantwoordelijk voor doorbetaling bij ziekte, opbouw vakantiedagen en ontslagbescherming. Zzp'ers kunnen evengoed belast worden met naheffingen omdat zij mogelijk onterecht gebruik hebben gemaakt van belastingvoordelen. De belastingdienst heeft gecommuniceerd dat zijn in het jaar 2025 nog geen boetes zullen opleggen, alleen in gevallen waarbij het duidelijk is dat er doelbewust misbruik van zelfstandigheid is gemaakt. 

medewerkers uitzendbureau in overleg

Hoe controleer ik of er sprake is van schijnzelfstandigheid?

Als opdrachtgever doe je er goed aan om niet te wachten tot de Belastingdienst op de stoep staat voor een controle. Deze stappen kunnen gezet worden om problemen in de toekomst te voorkomen:

  1. Controleer bestaande opdrachtovereenkomsten: bestudeer deze goed en controleer of de zzp’er voldoet aan de criteria van de Belastingdienst. Daarnaast is er ook een keuzehulp.
  2. Maak goede afspraken en kom deze na: zorg ervoor dat er in de opdrachtovereenkomsten duidelijke afspraken staan over de zelfstandigheid van de zzp’er.
  3. Inwinnen van juridisch advies: Als er twijfels zijn over de arbeidsrelatie, is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een arbeidsrechtadvocaat. Zij kunnen beoordelen of de werkwijze voldoet aan de Wet DBA en welke aanpassingen nodig zijn.

Samenwerking met Artiflex

Blijkt na deze controle dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en is het niet wenselijk voor je bedrijf om de opdrachtovereenkomsten om te zetten naar arbeidsovereenkomsten? Artiflex kan je helpen bij deze uitdaging. Of het nu gaat om tijdelijke versterking of het bouwen van een team voor de lange termijn, wij hebben diverse oplossingen in huis waarmee toch flexibel blijft en ook nog eens volledig ontzorgd wordt.

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen