Afbeelding met Artiflex logo en tekst werk slimmer

Let’s talk about stress: 5 tips voor de werkgever

De week van de werkstress, niet voor niets in het leven geroepen. In ons eerste blog ‘let’s talk about stress: week van de werkstress’ hebben we uitgelegd over wat werkstress nu precies is en hoe het ontstaat. Vandaag behandelen we de praktische tips rondom het bespreekbaar maken hiervan.

Voor werkstress van kwaad tot erger (lees: verzuim) gaat, is het belangrijk dat jij dit als werkgever op tijd bespreekbaar weet te maken. In dit blog delen we graag 5 tips met jou om je hiermee op weg te helpen. 

Werkstress binnen jouw bedrijf?

Werkstress? Bij ons bedrijf? Zeker niet! Toch is de kans groot dat ook binnen jouw bedrijf werknemers werkstress ervaren. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks meer dan 1.000.000 mensen het risico lopen op een burn-out of andere werkgerelateerde stressklachten. Daarbij ligt kort of zelfs langdurig verzuim op de loer. 

Waarom werkstress bespreken?

Wij snappen als geen ander dat jij als werkgever het beste met jouw werknemers voor hebt en hen geen werkstress, met alle gevolgen van dien, toewenst. Uiteindelijk is jouw bedrijf het meeste gebaat bij gemotiveerde, energieke en productieve medewerkers. 

Voor jou als werkgever zijn dit de 2 belangrijkste redenen om werkstress te bespreken:

1. Goed werkgeverschap

Onderdeel hiervan is in gesprek blijven met jouw medewerkers en oprechte interesse tonen voor hun welzijn. Als uit de gesprekken signalen komen dat er bepaalde factoren zijn die tot werkstress leiden, kun je hier sneller een oplossing op aanbieden. Met als resultaat dat ze minder snel uitvallen en werkplezier blijven beleven.

2. Besparingen

Eerlijk is eerlijk, aan verzuim hangt een fors kostenplaatje. Zo kost een burn-out als snel € 80.000 per jaar. Door preventief (tijd) te investeren in werkstress levert dit veel besparingen op, met betrekking tot de verzuimkosten.

Hoe neem ik werkstress weg bij mijn werknemers?

Geen stress, met deze 5 tips helpen je op weg werkstress te bespreken met jouw werknemers.

1. Prioriteiten stellen

First things first, de meeste functies bestaan niet uit enkel 1 taak. In de praktijk bestaat een functie uit meerdere of misschien wel een heleboel taken. Hierin heb je dan vaak ook nog te maken met een klant die wacht die nog liever vandaag dan morgen geholpen wordt. Het is belangrijk overzicht te hebben in de taken en te kunnen prioriteren, want 3 dingen tegelijk doen houdt niemand lang vol. Laat jouw medewerkers hun werk prioriteren of ga met hen zitten om ze hierbij te helpen.

2. Vrijheid en vertrouwen

Zoals het gezegde luidt ‘zoveel mensen, zoveel wensen’. Het bieden van flexibel werken is, als de werkzaamheden het toelaten, niet meer weg te denken. Veel medewerkers hebben zo wel hun redenen waarom een werkdag stress oplevert. Geef jouw medewerkers de vrijheid en het vertrouwen hun werk zo in te delen zoals dat het voor hen best werkt. Zo kan bijvoorbeeld thuiswerken of werken op de momenten dat de kinderen op school zijn een goede optie zijn.

3. Oprechte interesse

Wees betrokken bij jouw medewerkers, want ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’. Geef complimenten (zie ze eens groeien), vier successen en toon interesse in/begrip voor het welzijn en het privéleven van jouw medewerker. Natuurlijk worden er ook fouten gemaakt. Hier moet je een medewerker ook op aan kunnen spreken, zonder meteen uit je slof te schieten. Want waar mensen werken worden fouten gemaakt, daar leer je tenslotte van.

4. Stel grenzen en doelen

Vrijheid mag kaders hebben, stel duidelijke grenzen waar medewerkers zich binnen mogen bewegen. In combinatie met duidelijke doelen kan jouw medewerker zijn eigen weg naar dit doel bewandelen. Dit begint natuurlijk al bij jou als werkgever, welk doel heb jij voor ogen voor jouw bedrijf en welke keuzes maak je hierin? Zeg wat je doet en doe wat je zegt, dit is een belangrijk fundament. Want zeg nu zelf: niets zo frustrerend als mensen die hun afspraken niet nakomen, toch?

5. Nieuwe dingen leren 

‘Op de automatische piloot’, oftewel routine. We kunnen er lang of kort over zijn maar hier ga je als mens gewoon goed op. Het brein hoeft hier immers geen energie meer aan te ‘verspillen’, je doet het gewoon. Maar die hersenen prikkelen en uitdagen, daar zijn ze ook flink bij gebaat. Het houdt ons brein fit, gezond en veerkrachtig. Stuur jouw medewerkers bijvoorbeeld op cursus en laat ze nieuwe dingen leren.

Kortom, wees een werkgever die waarde hecht aan het welzijn van zijn medewerkers. Vroeg of laat werpt dit, op meerdere fronten, zijn vruchten af. 

‘Praten over oplossingen creëert oplossingen’

Behoefte om te sparren over het bespreekbaar maken of verminderen van werkdruk, neem gerust contact op met jouw contactpersoon binnen Artiflex. Wij denken graag met je mee. 

Wil jij jouw medewerkers ook tips meegeven om werkstress bespreekbaar te maken? Eerder in deze ‘week van de werkstress’ hebben we de blog Let’s talk about stress, 5 tips voor de werknemer geplaatst.

Let’s talk about stress!

werk harder, werk slimmer
Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen