In deze eerste stap inventariseren we de kennis en de middelen waarover de uitzendkracht beschikt. Wat is zijn of haar hoogst genoten opleiding, welke werkervaring heeft de kandidaat en welke taal is hij/zij machtig? ‘Taal is iets wat vaak onderschat wordt als we het hebben over veiligheid’, zegt Vera. ‘Maar hoe belangrijk is het dat werkgever en werknemer, maar ook werknemers onderling, elkaar verstaan en begrijpen als het aankomt op veilig met elkaar werken.’ Daarnaast inventariseren we of hij/zij in het bezit is van PBM’s (Persoonlijke BeschermingsMiddelen).
Vervolgens inventariseren we de functie bij de opdrachtgever. Ook hier gaan we na welke opleiding en werkervaring gewenst is. Ook onderzoeken we welke PBM’s iemand nodig heeft en controleren we of een VCA-certificering een vereiste is. Heeft een kandidaat deze certificering nog niet? Dan bieden wij de mogelijkheid deze op korte termijn te behalen. Tot slot inventariseren we de risico’s die het werk met zich meebrengt, denk hierbij aan brand-en/of explosiegevaar, geluid, hitte of kou, schadelijke damp of vallen van hoogte et cetera.
Bij de start van de uitzending komen we toe aan stap 3. We leggen beide inventarisaties naast elkaar en gaan het gesprek aan met onze uitzendkracht. Hierin leggen we uit wat de risico's zijn van het werk en wat onze opdrachtgever doet om deze risico's te beheersen. We vertellen welke PMB’s vereist zijn en zorgen - indien nodig - dat deze aanwezig zijn wanneer de uitzendkracht start met werken. Indien er nog geen VCA-certificaat aanwezig is, zorgen wij ervoor dat onze uitzendkracht de leerstof mee naar huis krijgt en plannen we een examen in. Als aan deze voorwaarden is voldaan, is de uitzendkracht klaar om te starten. Binnen een week bellen wij de uitzendkracht op of alles geregeld is en of alle gemaakte afspraken worden nagekomen.
Binnen drie maanden evalueren we zowel met de opdrachtgever als de uitzendkracht. Naast algemene evaluatievragen behandelen we de veiligheidsaspecten. Zijn er voldoende middelen om het werk veilig te kunnen doen, krijgt hij of zij geregeld werkinstructies en voldoen de vereiste PBM’s nog? Met de opdrachtgever bespreken we of de kandidaat voldoet aan de verwachtingen of dat er bijvoorbeeld cursussen of trainingen nodig zijn.
In deze stap beschrijven we de situatie hoe we omgaan wanneer er toch een incident plaatsvindt. Wat is er precies voorgevallen? Zijn alle veiligheidsmaatregelen, zoals we deze met elkaar hebben afgesproken, nageleefd? Tot slot, doen we een interne evaluatie waaruit we opmaken wat we uit deze situatie kunnen leren. Deze evaluatie wordt met de gehele organisatie gedeeld.
In de Arbowet staan specifieke regels over veiligheid op de werkvloer. Daarnaast zijn alle werkgevers in Nederland verplicht om een ‘risico-inventarisatie en -evaluatie’ te hebben: een RI&E. Met deze RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je organisatie in kaart. Eigenlijk wat wij binnen Artiflex ook doen met ons VG-beheersysteem. Op die manier kun je de risico’s wegnemen of verkleinen met als doel zo min mogelijk ongevallen, gezondheidsklachten of verzuim. Werknemer en werkgever zijn samen verantwoordelijk voor optimale veiligheid op de werkvloer. Ondanks een veilig en gezonde werksituatie kun je te maken krijgen met verzuim.
Wil je meer weten over welke stappen je moet ondernemen bij verzuim binnen jouw organisatie? Download dan onze verzuim handleiding.
Ben je op zoek naar uitzendkrachten en brengt het werk risico’s met zich mee? Dan zoek je kandidaten die werken bij een VCA gecertificeerd bedrijf. Artiflex voldoet aan de gestelde eisen en vindt de ideale kandidaat voor jouw organisatie. Neem contact met ons op via 078 - 641 60 81.