artiflex capelle

Retentie is het nieuwe recruitment

Retentie - het behouden van huidige medewerkers

In een HR-wereld waarin de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, ontpopt personeelsbehoud zich als een belangrijke strategie voor bedrijfsgroei. Met andere woorden: retentie is het nieuwe recruitment.

Terwijl traditioneel de focus lag op werving en selectie om talent aan te trekken, zien we steeds vaker een verschuiving naar het behouden van medewerkers. In deze blog lees je waarom retentie het nieuwe werven is en hoe jij als HR-professional deze verschuiving kunt omarmen.

De wereld van werk verandert

De wereld van werken verandert voortdurend. HR ontwikkelt zich altijd en het behouden van medewerkers wordt steeds uitdagender. Het fenomeen ‘jobhoppen’ wordt voor werknemers ook steeds normaler en het lijkt alsof het gras altijd groener is aan de overkant. Echter, het verloop van personeel in jouw organisatie brengt serieuze kosten, tijd en energie met zich mee die je natuurlijk liever investeert in de groei van je bedrijf.

Gaten in jouw organisatie, dus openstaande vacatures, kan je dus invullen door te kijken naar de potentie je al bezit, in de vorm van jouw huidige medewerkers. Op deze manier zet je dus retentie écht in als recruitmentstrategie.

Financiële voordelen

Het is geen geheim dat het verloop van werknemers impact heeft op de financiën en productiviteit van jouw bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Ook de kosten van het aannemen en inwerken van nieuwe werknemers kunnen snel oplopen. Daarnaast kan het verlies van ervaren personeel leiden tot een verlies aan kennis en expertise binnen je organisatie.

Door te investeren in retentie, kan je kosten besparen op gebieden zoals:

 • Werving
 • Onboarding
 • Productiviteitsverlies
 • Kennisverlies
artiflex capelle

Investeren in ontwikkeling

Het succes en de groei van je bedrijf zijn afhankelijk van de prestaties van de mensen die er werken. Investeer daarom in retentie en dus in de ontwikkeling van je werknemers. Door trainingen, opleidingen en scholing aan te bieden, kunnen werknemers zichzelf blijven uitdagen en groeien binnen jouw organisatie. Dit vergroot niet alleen hun betrokkenheid, maar ook hun loyaliteit aan jouw organisatie.

Het hoeft trouwens niet altijd te gaan om werknemers binnen een functie te behouden, maar juist algemeen binnen jouw organisatie. Investeer bijvoorbeeld in een ontwikkelingsplan voor jouw werknemers. Wees als werkgever bereid om te investeren in je personeel om op deze manier hun kennis te verbreden.      

Retentie is niet per se letterlijk een vervanger voor recruitment of voor werving om talent aan te trekken, maar kan met behulp van ontwikkeling wel ingezet worden om die gaten op te vullen. En, wanneer je de potentie en skills van je huidige personeel optimaal benut, kan het zijn dat je niet eens hoeft te groeien in personeel om te groeien als bedrijf.       

Employee engagement

Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan retentie is employee engagement. Wanneer werknemers zich betrokken voelen bij hun werk en werkgever, zijn ze meer geneigd om te blijven en bij te dragen aan het succes ervan. Het creëren van een positieve werkomgeving, waar werknemers worden gewaardeerd en de kans krijgen om te groeien, is onmisbaar voor het behouden van talent op lange termijn.

artiflex auto

Waarom is retentie belangrijk?

Investeren in personeelsbehoud levert verschillende voordelen op. Investeren in medewerkers, is investeren in de toekomst van jouw bedrijf.

 • Financiële voordelen

Het verloop van medewerkers kost veel geld. Werving, onboarding en verloren productiviteit drukken zwaar op de begroting. Door medewerkers te behouden, hoef je niet voortdurend te investeren in het vinden en opleiden van nieuwe medewerkers.

 • Behoud van kennis en expertise

Ervaren medewerkers bezitten waardevolle kennis en vaardigheden en kennen alle ins en outs van je bedrijf. Bedrijven met een hoog personeelsverloop lopen het risico dat ze hun concurrentievoordeel verliezen aan bedrijven die hun medewerkers weten te behouden.

 • Verhoogde productiviteit

Tevreden en gemotiveerde medewerkers zijn productiever en leveren beter werk. Ze zijn meer betrokken bij hun werk, nemen minder ziektedagen op en zijn minder snel geneigd om van baan te veranderen.

 • Betere bedrijfscultuur

Een positieve werkomgeving met loyale medewerkers is aantrekkelijk voor nieuw talent. Mensen willen graag werken voor een bedrijf waar ze zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen.

Door te investeren in het behoud van je medewerkers, kun je de kosten besparen, de kennis en expertise binnen het bedrijf houden, de productiviteit verhogen en een betere bedrijfscultuur creëren.

retentie is het nieuwe recruitment

5 strategieën voor retentie van medewerkers

Maar, hoe doe je dat dan? Medewerkers behouden? Hieronder lees je 5 strategieën om te werken aan de retentie werknemers.

 1. Investeer in ontwikkeling

Bied trainingen, opleidingen en coaching aan om medewerkers te helpen groeien en hun vaardigheden te ontwikkelen.

 1. Creëer een cultuur van erkenning en waardering

Laat medewerkers weten dat hun werk gewaardeerd wordt. Geef complimenten, beloon prestaties en zorg voor mogelijkheden voor carrièreontwikkeling.

 1. Zorg voor een gezonde werkomgeving

Investeer in ergonomische, veilige en schone werkplekken, flexibele werkregelingen, mentale gezondheidsprogramma's en een goede werk-privébalans.

 1. Stimuleer open communicatie

Creëer een omgeving waar medewerkers zich comfortabel voelen om hun mening te geven en feedback te delen. Dit kan door open en eerlijke communicatie te bevorderen en door medewerkers te betrekken bij het maken van beslissingen.

 1. Betrek medewerkers bij beslissingen

Geef medewerkers een stem in de organisatie en betrek ze bij het maken van belangrijke beslissingen. Dit kan hen helpen om zich meer betrokken te voelen bij het bedrijf en hun werk.

Sfeer Artiflex Lelystad

Valkuilen en uitdagingen bij retentie

Retentie is een belangrijke factor voor het succes van een organisatie. De 5 strategieën die hierboven zijn genoemd, kunnen je helpen om medewerkers te behouden. Het is echter belangrijk om te beseffen dat er ook valkuilen en uitdagingen zijn bij deze strategieën. Door deze valkuilen te vermijden, kun je de kans op succes vergroten.

 

Valkuil 1 - Te veel focus op technische vaardigheden

 • Te veel focus op technische vaardigheden: Het is belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van technische vaardigheden van medewerkers, maar vergeet niet ook aandacht te besteden aan soft skills zoals communicatie, teamwork en leiderschap.
 • Geen duidelijk doel: Zorg ervoor dat er een duidelijk doel is gekoppeld aan de trainings- en opleidingsprogramma's. Wat wil je bereiken met de ontwikkeling van je medewerkers?
 • Onvoldoende flexibiliteit: Bied medewerkers verschillende opleidingsmogelijkheden aan, zodat ze kunnen kiezen wat past bij hun interesses en behoeften.

 

Valkuil 2 - Te veel focus op extrinsieke motivatie

 • Te veel focus op extrinsieke motivatie: Geld en andere extrinsieke beloningen kunnen medewerkers motiveren, maar intrinsieke motivatie is belangrijker voor langdurige betrokkenheid. Zorg ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en dat ze de kans krijgen om te groeien en te leren.
 • Onoprechte complimenten: Complimenten zijn pas echt waardevol als ze oprecht zijn. Geef geen loze complimenten, maar focus op de specifieke prestaties van medewerkers.
 • Gebrek aan feedback: Geef medewerkers regelmatig feedback, zowel positief als negatief. Feedback helpt medewerkers om te leren en te groeien.

 

Valkuil 3 - Te hoge werkdruk

 • Te hoge werkdruk: Een hoge werkdruk kan leiden tot stress, burn-out en verloop. Zorg ervoor dat de werkdruk voor medewerkers acceptabel is en dat er voldoende mogelijkheden zijn om te ontspannen.
 • Gebrek aan flexibiliteit: Bied medewerkers flexibele werkregelingen aan, zoals flexibele werktijden of telewerken. Dit kan helpen om de werk-privébalans te verbeteren en medewerkers te motiveren.
 • Onveilige werkomgeving: Zorg voor een veilige werkomgeving waar medewerkers zich prettig voelen. Dit omvat zowel fysieke veiligheid als mentale veiligheid.

 

Valkuil 4 - Gebrek aan vertrouwen en eenrichtingsverkeer

 • Gebrek aan vertrouwen: Open communicatie is alleen mogelijk als er een sfeer van vertrouwen is. Zorg ervoor dat medewerkers zich veilig voelen om hun mening te geven en feedback te delen.
 • Gebrek aan actie: Luister naar de feedback van medewerkers en onderneem actie om de knelpunten te verhelpen.
 • Eenrichtingsverkeer: Zorg ervoor dat communicatie niet alleen van boven naar beneden verloopt, maar ook van beneden naar boven. Geef medewerkers de kans om hun ideeën en suggesties te delen.

 

Valkuil 5 - Gebrek aan transparantie

 • Te weinig betrokkenheid: Betrek medewerkers niet alleen bij de kleine beslissingen, maar ook bij de grote beslissingen die de organisatie raken.
 • Gebrek aan transparantie: Zorg ervoor dat medewerkers duidelijk weten waarom bepaalde beslissingen worden genomen.
 • Gebrek aan follow-up: Laat medewerkers weten wat er met hun ideeën en suggesties is gedaan.

 

Conclusie

Dus, onthoud: retentie is het nieuwe werven en de sleutel tot een succesvolle organisatie met gelukkige én betrokken medewerkers.

Wil je meer lezen over retentie andere recruitmentstrategieën om vacatures in te vullen? Lees dan ons blog over de recruitmenttrends van 2024

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

JOUW ZOEKTOCHT BEGINT HIER

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Beoordeling van een 9,2/10
1000 nieuwe sollicitaties per week
Nationaal netwerk
Branchespecifieke expertise
Wij ontzorgen de gehele administratie

Relevante
Artikelen