Retentie - het behouden van huidige medewerkers
In een HR-wereld waarin de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, ontpopt personeelsbehoud zich als een belangrijke strategie voor bedrijfsgroei. Met andere woorden: retentie is het nieuwe recruitment.
Terwijl traditioneel de focus lag op werving en selectie om talent aan te trekken, zien we steeds vaker een verschuiving naar het behouden van medewerkers. In deze blog lees je waarom retentie het nieuwe werven is en hoe jij als HR-professional deze verschuiving kunt omarmen.
De wereld van werken verandert voortdurend. HR ontwikkelt zich altijd en het behouden van medewerkers wordt steeds uitdagender. Het fenomeen ‘jobhoppen’ wordt voor werknemers ook steeds normaler en het lijkt alsof het gras altijd groener is aan de overkant. Echter, het verloop van personeel in jouw organisatie brengt serieuze kosten, tijd en energie met zich mee die je natuurlijk liever investeert in de groei van je bedrijf.
Gaten in jouw organisatie, dus openstaande vacatures, kan je dus invullen door te kijken naar de potentie je al bezit, in de vorm van jouw huidige medewerkers. Op deze manier zet je dus retentie écht in als recruitmentstrategie.
Het is geen geheim dat het verloop van werknemers impact heeft op de financiën en productiviteit van jouw bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Ook de kosten van het aannemen en inwerken van nieuwe werknemers kunnen snel oplopen. Daarnaast kan het verlies van ervaren personeel leiden tot een verlies aan kennis en expertise binnen je organisatie.
Door te investeren in retentie, kan je kosten besparen op gebieden zoals:
- Werving
- Onboarding
- Productiviteitsverlies
- Kennisverlies