2024 in blokken

HR-wijzigingen per 1 januari 2024: Wat verandert er?

Nieuw jaar, nieuwe regels! Per 1 januari 2024 zijn er - net als voorgaande jaren - wijzigingen rondom wet- en regelgeving binnen arbeid. We hebben in dit blog alle veranderingen in het minimumloon, de reiskostenvergoeding en pensioenopbouw verzameld.

Invoering van het wettelijk minimumloon per uur

Vanaf 1 januari 2024 is er één wettelijk minimumloon per uur voor iedereen van 21 jaar en ouder. Het wettelijk minimumuurloon is per 1 januari 2024 € 13,27 bruto per uur. 

Tot nu toe stelde de Rijksoverheid het minimumloon per maand vast. Met de invoering van het minimumuurloon betekent dit dat er geen vaste minimum maand-, week- en daglonen meer zijn. Per cao kan de omvang van een fulltime werkweek verschillen (bijvoorbeeld 36, 38 of 40 uur per week). In de praktijk kregen werknemers bij een dienstverband van 40 uur feitelijk een lager uurloon dan iemand met een dienstverband van 36 uur. 

Door de invoering van het nieuwe wettelijk minimum uurloon geldt voor werknemers van 21 jaar en ouder in alle bedrijven hetzelfde minimum uurloon, dus ongeacht in welke cao het bedrijf valt of uit hoeveel uur een fulltime werkweek bestaat.

Voor jongere werknemers onder de 21 jaar gelden per 1 januari 2024 ook minimumjeugdlonen per uur. Per leeftijd tussen de 15 en 20 jaar gelden andere bedragen. De minimumjeugduurlonen zijn afgeleid van het wettelijk minimumloon uurloon.

Dit zijn de bruto minimumuurlonen per leeftijd:

  • 21 jaar en ouder: € 13,27
  • 20 jaar: € 10,62
  • 19 jaar: € 7,96
  • 18 jaar: € 6,64
  • 17 jaar: € 5,24
  • 16 jaar: € 4,58
  • 15 jaar: € 3,98
2024 in blokken

Stijging onbelaste reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat op 1 januari 2024 omhoog van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Dit bedrag mag je als werkgever aan de werknemer in 2024 belastingvrij vergoeden voor woon/werkverkeer en zakelijke kilometers.

Als je als werkgever meer vergoedt, moet het bovenmatige deel worden belast als loon van jouw werknemer. Je kan er als werkgever ook voor kiezen om het onder te brengen in de vrije ruimte van de WKR als eindheffingsloon.

Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

Het doel van de 'Wet gelijke kansen' is werkgevers bewuster te maken van hun werving en selectie en de kans op discriminatie te verkleinen. 

De ‘Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie’ verplicht alle werkgevers in Nederland om een werkwijze te gebruiken die is gericht op het voorkomen van arbeidsdiscriminatie bij de werving en selectie van nieuw personeel.

De wet gaat naar verwachting halverwege 2024 in, waarschijnlijk op 1 juli 2024. Dit is nog afhankelijk van de goedkeuring door de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft de wet inmiddels wel aangenomen. 

In ieder geval krijg je als werkgever in 2024 voorlichting over het ontwikkelen van een goede procedure voor werving en selectie om daarmee arbeidsmarktdiscriminatie te voorkomen. 

Pensioen opbouwen vanaf 18 jaar

Werknemers beginnen vanaf 1 januari 2024 eerder met het opbouwen van hun pensioen. Een werknemer bouwt dan al vanaf 18 jaar pensioen op, nu is dat nog vanaf 21 jaar. De overheid heeft deze leeftijd verlaagd, zodat zoveel mogelijk werkenden pensioen opbouwen.

Volgens de Wet toekomst pensioenen (Wtp) zijn pensioenfondsen vanaf 1 januari 2024 verplicht om de toetredingsleeftijd te verlagen van 21 jaar naar 18 jaar. Het pensioen zoals dat geregeld was voor uitzendkrachten verandert hierdoor ook. Uitzendkrachten gaan onder de nieuwe wet vanaf 18 jaar pensioen opbouwen.  

Heb je nog vragen over dit blog of wil je meer informatie over één of meer wijzigingen? Neem dan contact met ons op via 078 - 641 60 81. 

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

werknemer en baas schudden elkaar de hand sollicitatie

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante
Artikelen