personeel-gezocht-deventer

Een echt gesprek over matchen en werven

Het draait om jou… oh nee toch niet! Wellicht een rare intro om een blog over onze dienstverlening mee te openen, maar toch is het waar. Als recruitment specialist focussen wij ons op de kandidaat. Recruitment land is in de greep van hyper-schaarste, een modewoord voor “het is erg moeilijk om passende kandidaten te vinden”. In deze fase van de economische cyclus zijn kandidaten ondanks de corona crisis zeer schaars in technische-, productie- en bouw gerelateerde beroepen. Soms tot wel 25 vacatures of meer voor één beschikbare kandidaat in de markt.

Uiteraard willen wij graag goed voor onze klanten zorgen. Wat écht belangrijk is geworden is dat we elkaar goed begrijpen. Dit begint nog steeds met een goed gesprek. Waardevol personeel is een van de belangrijke pijlers voor de continuïteit en groei van een bedrijf. Maar dat hoeven we je als HR professional niet uit te leggen uiteraard!

Met begrijpen bedoelen wij: hoe kunnen we jouw bedrijf zo goed mogelijk voor het voetlicht brengen van de kandidaat? Hoe kunnen we de kandidaat verleiden om voor jou te kiezen? Heel primair gesteld: we tuigen graag een uitmuntende etalage voor je bedrijf op. Wat maakt je bedrijf uniek? Hoe zit het met primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden? Is het salaris marktconform, het liefst een flink stukje beter? Hoe zit het met de werkomgeving? De sfeer? De cultuur? 

Je begrijpt wel: we hebben wel 100 vragen. Uiteraard dreunen we deze niet klakkeloos op. Door in gesprek te gaan en elkaar te leren kennen komt al deze informatie op tafel. Vervolgens kunnen wij deze informatie omzetten in een plan voor werving, samen met de data en wervingservaring die we door de jaren heen hebben opgebouwd. Ofwel: uiteraard draait het toch nog een beetje om jou.

Hoe 'werkt' de werving?

Aan de kandidaat die je zoekt hangen voorwaarden, kenmerken en eigenschappen. Hetzelfde geldt voor jouw organisatie en de bijbehorende vacature. Artiflex bepaald op basis van deze informatie de doelgroep / persona. Deze persona representeert de beste versie van de kandidaat welke gezocht wordt.

  • 1. Content

Vervolgens maken we content welke aansluit op doelgroep zodat we deze kunnen triggeren. Dit is een combinatie van de voorwaarden die aan de vacature hangen, de USP's van je organisatie en het interessegebied van de kandidaat.

  • 2. Wervingscampagne

Het is voor een geslaagde wervingscampagne belangrijk waar we de content zichtbaar maken en hoe we deze targetten op de verschillende kanalen. We nemen deze beslissing op basis van data analyse en opgebouwde campagne historie.

  • 3. Matchingsproces

Nadat het werven ('sourcen') is gestart komen kandidaten terecht in ons systeem. Vanuit hier begint het proces van matchen. Onze database is AVG proof.

  • 4. Superslim

Ons systeem is slim: we hebben kandidaten inzichtelijk per regio, branche en functie en kunnen steeds beter geautomatiseerd matchen op soft en hard skills.

  • 5. Meer dan sociaal

Ons systeem is sociaal: we zijn in staat om het contact met grote aantallen kandidaten te onderhouden. In deze markt van schaarste is kandidaten binding van groot belang in het recruitmentproces. Eigenlijk brengen we hier mens en systeem bij elkaar: we zorgen er voor dat de Artiflex collega’s ruim de tijd hebben voor de geworven kandidaten, door het systeem hen te laten ontzorgen. Zo maken we de meeste kans om je een goede kandidaat te bieden! 

werving_artiflex

Matchfixing

Nu we beknopt hebben laten weten welke strijd er geleverd moet worden in de kandidatenmarkt om tot een goed wervingsresultaat te komen is het nog niet klaar. Het is tijd voor de selectie, zoals wij wel eens intern roepen: “tijd om een goede match te fixen!”.

Juist in de huidige, schaarse markt is dit onderdeel nog belangrijker geworden. We merken bij Artiflex dat we veel spreken met opdrachtgevers over het feit dat er in deze tijd vaak het idee bestaat dat er water bij de wijn gedaan moet worden. Dit is ook zo. De ultieme kandidaat is (vaak) niet meer in de markt. Waar we dus transparant over moeten zijn is dat we ook de ultieme kandidaat niet kunnen beloven. Het uitgangspunt is dat we je een kandidaat aanbieden welke in de grondbeginselen over een skill-set beschikt waar op gebouwd kan worden. 

Het eerlijke verhaal is dat dit ook vanuit jouw positie betekent dat er een investering in de kandidaat moet worden gedaan, vaak op het gebied van hard skills. Daarom hebben we bij Artiflex al vroeg in ons bestaan ingezet op ‘train skill, hire character’. Vaak is een kandidaat op het gebied van hard skills niet compleet. Dan is het wel belangrijk dat je er op kunt vertrouwen dat de kandidaat bijvoorbeeld over een goed vermogen tot leren in de praktijk beschikt. Dit laatste is een van de soft skills waar wij in het matchen op valideren.

Uiteraard is het te makkelijk om te stellen dat je genoegen moet nemen met een mindere kandidaat. De kunst is om met elkaar te bepalen wat de juiste startkwalificatie is voor een kandidaat en vervolgens de kandidaten te werven die hier het dichtst bij in de buurt komen. 

Dit betekent dat dat we met elkaar open minded in het wervings- en matchingsproces moeten staan. Daarnaast is met name de start en de begeleiding van groot belang.

matching_artiflex

Meer weten?

Wil je verder in gesprek over werven, selecteren en matchen? Meer weten over soft skills en hoe jouw bedrijf goed voor het voetlicht van potentiële kandidaten kunt brengen? Of je arbeidsvoorwaarden wel competitief zijn? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via onze website of bel naar 078 - 641 60 81. Team Artiflex staat voor je klaar! Wil je direct een aanvraag bij ons doen? Dat kan via onderstaand formulier!

Welke recruitment uitdaging heb jij voor ons?

Elke dag slimmer werven in een online arbeidsmarkt die voortdurend in beweging is, dat is onze ambitie. Wij zijn ervan overtuigd dat talent floreert op de juiste plek. Wij geloven dat het bij elkaar brengen van deze twee elementen essentieel is voor de groei van elk bedrijf.

Personeel aanvragen

Ben je op zoek naar personeel? Wij vinden de juist match voor jouw organisatie, op skills, motivatie én karakter. We combineren écht persoonlijk contact met technologie, om voor jou snel de beste kandidaten te vinden. 

Meld je vacature bij ons aan door het formulier in te vullen. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met je op om de vacature door te nemen.

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante
Artikelen