heftruckchauffer in magazijn met dozen

Zenuwachtig voor je eerste werkdag: zo kom je er vanaf!

Je sollicitatiegesprek zit erop, onder je contract heb je een mooie krabbel gezet en de eerste werkdag van je nieuwe baan komt steeds dichterbij. Die zenuwen, stress en onzekerheid beginnen nu toch wel te komen en dat is heel normaal! 

Je wilt graag een goede indruk achterlaten en komt terecht in een nieuwe omgeving, met nieuwe collega’s, een nieuwe manager, nieuwe gewoontes, een nieuwe werkplek en nieuwe taken. In dit blog geven we je 7 tips om die zenuwen en spanning te beperken op je eerste werkdag.

1. Een goede voorbereiding...

… is het halve werk! Klinkt als een open deur én dat is het ook. Veel zaken kan je al uitzoeken voordat je eerste werkdag begint. 

Dragen ze bij je nieuwe werkgever werkkleding of zijn er andere kledingvoorschriften? Is er een verzorgde lunch of moet je dit zelf meenemen van huis? Loop je de eerste dag(en) mee met een ervaren collega en hoe ziet het inwerktraject er verder uit? Kan je parkeren voor de deur of is er een andere parkeerplek toegewezen? 

Deze vragen kan je voordat je start al stellen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

2. Goede nachtrust

Ga de avond voor je eerste werkdag op tijd naar bed. Slapen lukt misschien niet meteen, maar lees dan even een boek zodat je lekker ontspannen bent en tot rust kan komen. Ga desnoods in de avond een stuk wandelen, zodat je moe bent wanneer je naar bed gaat en makkelijker in slaap valt. Een goede nachtrust doet echt wonderen voor je zenuwen. Vergeet trouwens ook niet om je wekker op tijd te zetten!

3. Wees op tijd

Ook deze tip klinkt te logisch en voor de hand liggend, dat we ‘m tóch noemen! Vertrek liever 10 minuten te vroeg van huis dan 1 minuut te laat. Niemand zit te wachten op last-minute ren- en vliegwerk. Check de route die je moet nemen op bijvoorbeeld wegwerkzaamheden. Door op tijd te vertrekken en de zekerheid te hebben dat je netjes op tijd gaat komen, ben jij op dat gebied de zenuwen de baas!

Extra tip: maak je lunch de avond ervoor klaar en leg je kleding vast neer. Dit scheelt tijd en stress in de ochtend.

wekker
heftruckchauffer in magazijn met dozen

4. Heb vertrouwen in jezelf

Je bent niet voor niets aangenomen door je nieuwe werkgever. Je hebt de kwaliteiten, eigenschappen of werkervaring waar ze naar op zoek zijn. Laten we het nog eens zeggen: jíj bent degene die mag én wil starten bij deze nieuwe job! Zowel jij, je baas als nieuwe collega’s willen dat de samenwerking gaat slagen. Dus, heb vertrouwen in jezelf en dan komt het helemaal goed!

5. Ready, Set, Go! 

Kom in actie en laat jezelf zien! Wees niet bang om vragen te stellen op je eerste werkdag, ben proactief, toon initiatief en spreek collega’s aan. Ga niet zitten wachten tot anderen jou meenemen op sleeptouw. Weet je even niet wat je moet doen? Vraag dan of je een collega kan helpen. Met deze mindset straal je enthousiasme en nieuwsgierigheid uit wat ook weer een boost tegen jouw zenuwen is.

6. Stel je open voor anderen

Een nieuwe baan betekent… nieuwe gezichten! Stel je zelf aan iedereen voor, maak een kort praatje en probeer - hoe lastig dit ook is - hun namen te onthouden. Haal bijvoorbeeld ook eens een rondje koffie voor collega's of probeer vragen te stellen om elkaar beter te leren kennen.

Gaan je collega's na werktijd iets leuks doen samen? Ga mee! Op deze manier kun je jouw collega's op een hele andere manier leren kennen.

7. Leg de lat niet te hoog voor jezelf

Niemand verwacht dat je op je eerste werkdag al meteen alles weet. En onthoud: iedere toekomstige collega is ooit bij je nieuwe baan begonnen en begrijpt dat een eerste dag met al die nieuwe indrukken best spannend is. Ze hebben allemaal in jouw schoenen gestaan en hebben allemaal het bedrijf moeten leren kennen. 

Maak het jezelf niet te moeilijk en vraag het vooral als je ergens over twijfelt. Dit is hét moment waarop je nog niet gek aangekeken wordt als je iets niet weet of een naam vergeten bent. Er zijn (heel cliché) geen domme vragen.

Klaar voor je eerste werkdag?

Dan is het tijd voor actie! Met deze 6 tips ben je klaar voor je eerste werkdag en ben jij jouw zenuwen de baas. Succes!

Blijkt jouw nieuwe werk toch niet die droombaan die je voor ogen had? Neem dan contact op met ons of bekijk ons vacatureoverzicht.

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

heftruckchauffer in magazijn met dozen

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs