Wettelijk minimumloon stijgt 1 januari 2023 met 10,15%

Eerder werd door het kabinet aangekondigd dat het wettelijk minimumloon drie jaar op een rij met 2,5% zou stijgen. Onder andere door de hoger wordende energierekening en duurdere boodschappen stijgt het minimumloon een stuk sneller: namelijk met ruim 10 procent. Artiflex legt je graag uit wat dit voor jou betekent.

Hoe zat het ook alweer: wat is het wettelijk minimumloon? 

Het wettelijk minimumloon is het salaris waar je minimaal recht op hebt als je werkt. Een bedrijf moet zich altijd houden aan het minimumloon, méér betalen mag natuurlijk wel. Wist je dat de Rijksoverheid de hoogte van het minimumloon twee keer per jaar aanpast? Ze doen dit in januari en juli. Het minimumloon is altijd een brutobedrag en wordt weergegeven als loon per maand, per week of per uur.

Het minimumjeugdloon

Het minimumloon geldt voor iedereen die werkt van 21 jaar en ouder. Ben je jonger dan 21 jaar, maar ouder dan 15 jaar? Dan geldt voor jou het minimumjeugdloon. Dit is een percentage van het volwassen minimumloon en stijgt ook ieder halfjaar mee. Hoeveel je ontvangt, is afhankelijk van jouw leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger het minimumjeugdloon.

Wat is het wettelijk minimumloon in 2023?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: “Hoeveel is dat minimumloon dan precies?”. In jouw cao staat uit hoeveel uur een fulltime werkweek, de normale arbeidsduur, bestaat. Deze arbeidsduur verschilt per sector. In de meeste cao’s is de arbeidsduur bij een fulltime werkweek 36, 38 of 40 uur per week. Wat is het minimumloon per uur en wat krijg je per 1 januari 2023 minimaal op jouw bankrekening? Dat zie je in de tabellen hieronder. Het gaat om brutobedragen.

Parttime werken, toeslagen en vakantiegeld 

Werk je parttime? Dan verdien je hetzelfde uurloon als iemand die fulltime werkt. Het wettelijk minimumloon is opgebouwd uit een basisloon en toeslagen. Toeslagen krijg je bijvoorbeeld voor onregelmatige werktijden, ploegendiensten of bijzondere werkomstandigheden. Naast het minimumloon heb je ook recht op vakantiegeld. Jouw vakantiegeld is minimaal 8% van jouw bruto jaarsalaris en kan verschillen per cao. Zo krijg je bij Artiflex namelijk 8,33% vakantiegeld.

Wil je meer lezen over het wettelijk minimumloon per 1 januari 2023? Bezoek dan de website van Rijksoverheid. Heb je een vraag naar aanleiding van dit blog dan kun je contact met ons opnemen. Artiflex helpt je graag bij het beantwoorden van al jouw vragen. 

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

CNC

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs