Laat je gegevens achter
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.
De laatste maand van het jaar is alweer aangebroken en de feestdagen staan voor de deur. Veel bedrijven zijn met deze dagen gesloten, maar voor een flink aantal bedrijven is dat geen optie, daar moet gewerkt worden. Misschien ben jij ook gevraagd of ingedeeld met de feestdagen en roept dit vragen bij je op. Met dit blog leggen we je alles rondom werken op feestdagen piekfijn uit.
First things first, welke officiële feestdagen zijn er? In Nederland kennen we een aantal officiële feestdagen, we gaan ze even op een rijtje zetten:
Goed... nu we weten welke feestdagen er zijn, gaan we gaan kijken wat de wet hierover zegt. Daar kunnen we vrij kort over zijn: niets! Kortom, dit betekent dus dat er wettelijk niets over vastgelegd is en je wettelijk gezien geen recht hebt op een vrije dag op een feestdag.
Maar, dat wil niet zeggen dat er helemaal geen afspraken over zijn. In de meeste cao’s, personeelshandboeken of contracten zijn hier wel afspraken over vastgelegd. Het is dus belangrijk om te weten in welke cao jij zit en welke afspraken er gelden.
Als er geen cao is dan is er wellicht wel een personeelshandboek, wanneer ook die er niet is dan zou je jouw contract door moeten spitten. Weet jij zeker dat er niets is vastgelegd? Dan kan jij verplicht worden gesteld om te werken op een feestdag. Kom je niet dan wordt dit gezien als werkweigering en kan dat de nodige gevolgen hebben. Daar zit je natuurlijk liever niet op te wachten.
Daar gaan we weer, ook over het doorbetalen van loon tijdens een feestdag is in de wet niets vastgelegd. Je raadt het vast al, maar daar moet je dus weer voor in de cao, het personeelshandboek of jouw contract zijn. Je hoeft er zeker niet vanuit te gaan dat je vrijwilligerswerk moet verrichten, want in principe zeggen alle cao’s dat je op een officiële feestdag jouw loon doorbetaald krijgt.
In veel gevallen is er zelfs nog een toeslag afgesproken, dit kan in de vorm van geld zijn wat je boven op jouw salaris ontvangt of in de vorm van vrije tijd.
Ja, die zijn er in uitzonderlijke gevallen wel. Die uitzonderingen kunnen gemaakt worden als je ‘aantoonbare gewetensbezwaren’ hebt. Deze gewetensbezwaren zijn over het algemeen van toepassing als iemand aanhanger is van een geloof. In het geval van bijv. een christelijke feestdag (Kerstmis) kan het zijn dat iemand in gewetensnood komt, doordat de (werk)omstandigheden (werken op een zon-/feestdag) niet overeenstemmen met zijn christelijke normen en waarden. Maar nogmaals, dit zijn uitzonderlijke gevallen.
Ga jij werken met de feestdagen en wil jij weten hoe jij hier een feestje van kan maken? Lees dan ook vooral onze blog ‘Ho Ho Ho, werken op een feestdag doe je zo!’.
Werk je via Artiflex en heb je toch nog vragen over ‘werken met op een feestdag’, neem dan gerust contact op met jouw contactpersoon binnen Artiflex, we helpen je graag verder!
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.