Laat je gegevens achter
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.
Meestal wordt er bij een sollicitatie gevraagd naar een salarisindicatie. Er zijn sollicitanten die zonder blikken of blozen een bedrag noemen, maar er zijn er ook genoeg die dit een ongemakkelijk onderwerp vinden tijdens de sollicitatie. Als je pas tijdens het sollicitatiegesprek gaat bepalen wat een salarisindicatie voor jou kan zijn, dan ben je eigenlijk te laat. Dit moet je van tevoren bedenken en de volgende punten kunnen hierbij helpen...
Soms weten mensen gewoon niet hoe ze een reëel bedrag moeten bepalen of ze vinden het moeilijk om het gewenste bedrag te noemen. Toch hoort onderhandelen over het salaris nu eenmaal bij de sollicitatieprocedure. Collega’s die beter kunnen onderhandelen verdienen daarom soms voor hetzelfde werk meer dan iemand die het lastig vindt om zijn of haar eisen op tafel te leggen. Daarom hebben we een stappenplan welke je kan helpen om goed beslagen ten ijs te komen om een heldere salarisindicatie op tafel te leggen.
Meestal staat er bij de vacature ook een salarisrange. Het is dus belangrijk om te weten of deze indicatie voldoet aan de salariswensen die jij hebt. De wensen moeten natuurlijk wel reëel zijn. Of dat zo is, kun je op een aantal punten checken.
Zoek op het internet naar een functie- en salariswijzer. Hierdoor krijg je een idee wat iemand van jouw leeftijd en met jouw werkervaring zou moeten verdienen. Misschien zit je bij je huidige werkgever al op dit niveau, maar kijk ook of het salaris van de vacature bij de potentiële werkgever hierbij in de buurt komt.
Aan onze recruiters kun je vragen wat zij een reëel salaris vinden voor iemand van jouw leeftijd, met jouw opleiding en ervaring. Uiteraard gaat het bij salaris om een samenspel van jouw wensen en hetgeen wat geboden wordt.
In het eerste sollicitatiegesprek komt het meestal nog niet aan de orde. Tijdens dit gesprek draait het vooral om elkaar beter te leren kennen en om te kijken of je een geschikte persoon bent voor de vacature. En natuurlijk of de vacature jou ook aanspreekt. Als er een tweede sollicitatiegesprek komt, betekent dit in ieder geval dat er een wederzijdse interesse is voor een goede match. Het kan zijn dat in dit gesprek gevraagd wordt naar je salarisindicatie. Wanneer de vraag ook wordt gesteld, hou je vast aan de volgende tips:
Een realistische salarisindicatie geven is belangrijk, maar het zou kunnen dat het voor de potentiële werkgever nog steeds te hoog ligt. Als de werkgever/recruiter denken dat je verder op alle punten voldoet om een goede match te zijn, dan zou hierover onderhandeld kunnen worden. Soms komt hiervoor een speciaal vervolggesprek.
Probeer niet onzeker over te komen tijdens het geven van een salarisindicatie. Laat gewoon zien wat je waard bent. Vertel over je vaardigheden en waarom je denkt dat je zo geschikt bent voor de vacature. Leg uit waarom je denk dat je de salarisindicatie zeker reëel is met jouw kennis en vaardigheden.
Een goed salaris en slechte secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen soms minder interessant zijn dan uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden en een iets lager salaris. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een auto of fiets van de zaak, flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken, een NS-businesscard of speciale kortingen. Ook al ligt het salaris dan misschien iets lager dan de voorgestelde salarisindicatie, deze extra’s kunnen het zeker aantrekkelijk maken om toch akkoord te gaan.
Wil je een goed advies over welk salaris bij jouw skills, ervaring en opleiding past? We komen graag met je in contact. Er is altijd wel een vestiging in de buurt!
Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag.