heftruckchauffer in magazijn met dozen

Welke verschillen merk je als werknemer tussen een ruime en krappe arbeidsmarkt?

Een krappe arbeidsmarkt of een ruime arbeidsmarkt: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat betekenen deze begrippen en wat is het gevolg voor jou als werknemer? In dit blog leggen we uit wat het verschil is tussen een krappe arbeidsmarkt en een ruime arbeidsmarkt en wat dit voor jou betekent.

Wat is een krappe arbeidsmarkt?

De vraag naar werkgelegenheid is in een krappe arbeidsmarkt groter dan het aanbod. Dit betekent dat er veel vacatures zijn, maar er weinig werkloosheid is.

Wat betekent de krappe arbeidsmarkt voor jou? In een krappe arbeidsmarkt moeten bedrijven meer moeite doen om vacatures in te vullen. Dit zorgt er voor jou als werknemer voor dat je meer kans hebt bij het vinden van een nieuwe baan. Hoe minder mensen er met jouw vaardigheden en ervaring zijn, hoe krapper de arbeidsmarkt, des te sneller je een nieuwe baan kunt vinden tegen een hoger salaris.

In sommige sectoren is de krappe arbeidsmarkt erg voelbaar. Denk bijvoorbeeld aan de bouw, techniek, industrie. De vraag naar technisch- en bouwpersoneel is de laatste jaren ontzettend gestegen.

Wat is een ruime arbeidsmarkt?

Wanneer het aantal mensen dat werk zoekt groter is dan het aantal vacatures, is er sprake van een ruime arbeidsmarkt. Het aanbod van arbeid is groter dan de vraag naar arbeid. De werkloosheid is relatief hoog wanneer er veel mensen op zoek zijn naar een baan en er weinig vacatures openstaan.

Bij een ruime arbeidsmarkt is het aanbod van arbeid dus groter dan de vraag naar arbeid. Mensen hebben in deze arbeidsmarkt vaak meer moeite met het vinden van een baan omdat werkgevers ruime keuze aan kandidaten hebben.

Wat betekent een ruime arbeidsmarkt voor jou? Het kan zijn dat je moeilijker een nieuwe baan vindt, doordat er veel anderen ook op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en er niet veel openstaande vacatures zijn.

procesoperator

Welke verschillen merk je als werknemer tussen een ruime en krappe arbeidsmarkt?

Hieronder omschrijven we 3 verschillen verschillen die je kan ervaren als werknemer:

Is er nu een ruime of een krappe arbeidsmarkt?

Over het algemeen kan je zeggen dat er in 2023 een krappe arbeidsmarkt is. Toch bestaat onze arbeidsmarkt uit meerdere beroepsgroepen waardoor krapte én ruimte op de arbeidsmarkt een beetje door elkaar heenloopt.

Denk bijvoorbeeld aan administratief medewerkers. Die arbeidsmarkt is ruim omdat er genoeg administratief medewerkers zijn om de vacatures in te vullen.

Daarentegen is de technische en bouwsector krap. De situatie op de arbeidsmarkt is dus niet voor alle beroepsgroepen hetzelfde.

steigerbouwer

Hulp nodig bij het vinden van een baan?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een nieuwe baan? Kijk dan eens tussen onze vacatures, bel naar een van onze kantoren of kom eens langs. Artiflex helpt je graag verder!

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

engineer-uitleg

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs