Werknemer met lach op gezicht

Veranderingen cao voor uitzendkrachten per 1 juli 2023

De arbeidsmarkt én bijbehorende wet- en regelgeving blijven in beweging. Zo is er een nieuwe cao voor uitzendkrachten. De meeste veranderingen gaan in per 1 juli 2023. In deze blog leggen wij uit wat er precies verandert en wat dit voor jou betekent als werkgever en uitzendkracht.

Inschaling en periodieken

Eén van de wijzigingen is dat relevante werkervaring beter beloond wordt. Dat betekent dat als een flexkracht bij een nieuwe werkgever gaat werken, er wordt gekeken naar een passende inschaling. Een uitzendkracht komt dus niet automatisch in de laagste loonschaal terecht, maar wordt ingeschaald op basis van passende werkervaring.

Werkervaring en kennis die tijdens het werk wordt opgedaan, wordt altijd beloond. De uitzendkracht heeft recht op dezelfde periodieke verhoging die ook geldt voor medewerkers in vaste of tijdelijke dienst.

Beloningen

Per 1 januari 2023 hebben uitzendkrachten recht op een gelijke eindejaarsuitkering als medewerkers in vaste of tijdelijke dienst. De inlenersbeloning waar flexwerkers recht op hebben, wordt daarnaast per 1 juli 2023 verder uitgebreid. 

Uitzendkrachten krijgen recht op alle toeslagen en kostenvergoedingen die ook van toepassing zijn op medewerkers die rechtstreeks in dienst zijn.

Transitievergoeding

Ook flexwerkers hebben volgens wetgeving recht op een transitievergoeding. Met de nieuwe wijzigingen hebben uitzendkrachten niet 3, maar 12 maanden de tijd om aanspraak te maken op de transitievergoeding. 

De vergoeding hoort binnen één maand na einde dienstverband door de uitzendwerkgever te worden betaald. Wordt die transitievergoeding niet betaald, dan kunnen flexkrachten binnen één jaar na beëindiging van de uitzendovereenkomst daar alsnog een beroep op doen.

Werknemer met lach op gezicht

Arbeidsongeschiktheid

Met de wijzigingen in de cao heeft een uitzendkracht per 1 juli 2023 meer zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Zo eindigt een uitzendovereenkomst met uitzendbeding niet meer vanzelf bij arbeidsongeschiktheid of ziekte. Ook als de opdrachtgever de baan opzegt tijdens ziekte, eindigt de uitzendovereenkomst niet. 

Wanneer een flexwerker ziek wordt, dan heeft hij recht op twee jaar lang aanvulling op het loon. Deze aanvulling is in het eerste jaar tot 90% en in het tweede jaar tot 80%. De flexkracht betaalt daarvoor een premie van 0,3% of 0,7%.

Daarnaast geldt met ingang van 1 juli 2023 voor uitzendkrachten 1 wachtdag bij arbeidsongeschiktheid. Het aantal wachtdagen gaat dus van 2 naar 1. De wachtdag vergoeding komt hiermee te vervallen.

Einddatum in contract

Wat ook nieuw is, is de einddatum in uitzendcontracten. In ieder arbeidscontract moet nu een einddatum staan. Ook is de looptijd van het contract minimaal 4 weken. Hierbij is wel één uitzondering, namelijk het eerste contract. Deze looptijd kan korter zijn omdat iemand bijvoorbeeld midden in de week start met een nieuwe baan.

Pensioen vanaf dag 1

Daarnaast hebben flexwerkers recht op het StiPP basispensioen vanaf dag 1. Dit was voorheen na 8 gewerkte weken. Na 52 gewerkte weken gaat de pluspensioenregeling in.

Tot slot brengt de Wet Toekomst Pensioen (WTP) met zich mee dat de leeftijd om pensioen op te bouwen wordt verlaagd van 21 naar 18 jaar. Dit betekent dat uitzendkrachten met een uitzendovereenkomst vanaf 18 jaar pensioen gaan opbouwen, in plaats van vanaf 21 jaar. Dit gaat in per 1 januari 2024.

Wil je meer weten?

Wil je er meer over weten of heb je vragen over de veranderingen in de cao? Neem dan contact met ons op!

 

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Werknemer met lach op gezicht

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs