Reachtruck in magazijn

Alles wat je moet weten over je heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat en EPT-certificaat

Bij een functie in de logistiek is het bijna onmisbaar: het gebruik van een heftruck, reachtruck of EPT (Elektrische Pallet Truck). Om aan te tonen dat je deze voertuigen op een juiste en veilige manier kunt bedienen, moet je hiervoor certificaten behalen. Maar wat zijn deze certificaten precies? Waarom zijn ze zo belangrijk? En hoe behaal je ze? In dit blog leggen we je alles uit over heftruckcertificaten, reachtruckcertificaten en EPT-certificaten. 

Wat is een heftruckcertificaat en reachtruckcertificaat?

Een heftruckcertificaat is een officieel document dat aantoont dat je de juiste kennis en vaardigheden bezit om een heftruck veilig en efficiënt te bedienen. Het certificaat laat zien dat je bekend bent met de werking van een heftruck en de veiligheidsvoorschriften begrijpt. Verder geeft het ook aan dat je taken zoals laden, lossen en manoeuvreren kunt uitvoeren,

Een reachtruckcertificaat is vergelijkbaar met een heftruckcertificaat, maar gericht op het bedienen van reachtrucks. Met dit certificaat laat je zien dat je de vereiste kennis hebt om te werken met de reachtruck. Dit zijn werkzaamheden als het werken in smalle gangpaden, het stapelen van goederen en het veilig besturen van de reachtruck.

Wat is het verschil tussen een heftruck en reachtruck?

Ondanks dat heftrucks en reachtrucks beide vormen van intern transportmaterieel zijn, zijn er wel wat verschillen. Een heftruck wordt vooral gebruikt voor het verplaatsen en tillen van zware ladingen op een horizontaal oppervlak. Reachtrucks daarentegen zijn ontworpen voor gebruik in smalle gangpaden en hebben de mogelijkheid om goederen op hoogte te stapelen. Reachtrucks hebben vaak een smaller profiel en een groter bereik dan heftrucks, dit maakt dat ze een stuk wendbaarder dan heftrucks.

Wat is een EPT-certificaat?

Als je een EPT-certificaat hebt, ben je bevoegd een elektrische pallettruck, ook wel bekend als een elektrische palletwagen, te besturen. Een EPT wordt gebruikt voor het horizontaal verplaatsen van pallets en ladingen binnen een magazijn of logistieke omgeving. Het EPT-certificaat bevestigt dat je de benodigde kennis hebt van de veiligheidsprocedures, het juiste gebruik van de EPT en het veilig laden en lossen van goederen ermee. 

Heftruck, reachtruck en elektrische pallet truck

Waarom is het belangrijk om een heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat of EPT-certificaat te behalen?

Als je werkzaam bent in een magazijn, distributiecentrum of logistieke omgeving, is het hebben van een heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat of EPT-certificaat van belang. Deze certificaten geven aan dat jij veilig met deze logistieke  transportmiddelen om kunt gaan. Dit vermindert het risico op ongevallen of ongewenste situaties. 

Verder heb je voor veel logistieke functies een heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat of EPT-certificaat nodig. Dit vergroot dus jouw carrièrekansen! En ook een voordeel: het bezit van een certificaat geeft werkgevers het vertrouwen dat je geschikt bent voor de rol.

Hoe behaal je een heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat of EPT-certificaat?

Om een heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat of EPT-certificaat te behalen, moet je een erkende opleiding volgen en een praktijkexamen af te leggen. Tijdens de opleiding leer je over de veiligheidsvoorschriften, het correcte gebruik van de voertuigen en de juiste technieken voor het uitvoeren van taken. Het praktijkexamen test je vaardigheden in het bedienen van de verschillende voertuigen. Na een succesvolle afronding ontvang je het certificaat dat aantoont dat jij veilig aan de slag kunt met een heftruck, reachtruck of elektrische pallet wagen!

Heb je nog geen heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat of EPT-certificaat? Bij veel werkgevers waar Artiflex mee samenwerkt, kun je het benodigde certificaat behalen. Dit kan op kosten van het bedrijf of Artiflex zelf.

Aan de slag in de logistiek

Lijkt het jou leuk om in de logistiek te werken? Artiflex heeft diverse logistieke vacatures openstaan! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Je kunt altijd één van onze kantoren bellen of gewoon eens langskomen! Wij staan altijd klaar om jou te helpen. 

 

Zoek je ook een nieuwe baan?

Wil jij ook weer fluitend naar je werk? Artiflex helpt jou met de zoektocht naar een nieuwe baan. Bekijk alvast onze vacatures of neem contact op met een Artiflex kantoor bij jou in de buurt.

Reachtruck in magazijn

Laat je gegevens achter

Benieuwd naar een nieuwe functie? Wij gaan graag voor jou op zoek naar een mooie baan die écht bij je past. Vertel ons wie je bent, wat je zoekt en wij gaan voor je aan de slag. 

Uitzicht op een vast contract
Vanaf dag 1 Stipp Pluspensioen
Beoordeling van een 9,2/10
Werk bij jou in de buurt
Binnen 1 werkdag reactie
2654 vacatures voor jou

Relevante blogs