20 apr. 2021

In de hedendaagse maatschappij is het lastiger om zonder diploma aan een baan te komen. Toch zijn er veel mogelijkheden zonder een papiertje. Het zal allicht meer moeite kosten, maar ook jij kan een passende baan vinden. Hier zijn voor jou wat tips die je zouden kunnen helpen.

1. Draai niet om de feiten heen

Het is misschien geen fijn idee, maar wees eerlijk over jezelf en tegen jezelf. Zet het eerlijk in je motivatiebrief of in je cv. Wanneer je dit niet doet, kan je onbetrouwbaar overkomen. Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek terwijl de werkgever alleen gediplomeerde sollicitanten zoekt, heb je een wederzijdse teleurstelling. Als je direct eerlijk bent, voorkom je dit. Als je dan wordt uitgenodigd op gesprek dan weet je dat de werkgever verder kijkt dan je diploma.

2. Gebruik je sterke kanten en ervaringen

Je kan niet niks als je geen diploma hebt. Je kan een hele hoop. Zoals in tip 1 benoemd is, is het goed om er eerlijk over te zijn, maar je hoeft het niet te veel te benadrukken. Leg de focus op jouw kwaliteiten en hoe jij je kan onderscheiden van andere sollicitanten. In je verleden heb je misschien wel stage gelopen of passende activiteiten in je vrije tijd uitgevoerd. Deze ervaringen zijn losstaand geen toevoeging, koppel ze aan jouw persoonlijkheid en wat je ervan hebt geleerd. 

3. Persoonlijke ontwikkeling

Stilstaan is geen optie meer, je blijven ontwikkelen is nu de manier om jezelf te kunnen onderscheiden. Met een baan groei je in je vaardigheden en in je talenten. Ook zijn er verschillende opties om naast je werk ook nog te leren, denk aan: werken/leren of een opleiding/cursus binnen je huidige baan. Geef dit ook aan tijdens je sollicitatie gesprek, zo sta je gelijk een punt voor.

4. Kies een passende baan

Er zijn genoeg banen in branches waar je geen diploma voor nodig hebt. Er zit er vast iets tussen waar jij op je plek zit. Kijk weer terug naar jouw kwaliteiten en leg die naast de potentiële branches. Heb je een richting gevonden? Dan heb je gelijk een goede basis voor je sollicitatie gesprek omdat jij nu weet waarom deze baan bij jou past!

Neem contact met ons op voor hulp

Meer te weten komen over je persoonlijke ontwikkeling? Bekijk dan dit artikel.

Wil je kijken wat er bij jou past? Bekijk dan al onze openstaande vacatures.

Kan je geen passende baan vinden of weet je niet waar je op moet zoeken? Wij kunnen jou verder helpen! Vind hier onze contactgegevens.